TPAO, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’ni anlattı

TPAO, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’ni anlattı

TPAO, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’ni anlattı. TPAO, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’ni, Türkiye’nin tarihindeki en önemli enerji projesi olarak niteledi.

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nde, 2020-2022 döneminde Karadeniz’de keşfedilen toplam 710 milyar metreküplük dev doğal gaz rezervlerinin üretime açılıp karaya ulaştırılması, milletin hizmetine sunulması ve böylece Türkiye’nin enerji bağımsızlığında büyük bir kazanım sağlanması hedefiyle yola çıkıldığı belirtildi.

Türkiye’nin millî petrol ve doğal gaz arama ve üretim şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), proje sahibi olarak proje yatırımının yanı sıra, arama, sondaj ve işletme faaliyetlerinden sorumlu olduğu ifade edildi.

Kurulduğu 1954 yılından bu yana enerji alanında pek çok özel şirket ve kamu kuruluşunu sektöre kazandırdığı belirtilen TPAO’un, geçmişten gelen deneyim ve birikimi sayesinde Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin ilk fazını rekor bir sürede hayata geçirdiğinin altı çizidli. TPAO’nun, proje ile açık denizde hidrokarbon arama ve üretimi, sondaj teknolojileri ve kapasite gelişimi alanlarında pek çok “ilk”e imza attığının altı çizildi.

Sakarya Gaz Sahası’ndan ilk fazda üretilen doğal gaz, 20 Nisan 2023 tarihinde düzenlenecek “Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni” ile karaya ulaştırılacak.

Projenin ikinci fazının 2027 veya 2028 yılında tamamlanması ve böylece Sakarya Gaz Sahası’nda tam kapasite üretime geçilmesi öngörülüyor. Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin tam kapasiteye ulaştığında, Türkiye’nin mevcut yıllık doğal gaz ihtiyacının %25 ila %30’unu tek başına karşılayacağı belirtildi.

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmanın yanı sıra, Filyos ve Zonguldak bölgesini enerji, teknoloji ve lojistik üssü haline getirecek, bölge ekonomisini canlandırma ve kalkındırma yönünde önemli bir rol oynayacağı ifade edildi. 

KARADENİZ GAZININ MAYISTA EVLERDE KULLANILMASI BEKLENİYOR

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz gazının mayıs ayının ilk yarısında evlerde kullanılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Bilgin, Zonguldak’ta Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nde Karadeniz gazında gelinen son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tesiste, Karadeniz gazının devreye alınmaya hazır hale gelmesiyle birlikte güvenlik tedbirlerinin de artırıldığını kaydeden Bilgin, “Bu geceden itibaren güvenlik uygulamalarımız en üst düzeyde başlayacak.” dedi.

Bilgin, Sakarya Gaz Sahası’nda 20 Nisan’da yapılacak “Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni”ne yönelik hazırlıkların sürdüğünü ve gazın fazlar halinde devreye alınacağını belirtti.

Törenin akabinde birinci fazın devreye alınacağını aktaran Bilgin, Karadeniz gazının evlere verilme tarihine ilişkin, “Mayısın ilk yarısında düşünülüyor.” ifadesini kullandı.

Bilgin, ilk fazda günlük 10 milyon metreküp doğal gaz üretimiyle hane halkının ihtiyacının karşılanacağını dile getirerek, “Mayıs ayı başında tamamen gaz sisteme verilmeye başlanacak, 2028 yılında 60 milyon metreküpe ulaşacağız. Karadeniz gazı devreye alındığında ilk fazda ülke ihtiyacın yüzde 15’ini karşılayacak. Gaz ilk devreye girdiğinde yaklaşık bir yılda kendi yatırım giderlerini karşılayacak” diye konuştu.

SAKARYA GAZ SAHASI’NDAKİ REZERV KEŞİFLERİNİN TARİHÇESİ

•             Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) 20 Temmuz 2020’de Fatih sondaj gemisi ile Karadeniz’de Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde yer alan Sakarya Gaz Sahası’nda yer alan Tuna-1 kuyusunda gerçekleştirdiği sondajla start aldı.

•             TPAO, Ağustos 2020’de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük bir doğal gaz keşfi gerçekleştirdi. Bu keşif, Karadeniz’deki ilk ultra derin doğal gaz rezerv keşfi olarak kayda geçti.

•             Ekim 2020’de Tuna-1 kuyusundaki sondaj tamamlandığında, kuyudaki rezerv miktarı 85 milyar metreküplük revizyonla 405 milyar metreküp olarak güncellendi.

•             Sakarya Gaz Sahası keşfi:

o             Türkiye’nin tarihinde karada ve denizde gerçekleştirdiği en büyük doğal gaz rezerv keşfi,

o             Karadeniz’de bugüne kadar herhangi bir ülke tarafından gerçekleştirilen en büyük doğal gaz rezerv keşfi,

o             2020 yılında dünya çapındaki tüm denizlerde gerçekleştirilen en büyük doğal gaz keşfi oldu.

o             TPAO, bu keşifler sayesinde dünya devleriyle yarışarak 2021 yılında dünyada “Yılın Arama Şirketi” seçildi.

•             Haziran 2021’de Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nde kritik bir dönüm noktası daha yaşandı ve Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirildi. Yeni keşiflerle Karadeniz’deki toplam doğal gaz rezervi 540 milyar metreküpe ulaştı.

•             Aralık 2022’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, DeGolyer & MacNaughton adlı bağımsız kuruluşun yaptığı yeniden değerlendirme çalışması sonucunda söz konusu rezervin 652 milyar metreküp olarak güncellendiğini, ayrıca Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi daha gerçekleştirildiğini açıkladı. Böylece Karadeniz’deki toplam rezerv miktarı Aralık 2022’de 710 milyar metreküp olarak güncellendi.