Sakarya gaz sahasında proje detayları belli oldu

Zonguldak açıklarında keşfedilen ve 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervine sahip Sakarya gaz sahasının geliştirme, denizaltı iletim hatları ve karada yer alacak gaz işleme tesisinin entegre proje detayları belli oldu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından hayata geçirilecek “Sakarya Gaz Sahası Denizaltı Üretim Tesisleri, Denizaltı Nakil Hatları ve Kara Doğalgaz İşleme Tesisi Entegre Projesi”ne ilişkin ÇED Süreci 17 Şubat 2021 tarihinde başladı.

Projenin ÇED başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından “Sakarya Gaz Sahası Denizaltı Üretim Tesisleri, Denizaltı Nakil Hatları ve Kara Doğalgaz İşleme Tesisi Entegre Projesi”nin yapılması planlanıyor. Üç ayrı bölümden oluşan entegre proje kapsamında denizaltı doğal gaz üretim tesisleri Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde; kara doğalgaz işleme tesisi Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki Filyos Endüstri Bölgesi’nde ve doğal gaz nakil hatları her iki üniteyi bağlayacak şekilde deniz ve kara alanında bulunacak.

TOPLAM PROJE BEDELİ 780 MİLYON TL

Sakarya Gaz Sahası Denizaltı Üretim Tesisleri, Denizaltı Nakil Hatları ve Kara Doğalgaz İşleme Tesisi Entegre Projesi”nin Toplam proje bedelinin ise 780 milyon TL olması öngörülüyor.

ÜRETİLEN GAZIN KARAYA TAŞINMASI İÇİN 155 KM’LİK 2 AYRI İLETİM HATTI İNŞA EDİLECEK

Denizaltı üretim tesisinin de bulunduğu Sakarya Gaz Sahası içerisinde yer alan gaz bloğu, denizde yaklaşık 2.200 m su derinliğinde, Filyos Endüstri Bölgesi’ne yaklaşık 155 km uzaklıkta bulunuyor. Projenin deniz bölümündeki denizaltı üretim tesisinin iki boru hattından oluşacak doğal gaz nakil hatları ile kara bölümündeki doğal gaz işleme tesisine ulaştırılması planlanıyor.

İki aşama halinde yürütülmesi planlanan projenin birinci aşamasında açık denizde 6-10 adet kuyunun denizaltı üretim sistemine bağlanması, bu kuyulardan üretilen gazın 16 inçlik çelik boru hattı ile karaya taşınması ve taşınan gazın işlenerek Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ne (BOTAŞ) teslim edilmesini içeriyor. Birinci aşamada, günlük 10 milyon standart m3 kapasiteye sahip olacak.

GÜNLÜK GAZ TAŞIMA VE İŞLEME KAPASİTESİ 40 MİLYON SM3 OLACAK

İkinci aşama ile birlikte sistem toplamda günlük 40 milyon standart m3 gaz taşıma ve işleme kapasitesine ulaşacak. İkinci doğal gaz nakil boru hattının çapının 24 inç ya da daha büyük olması planlanırken ikinci aşamanın tasarımları eş zamanlı yapılması ve tüm sistemin devreye alınmasının ise 2023’ten daha ileriki bir tarihte olması planlanıyor.

GAZ ÜRETİMİ UZAKTAN KONTROL EDİLEN İNSANSIZ SİSTEMLERLE YAPILACAK

Projenin deniz bölümünde denizaltı üretim sistemi (kuyubaşları ve boru hatlarını birbirine bağlayan manifold ve kısa boru ve kordon hatları) ve gaz taşıma sisteminin (birincisi 16 inç çapında, ikincisi ise 24 inç ya da daha büyük iki adet boru hattı, yaklaşık 10 inç çapında Mono Etilen Glikol hattı ve içinde sıvıların, kimyasalların, elektrik ve fiber optik hatların olduğu küçük boruları bir arada toplayan bir kordon) inşa edilmesi planlanıyor. İşletme süresince üretim uzaktan kontrol edilen sistemlerle yapılacak olup denizde insan bulunacak herhangi bir tesis kurulmayacak.

ÜRETİM TESİSİ 2.173 KM2’LİK ALANDA OLACAK VE 40’A YAKIN ÜRETİM KUYUSU YER ALACAK

Denizaltı üretim sistemi kıyıdan 155 km açıkta ve yaklaşık 2.200 metre derinlikte kurulacak olan üretim sahasından Filyos’taki doğalgaz işleme tesisine kadar uzanan alanı kapsıyor. Üretim sistemi, 2.173 km2’lik bir alan içerisinde toplamda 30-40 adet üretim kuyusunu birleştirip gaz boru hattına aktarılmasını sağlayan deniz tabanında kurulu bir şebeke olacaktır.