
Belarus Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Departmanı Gosatomnadzor, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Mühendislik Birimi ASE AŞ’nin tasarımını ve genel yükleniciliğini yaptığı Belarus Nükleer Güç Santrali’nin 2’nci Ünitesinin devreye alma aşamasının başlatılması için onay verdiğini bildirdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Belarus NGS güç ünitelerinin inşası, Rusya-Belarus Birlik Devleti’nde enerjiyle ilgili en […]
Belarus Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Departmanı Gosatomnadzor, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Mühendislik Birimi ASE AŞ’nin tasarımını ve genel yükleniciliğini yaptığı Belarus Nükleer Güç Santrali’nin 2’nci Ünitesinin devreye alma aşamasının başlatılması için onay verdiğini bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Belarus NGS güç ünitelerinin inşası, Rusya-Belarus Birlik Devleti’nde enerjiyle ilgili en büyük proje ve önemli alanları kapsayan ve devletlerin enerji güvenliğini sağlayan Rusya-Belarus etkileşiminin temeli haline geldi.
Proje, Rusya ve Belarus’tan ilgili kurumların iş birliğinde kazandığı deneyim, nükleer tıp, katkı ve dijital teknolojiler de dahil olmak üzere ülke ekonomisinin çeşitli alanlarında yeni faaliyetler geliştirmeye başlanmasına ve bunların tamamen yeni bir düzeye getirilmesine de olanak sağlıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen ASE AŞ Direktör Yardımcısı ve Belarus NGS İnşaat Projesi Direktörü Vitaly Polyanin, alınan iznin santralin gücünde nominal gücünün yüzde 40’ına kadar kademeli olarak artırılmasını sağladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“B aşamasının (devreye alma) uygulanması için verilen izin, santralin 2’nci Ünitesinin tüm nötron-fiziksel özelliklerinin tasarım özelliklerine uygun olduğunu ve reaktör nötron akışı güç izleme ve kontrol sistemlerinin verimli ve güvenilir bir şekilde çalıştığını kanıtlamaktadır. Reaktörün gücü nominal kapasitesinin yüzde 40’ına ulaştığında, uzmanlar türbin ünitesinin deneme çalıştırmasını ve yüksüz çalışma testini gerçekleştirecek. Ardından ünite şebekeye bağlanacak ve Belarus’un ulusal şebekesine elektrik verilecek.”
BELARUS NGS 2’İNCİ ÜNİTESİ’NİN ÖZELLİKLERİ
Toplam 2400 megavat kapasiteli iki VVER-1200 reaktörüne sahip Belarus NGS, Belarus’un Ostrovets kentinde inşa ediliyor. Belarus’taki ilk nükleer santral için uluslararası yasalara ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) güvenlik gerekliliklerine tam olarak uyan Rus 3+ Nesil tasarımı seçildi.
Rus teknolojileriyle yurtdışında inşa edilen en yeni 3+ nesil ilk nükleer güç santrali olan Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesi, 10 Haziran 2021 tarihinde ticari işletme için devralındı.
Ünitenin ürettiği enerjinin ülkenin yıllık enerji dengesindeki payı ise yaklaşık yüzde 20.
Belarus NGS’nin 2’nci Ünitesinin işletimi için kabulün 2023 sonbaharında yapılması planlanıyor.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Almanya arz sıkıntısının hafiflemesiyle Gaz Acil Durum Planı’nda “uyarı” seviyesini düşürdü2 Temmuz 202509:10 Doğal gaz toptan satış fiyatlarında değişikliğe gidildi1 Temmuz 202521:24 Oruç Reis, Mavi Vatan’da1 Temmuz 202516:22 Türk ve Fransız şirketleri, ergimiş tuz reaktörü geliştirecek1 Temmuz 202516:10 Shell Filo Çözümleri’nden Türkiye’de Bir İlk: Shell Filo Yıkama Kartı1 Temmuz 202515:44