‘Bilginin kitlelere doğru aktarımını kurumsal iletişim birimi sağlıyor’

Uludağ Enerji Kurumsal İletişim Direktörü Yusuf Ziya Yüce Uludağ Enerji’nin kurumsal iletişim çalışmalarını, kurumsal sürdürülebilirlik ve dijitalleşen dünyada kurumsal iletişimin yerini Gas&Power okuyucularına anlattı. Uludağ Enerji Kurumsal İletişim Direktörü Yusuf Ziya Yüce dijitalleşen dünyada hızın önemli bir yer edindiğini belirterek, hızlı ve güvenilir bilgi aktarımı yapabilen şirketlerin, dijital mecralarla daha iyi ilişki kurmasından dolayı algı […]

‘Bilginin kitlelere doğru aktarımını kurumsal iletişim birimi sağlıyor’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma27 Eylül 2023 13:20
  • Güncelleme27 Eylül 2023 13:45

Uludağ Enerji Kurumsal İletişim Direktörü Yusuf Ziya Yüce Uludağ Enerji’nin kurumsal iletişim çalışmalarını, kurumsal sürdürülebilirlik ve dijitalleşen dünyada kurumsal iletişimin yerini Gas&Power okuyucularına anlattı.

Uludağ Enerji Kurumsal İletişim Direktörü Yusuf Ziya Yüce dijitalleşen dünyada hızın önemli bir yer edindiğini belirterek, hızlı ve güvenilir bilgi aktarımı yapabilen şirketlerin, dijital mecralarla daha iyi ilişki kurmasından dolayı algı yönetimi konusunda önde olduklarını ifade etti. Yüce, doğru bilginin tüm kitlelere en doğru mecralarla sunulmasını ise kurumsal iletişim birimlerinin sağladığını söyledi.

Dijitalleşen dünyada kurumsal iletişim Uludağ Enerji için ne ifade ediyor?

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 5 milyonu aşkın kişiye hizmet veren Uludağ Enerji ve grup çatısı altında bulundurduğu UEDAŞ ve Uludağ Elektrik, içinde pek çok fonksiyonu barındıran kurumsal iletişim çalışmalarıyla sektörünün öncü markaları haline geldi. Bu markalama çalışmalarında en önemli yapı taşlarından biri dijitalleşme ve beraberinde getirdiği kolaylıklar. Bu sayede müşteri ve paydaş memnuniyeti için hızlı ve güvenilir çözümler üreterek, sürdürülebilir iş akışı modelimizi sağlamlaştırmaya yönelik adımlar atıyoruz. Dijitalleşen dünyada hız önemli bir yer edindi. Hızlı ve güvenilir bilgi aktarımı yapabilen şirketler, dijital mecralarla daha iyi bir ilişki kurması nedeniyle algı yönetimi noktasında her daim bir adım önde oluyor. Bu noktada ise dijitalleşme ile yaşanan hızlı bilgi aktarımını ve doğru bilginin tüm kitlere en doğru mecralarla sunulmasını Kurumsal İletişim Birimi sağlıyor.

Dijitalleşmenin etkisiyle enerji sektöründe ortaya çıkan yenilik, değişim ve gelişimleri yakından takip ederek, elde ettiğimiz geri bildirimler sayesinde yaşanabilecek krizlerin önüne geçme noktasında bir adım önde oluyoruz. Sürdürülebilir çalışmalarımızda da dijitalleşmeyi etkin bir şekilde kullanarak görünürlüğümüzü artırıyor, marka algısına uygun şekilde dijitalleşmeyi destekleyici bir güç olarak kullanıyoruz. Uludağ Enerji markasının büyüme ve değişim yolunda adeta bir yürüteç vazifesi üstlenen Kurumsal İletişim sadece markamız özelinde değil, diğer markalar için de önemli bir yer tutuyor.

Sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar attınız. Bu konuda ilerleyen dönemler için çalışmalarınız olacak mı? Bizimle paylaşır mısınız?

