socar gunter seymus

‘Doğal gaza olan talebin artarak devam edeceğini öngörüyoruz’

SOCAR Türkiye Doğalgaz İş Birimi Başkanı Gunter Seymus Gas& Power’ın sorularını yanıtladı.

Bünyesinde SOCAR Enerji Ticaret, Bursagaz, Kayserigaz, Enervis ve Millenicom’u bulunduran SOCAR Türkiye Doğalgaz’ı şirketin İş Birimi Başkanı Gunter Seymus’tan dinledik. Gazetemizin sorularını yanıtlayan Seymus, dünya gündemine yerleşen koronavirüsün piyasaya etkileri hakkında da görüşlerini paylaşarak; “Dünya piyasalarına baktığımızda, kısa vadede küresel COVID – 19 virüsü salgınına rağmen, doğal gaza olan talebin orta ve uzun vadede artarak devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

SOCAR Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş. ve şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

SOCAR Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş, geçtiğimiz yıl yaptığımız, Bursagaz ve Kayserigaz’ın da aralarında bulunduğu satın almayla birlikte kuruldu. Bu satın alma ile şirketimizin bünyesine Enervis, SOCAR Enerji Ticaret ve Millenicom şirketleri de katılmış oldu. Her ne kadar şirketimiz yeni gibi görünse de biz Türkiye’ye 2007 yılından beri doğal gaz getiriyoruz; 2013 yılından itibaren de doğal gazın toptan satışını gerçekleştiriyoruz. SOCAR Türkiye olarak doğal gazın dağıtımı faaliyeti konusunda ise yeni olduğumuzu söyleyebilirim. Burada da Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi olan SOCAR’ın tecrübesi bizim için yol gösterici oluyor. SOCAR yıllardır Azerbaycan’ın ve Gürcistan’ın Tiflis dışında kalan tüm kentlerinin doğal gaz dağıtımını gerçekleştiriyor. Dolayısıyla şirket olarak bu konuda da Azerbaycan’dan gelen çok önemli bir bilgi birikimine sahibiz. Şirketlerimize gelecek olursak; SOCAR Türkiye Doğalgaz Yatırım A.Ş’nin iştiraklerinden biri olan Bursagaz, 1 milyonu aşkın abonesi ile Türkiye’nin doğal gaz dağıtım alanındaki en büyük üçüncü şirketi konumunda bulunuyor. Kayserigaz da 550 bin aboneye sahip, kesintisiz ve kaliteli doğal gaz dağıtım hizmeti sunan ve sektörüne öncülük eden bir şirket. Enervis, enerji ve dağıtım sektöründe servis sağlayıcı olarak hizmet verirken Millenicom, ülkemizde alternatif telekom operatörlerinin öncüsü olarak telekom ve iletişim hizmetleri sunuyor.

Geçtiğimiz yıla kadar Türkiye doğal gaz piyasasında doğal gaz ithalat şirketi olarak yer alan SOCAR’ın geçtiğimiz yıl EWE Enerji, Bursagaz ve Kayserigaz gibi şirketleri bünyesinde barındıran EWE Turkey Holding’i satın alması sonrası yeniden yapılanmaya gittiğini biliyoruz. Satın almadan bugüne kadar neler yapıldı? Entegrasyon süreci tamamlandı mı?

Geçen yıl satın almayı gerçekleştirdiğimiz sırada zaten SOCAR Türkiye’nin diğer iştirakleriyle ilgili olarak bir entegrasyon sürecinin içindeydik. Dolayısıyla satın almanın bu döneme rastlaması aslında halihazırda yürüyen sürece bizim şirketimizin de dahil olması açısından önemli bir fırsat oldu. Entegrasyon süreci, kağıt üzerinde tamamlanmış olsa da işleyiş açısından hala devam ediyor aslında. Biz de bunun bir parçasıyız.

Geçen yıl Haziran ayında tüm süreçler tamamlanarak 5 yeni şirket SOCAR Türkiye çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Bu tarihten itibaren 9 ay bizim için çok yoğun geçti. Özellikle Bursagaz ve Kayserigaz ile doğal gazı olmayan bölgelere bu hizmeti götürmek en önemli hedefimiz. Bu kapsamda Kasım 2019’da Bursa’nın Keles ilçesine gaz verdik. Bu projenin Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerini kapsayan kalan kısmı da tamamlandığında, toplamda 110 kilometrelik yüksek basınçlı doğal gaz iletim hattı ve ilçe merkezlerine toplamda 115 kilometrelik doğal gaz dağıtım hattı inşaatı yaparak, dört ilçede yaklaşık 20 bin kişiyi doğal gaz ile buluşturacağız. 2019 yılında dağ ilçeleri ile birlikte toplam 130 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Kayserigaz’ın lisans alanında yer alan bölgelere doğal gaz ulaştırmak üzere 19,5 milyon TL yatırım yaparak başlatılan ve 1,5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan proje kapsamında da geçtiğimiz ekim ayında Tomarza ilçesi doğal gaza kavuştu. Tabii bizim için bu yatırımlardan da önemlisi abonelerimizin doğal gazı güvenli bir şekilde kullanması… Bunun için de yıl boyu devam eden kampanyalarımız ve bilgilendirmelerimiz oluyor.

