Bakan Dönmez, “Bu yıl 1,06 milyon TEP birincil enerji tasarrufuyla ilk defa 1 milyon TEP sınırını aştık”

MÜSİAD Enerji ve çevre Sektör Kurulu’nun koordinasyonunda; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Uluslararası Enerji Zirvesi bugün düzenlendi. 

“Kriz kısa bir dönemde bitmeyecek gibi görünüyor”

Zirve’ye video bağlantı ile katılan IEA Başkanı Fatih Birol: “Bugün ilk küresel enerji krizini yaşıyoruz. Mevcut fiyatlardaki volatilite ve yüksekliğe bakarsak, bu kriz kısa bir dönemde bitmeyecek gibi görünüyor. Hepimizin, belli bir dönem dalgalı ve yüksek fiyatlarla yaşamaya alışması gerekiyor. Birçok ülke de bu krize karşı önlemler alıyor.”

Birol, birçok ülkenin birbiri ardına nükleer santral inşa ettiğini ifade ederek bu santrallerin yüzde 40’ının ise petrol krizlerinin ardından inşa edildiğinin bilgisini verdi. 

Fatih Birol, petrol kriziyle ilgili yaptığı açıklamada, “2 tane çok büyük arz dalgası piyasaya sunduk. Buna rağmen yüzde 90’a yakın stoklarımızda mevcut. Eğer ar sıkıntısı olursa bunları da piyasaya sürebiliriz” dedi. 

Birol, enerji kriziyle mücadelenin bütün ülkelerin en önemli gündem maddesi olacağını da belirtti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Zirvesi’nde konuştu, “Bugün artık kurulu gücü 100 bin megavatı geçen bir Türkiye var. Bugün artık yenilenebilir enerjide, enerji verimliliğinde, enerji teknolojilerinde, nükleer enerjide attığı adımlarla kendi enerji dönüşümünü sürdüren bir Türkiye var” dedi. 

Dönmez elektrik üretiminde yüzde 65’lere varan yerli kaynak kullanımımız söz konusu diyerek şöyle devam etti: “Yenilenebilir kaynaklarda bu oran yüzde 50’ler seviyesinde. YEKA RES-3’ün başvurularını 31 Mayıs’ta, YEKA GES-4’ün başvurularını ise 21 Haziran’da alacağız. Başvurudan kısa bir süre sonra da yarışmalarımızı yapacağız inşallah.”

Bakan Dönmez, “Filyos’ta hem karada hem de denizde çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Dördüncü gemimiz de dün Taşucu Limanı’na ulaştı. Burada 2 aylık bir bakım süreci olacak.

Ardından belirleyeceğimiz lokasyonda ilk sondajına başlayacak. Yedinci nesil ve ilk defa bizim kullanacağımız bir gemi olacak. İnşallah yeni gemimizle yeni müjdeler almayı ümit ediyoruz.” dedi. 

Dönmez, “Türkiye, güneş paneli üretiminde bugün yıllık 7 bin 960 megavat üretimle  dünyada dördüncü Avrupa’da ise birinciyiz. 8 yıl önce Türkiye’de ilk tohumları atılan bir sektör bugün sadece kaynak üretimiyle değil teknoloji üretimiyle de yukarılara oynuyor” ifadelerini kullandı. 

Bakan Dönmez şöyle devam etti: “Enerji verimliliğini özellikle hanelerde yaygınlaştırmak istiyoruz. Hanelere uygun şartlarda kredi verilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığımızla ve planlama için de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla görüşüyoruz.

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planımız kapsamında 2021 yılında 1,33 milyar dolar yatırım yaptık ve karşılığında 372 milyon dolarlık bir tasarruf sağladık. Bu yıl 1,06 milyon TEP birincil enerji tasarrufuyla ilk defa 1 milyon TEP sınırını aştık.

2021, enerji verimliliğinde en yüksek yatırımın ve en yüksek tasarrufun sağlandığı yıl oldu. Yine geçtiğimiz yıl enerji verimliliği uygulamalarıyla 15,61 milyon ton CO2 salımını da engellemiş olduk.

Son 5 yıllık döneme baktığımızda enerji verimliliğine toplamda 6,45 milyar dolar yatırım yaptık. Toplamda 1,56 milyar dolarlık bir tasarruf sağladık.

Bu tasarruflar sayesinde 850 bin TEP ham petrol ve 5,4 milyar metreküp doğal gaz ithalatını da engellemiş olduk. Toplamda 12 bin yeni istihdam oluşturduk ve ekonomimize 3,91 milyar dolarlık brüt katma değer sağladık. Belki daha da önemlisi son 5 yılda 43,2 milyon ton CO2’nin doğaya salımını engelledik.”