Sürdürülebilirlikle ilgili özellikle enerji tasarrufu ve verimliliği ile ilgili çalışmalarımız ön planda.  İklim değişikliğiyle mücadele için yeşil enerji kullanımının teşvik edilmesi, çocukluk çağından itibaren bu bilincin oluşturulması, tasarruf ve verimlilik uygulamalarına farkındalık yaratılarak yaygınlaştırılması noktasında çalışmalarımızı uzun zamandır sürdürüyoruz. Enerji tasarrufu ve verimliliği alanında “Enerji Danışmanım” projesiyle vatandaşları bilinçlendirerek ev ve iş yerlerinde enerji tüketiminde tasarruf ve verimlilik önlemleri almalarını sağlıyoruz. Bu konuda gerekli aksiyonların alınması için oluşturduğumuz enerji timimiz bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Ağaç yaşken eğilir bilinciyle, yenilenebilir enerji kaynakları temalı kitaplarımız ve bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz atölyeler ile de çocuklara dokunmaya devam ediyoruz. Çocukların temiz enerji kaynaklarıyla çalışan teknolojileri görebilmelerini ve gelecek için bu kaynakların ne kadar önemli olduğunun bilincine varmalarını sağlıyoruz. Sadece çevresel sürdürülebilirlik değil, insan kaynağı, iş güvenliği ve şirket içi ekosistem sürdürülebilirliği de merkezimizde yer alıyor. Bu çalışmalar ile gelecekte daha az enerji tüketen bir toplumun inşası için sorumlu davranmayı hedefleyen ve farkındalık oluşturan projeler yürütüyoruz.

Son dönemde gerçekleştirdiğiniz kurumsal etkinlikler özelinde ne söylemek istersiniz? Bu etkinliklerden nasıl geri dönüşler aldınız?

Kurumsal iş birlikleri ile son dönemde “Hatay Yaşam ve Gelişim Kampüsü”nü hizmete açtık. Uludağ Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz protokol kapsamında, 2 yıl boyunca Hatay’da çocuklar ve kadınlar için planlanmış atölyeler ve psikolojik danışmanlık merkezleri ile hizmet vereceğiz. Bu çok değer verdiğimiz proje ile bölgedeki çocuklarımızı ve kadınları desteklemeye devam ediyoruz. Tüm planlama ve altyapı çalışmalarının gerçekleştirilmesiyle projemize temmuz ayında başladık. Bu doğrultuda oyun ve sanat atölyeleri ile çocukların sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Meslek atölyeleri ile de deprem sonrası ailesini kaybeden veya farklı sebeplerle çalışmak zorunda olan bireylere meslek edindirmek ve mesleki becerilerini geliştirmek için eğitimler düzenliyoruz.

2013 yılından bu yana sürdürdüğümüz “Trafolar Konuşuyor” projesi kapsamında bölgemizdeki trafolar, ülkemizde kamuoyu için olumsuz sonuçları olan toplumsal olaylar hakkında farkındalık yaratma amacıyla grafiti sanatı ile boyandı. Bu sayede hem atıl, eski ve soğuk görünümlü trafoların grafiti sanatı ile canlandırılarak güzel bir görüntü oluşturulması sağlandı, hem de sağlıklı yaşam, trafik emniyeti, kadına şiddet, engelsiz yaşam gibi toplumsal meseleler hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. Projenin uygulanması için 4 ilde 68 trafo üzerinde çalışmalar yapıldı. Açık havada doğrudan verilen mesajlara ek olarak, basın ve dijital iletişim çalışmaları ile projenin etkisi tüm Türkiye’ye yayıldı.