“BURSA VE KAYSERİ’DE TOPLAM 170 MİLYON LİRALIK YATIRIM”

2020 beklentileriniz ve hedefleriniz neler? Bunun yanı sıra uzun vadede gelecek stratejilerinizden bahseder misiniz?

2020 yılı, SOCAR Türkiye’nin doğal gazdaki bilgi birikimi, tecrübesi ve gücünü tüm paydaşlarımızın ve çalışanlarımızın daha iyi hissedebileceği bir yıl olacak. Bu kapsamda Bursa ve Kayseri’de toplam 170 milyon liralık yatırımla 470 kilometrelik yeni hat yapacağız. İki ilde üç ilçeye ve bir mahalleye doğal gaz götüreceğiz.

Doğalgaz piyasasında dağıtım tarafında bundan sonra şirket nasıl bir strateji izleyecek? Yeni satın almalar olacak mı?

Önceliğimiz Bursagaz ve Kayserigaz’ın SOCAR Türkiye’ye olan entegrasyonu tamamlamak ve verimli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmek. İki ilde doğal gaz dağıtan bir şirket olarak bizim için abonelerimizin memnuniyeti ve güvenli doğal gaz kullanımı çok önemli. Tüm enerjimizle bunu sağlamak için çalışıyoruz. Önceliklerimizi en iyi seviyeye getirdikten sonra önümüzdeki dönemde SOCAR Türkiye’nin kararları doğrultusunda yeni satın alma fırsatlarını değerlendirebiliriz.

İthalat miktarınızda kontrat devri ve LNG ithalatı yoluyla artış planlıyor musunuz?

SOCAR Türkiye olarak doğal gazın toptan satışında lider rolümüzü korumak ve doğal gazın ithalatı ve ticaretine ilişkin her türlü alanda aktif rol almak istiyoruz. Türkiye doğal gaz piyasasına olan inancımız ile portföyümüzü tedarik ve satış tarafında farklı ürünlerle çeşitlendirecek ve geliştirecek her türlü alternatifi değerlendiriyoruz.

“TÜRKİYE’NİN HEDEFLERİNE DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Şirket olarak Türkiye’de ve globalde doğal gaz piyasalarının geleceğine ilişkin öngörüleriniz neler?

EPDK verilerine göre Türkiye’nin 2020 yılında 52 milyar metreküp doğal gaz tüketeceği öngörülüyor. Ancak elbette bu tahmin küresel COVID – 19 virüsü kaynaklı küresel salgın öncesinde yapılmıştı. Bu rakam 2019 yılında 47 milyar metreküp olarak gerçekleşti. Tabii bu arada bu tüketim rakamının yüzde 98’inin ithalat yoluyla geldiğini belirtmek gerekiyor. Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye’nin her yerine doğal gaz götürme hedefi hızlı bir şekilde devam ediyor. Biz de dağıtım şirketlerimiz aracılığı ile yatırımlarımızla Türkiye’nin hedeflerine destek olmaya çalışıyoruz. Türkiye bölgede güçlü oyuncu olmak için çok önemli adımlar atıyor. Bunlardan biri de biliyorsunuz SOCAR’ın en büyük ortağı olduğu TANAP projesi.

Dünya piyasalarına baktığımızda, kısa vadede küresel COVID – 19 virüsü salgınına rağmen, doğal gaza olan talebin orta ve uzun vadede artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Doğal gaz en temiz fosil yakıt olduğundan kömürden gaza geçiş sürecinin hızlanarak devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca doğal gaz yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğe bir dengeleme unsuru olarak katkı sağlaması ile küresel enerji talebinde önemli bir paya sahip olacaktır.

SOCAR Doğalgaz’ın gelecek stratejisini 3 kelime ile özetlemenizi istesek bu kelimeler neler olurdu?

Ekonomik, çevre dostu ve kesintisiz doğal gazı abonelerimize ulaştırmak.

‘DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE TÜM ZİNCİRLERDE VARIZ’

SOCAR Doğalgaz için hem ithalat hem de dağıtım tarafında 2019 nasıl geçti? Doğalgazda ithalat şirketleri açısından 2019 verimli bir yıl olmadı. SOCAR Doğalgaz ithalat ve satış tarafında 2019’u nasıl kapattı?

SOCAR, Türkiye’de doğal gazın toptan satışı yanı sıra ticaretini, iletimini ve dağıtımını yapıyor. Yani doğal gaz sektöründe tüm zincirlerde biz varız. Dolayısıyla bu şekilde baktığımızda bizim için genel olarak olumlu ve kârlı bir dönem geçirdiğimizi söyleyebiliriz. 2019 yılının Haziran ayında faaliyete başlayan bir şirket olduğumuz için şirket açısından yılı değerlendirmek doğru olmaz diye düşünüyorum. Bu değerlendirmeyi gelecek yıl daha sağlıklı bir şekilde yapabiliriz.