3. Nükleer Santraller Fuarı ve 7. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), bugün İstanbul’da başladı. Zirvede nükleer enerjinin Türkiye için önemi anlatılıyor. Akkuyu Nükleer İnşaat Bölüm Müdürü Denis Sezemin, 1. Güç Ünitesinde herhangi bir çatlak veya boşluk bulunmadığı açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun destekleriyle Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) tarafından Ankara Sanayi […]
Akkuyu Nükleer İnşaat Bölüm Müdürü Denis Sezemin, 1. Güç Ünitesinde herhangi bir çatlak veya boşluk bulunmadığı açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun destekleriyle Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) tarafından Ankara Sanayi Odası (ASO) ile birlikte düzenlenen NPPES, 4-5 Mart 2020’de Pullman İstanbul Convention Center’da gerçekleşecek.
Fuar ve Zirve’nin açılışını NPPES ve NMD Başkanı Erol Çubukçu, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, Dünya Nükleer Derneği (WNA) Kıdemli Danışmanı Philippe Costes ve Rosatom Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Alexander Voronkov yaptı.
Açılış töreninde konuşan Rosatom Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Alexander Voronkov, “Nükleer enerji tartışması gelecekteki küresel gündemde çok önemli bir hale gelecek. Sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla düşük karbon geçişinin nasıl olacağını bilmek her ülkenin hakkıdır” dedi.
Dünya Nükleer Derneği (WNA) Kıdemli Danışmanı Philippe Costes ise nükleerin, sürdürülebilir enerji karmasına katkısı olduğunu belirterek “7/24 enerjiye ihtiyacımız var ve nükleer enerji bitmeyen enerji ihtiyacımıza cevap verecek. Nükleer enerji aynı zamanda istihdama, ekonomiye ve alt yapıya da yatırım demektir. Nükleer, elektriğin yüzde 10’unu karşılıyor” diye konuştu.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise, Ankara’nın İstanbul’dan sonra rekabetçilik anlamında ikinci sırada yer aldığını dile getirerek “18 üniversiteye sahip olan Ankara, insan kaynağı açısından önemli bir yerde. Sanayicimizin tüm ihtiyaçları için kurduğumuz ağımız da gelişmekte. Nükleer enerji arz güvenliğinin yanı sıra ekonomi gibi pek çok alanda ülkemiz için önemlidir. Türk sanayicisini sektöre adapte etmemiz kısa sürede gerçekleşecektir” şeklinde konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü İbrahim Halil Dere ise nükleer enerjinin Türkiye için vazgeçilmez olduğu vurgusunu yaparken “Enerji arz güvenliğinin sağlanması açısından da nükleer çok önemli. Nükleer enerji milli bir hedef ve politika haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Açılış töreninin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Akkuyu Nükleer İnşaat Bölüm Müdürü Denis Sezemin, Akkuyu NGS’nin inşaat ömrünün 60 yıl olduğu ve 20 sene daha uzatma imkanı bulunduğunun bilgisini verdi. Sezemin ayrıca, Akkuyu’nun Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın güvenlik standartlarında belirtilen tüm küresel gereksinimleri karşıladığını ve Avrupa İşletmeci Kuruluş şartlarına uygun olduğunu ifade etti. Akkuyu’nun inşaatında 5 bin kişinin çalıştığını söyleyen Sezemin, çalışanların yüzde 80’inin de Türk olduğunu belirtti. Sezemin, “Bu nükleer santralin emniyetli ve güvenilir devam etmesinden herkesten önce biz sorumluyuz. Ayrıca yapılan çalışmalar da sürekli denetleniyor 1. Güç Ünitesinde herhangi bir çatlak veya boşluk bulunmuyor. Kullandığımız teknoloji diğer santrallerin beton plakasının yapımında denenmiştir. Her türlü özellikler dikkate alınarak inşaatı devam eden Akkuyu sahası, deprem riski açısından Türkiye’nin en güvenilir bölgesi olarak görülüyor. Bir nükleer santralin tasarım aşamasında her türlü tedbir alınır” dedi.
“İklim Kanunu’muzu bu yıl içerisinde TBMM’den çıkaracağız”10 Ekim 202418:57 Gazprom ile Macaristan doğal gaz tedariki için mutabakat zaptı imzaladı10 Ekim 202417:36 Elektrik şebekelerine bilinçsiz müdahale konusunda uyarı10 Ekim 202416:11 TÜREB, NİŞ PR’ı seçti10 Ekim 202415:21 “Doğal gaz bize avantaj ve esneklik sağlıyor”10 Ekim 202415:07