Fırsat eşitliğine verdiğimiz önemle, bünyemizde yüzde 50’den fazla kadın istihdam oranına ulaştık. Ulaştığımız bu sayı ile enerji sektöründe kadın çalışan oranı en yüksek şirketlerden biri olduk. Buradan aldığımız ilhamla “Pembe Lambalar” ve “Pembe Faturalar” projelerini hayata geçirdik. Bu projelerimiz kapsamında meme kanserinin tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek için, sokak lambalarının pembe ışık vermesi sağlandı ve pembe olarak tasarlanan elektrik faturalarının üzerinde erken teşhisin önemine dikkat çeken mesajlar yayınlandı. Projenin, şehirde yaşayan herkesin gün içinde en çok karşılaştığı noktalarda ve herkesin evlerine ulaşan faturalar üzerinde uygulanması, görünürlük açısından bir fırsattı. Bu projelerimiz ve kadın istihdamına verdiğimiz önemin neticesinde birçok ödül alarak, kadın dostu şirket unvanını almış bulunuyoruz. Uludağ Enerji grubu çatısı altında hizmet veren UEDAŞ şirketimiz, 14. Geleneksel BUİKAD ödüllerinde Yılın Kadını Destekleyen Şirketi ödülüne layık görüldü. Uludağ Elektrik şirketimiz ise Kadın Dostu Markalar Farkındalık Ödülü’nün ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2018 yılında düzenlenen Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni’nde ‘Enerjide Örnek Şirket Ödülü’nün sahibi oldu.

Uludağ Enerji olarak hem kadın ve çocuklar hem de hayvanlar özelinde sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiniz. Peki ilerleyen dönemler içinde planladığınız sosyal sorumluluk projeleri var mı? Bunlardan bize bahseder misiniz?

Ülke olarak 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketi hepimizi derinden sarstı. Şirket olarak en önemli özelliklerimizden biri olan hızlı hareket kabiliyetimiz sayesinde Arama Kurtarma Ekibimiz depremden sonra 12 saat içinde Hatay Hassa’da çalışmalara başladı. O günden bugüne bölgeye desteğimiz devam ediyor. Depremin sosyal etkilerini hafifletmek ve günlük hayata adaptasyonu desteklemek için Hatay’da “Yaşam ve Gelişim Kampüsü” projemizi hizmete açtık. Kampüs içerisinde, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların keyifli vakit geçirebilecekleri şekilde oyun atölyeleri düzenlendi. Yapılan etkinliklerle çocukların sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunulmaya devam ediliyor. Sürdürülebilir şekilde devam eden birçok kurumsal sosyal sorumluluk projemiz bulunuyor. Bu projelerimizi geliştirerek devam ettiriyoruz. Bunlardan biri olan “Sevgimiz Enerjimiz Sizinle” projesi ile faaliyet gösterdiğimiz Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 100’ü aşkın müşteri işlem merkezinin önüne mama ve su kapları konumlandırarak, sokak hayvanlarının temel ihtiyaçlarını gideriyoruz. Bu projemizi deprem bölgesindeki hayvanlara da destek olmak adına Hatay’a da taşıdık. Böylece Hatay’daki sevimli dostlarımızın bu sıcak günlerde yaşamlarını mamasız ve susuz geçirmemelerini sağlıyoruz.

Gelecek dönemlerde ise dezavantajlı çocuklara ve çevreye yönelik sosyal etki yaratan projeler üretmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda Bursa’da lise eğitimi almak isteyen, ancak imkanı olmayan kız çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayacak, kültürel ve kariyer yolculuklarında onlara destek olacak bir proje üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Projenin uzun soluklu ve kapsamlı olması adına Uludağ Enerji çalışanları ile kız öğrencilerin bir araya getirildiği mentor-mentee programının hayata geçirilmesini planlanıyoruz. Bu sayede kız öğrencilerin enerji verimliliği gibi geleceği ilgilendiren konularda bilinç düzeyini artıracak, yalnızca teorik değil pratik de yapmalarını sağlayacak ve aynı zamanda sorumluluk ve liderlik becerilerini de geliştirmelerine katkıda bulunacağız.

Çevreye yönelik ise halihazırda çevre timimiz ile hizmet bölgemizi çöplerden arındırarak doğal görünümüne kavuştururken, aynı zamanda yeni ormanları bölgemize kazandırıyoruz. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan Sudaki Yaşam misyonuna bağlı kalarak Güney Marmara Denizi’ni temizlemek, kaynakları korumak ve sürdürülebilir kılmak üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda 1 yıl içerisinde Gökçeada ve Bozcaada çevresi başta olmak üzere Güney Marmara Denizi’ni önemli oranda hayalet ağlardan temizlemeyi ve bölge balıkçılarını bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.