‘Güney gaz koridoru projesi enerji iş birliğinin gelişmesine katkı sağlayacak’

Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Aliyev: “Güney gaz koridoru milyonlarca müşteriye hizmet verecek. Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, İtalya ve diğer ülkelerin ihtiyacını karşılayacak” Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinde çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, ”Güney gaz koridoru milyonlarca müşteriye hizmet verecek. […]

‘Güney gaz koridoru projesi enerji iş birliğinin gelişmesine katkı sağlayacak’
Servet Uzun
  • Yayınlanma5 Nisan 2017 13:57
  • Güncelleme9 Nisan 2017 06:26

Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Aliyev: “Güney gaz koridoru milyonlarca müşteriye hizmet verecek. Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, İtalya ve diğer ülkelerin ihtiyacını karşılayacak”

Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinde çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, ”Güney gaz koridoru milyonlarca müşteriye hizmet verecek. Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, İtalya ve diğer ülkelerin ihtiyacını karşılayacak.” dedi.

Aliyev, Marmara Grubu Vakfı’nca düzenlenen 20. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ın enerji bağımsızlığı sağlayarak yabancı ortaklarıyla önemli projeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Ülkesinin son 20 yıl içinde 3 binden fazla şirketle iş yaptığını dile getiren Aliyev, ”Azerbaycan, brüt enerji tüketimini büyük ölçüde kendi kaynaklarından sağlıyor. Enerji sektöründe yabancı kaynaklara başvurmak durumunda kalmıyor ve petrol tüketimini stabilize etmeyi planlıyor.” diye konuştu.

Güney Kafkasya Boru Hattı ve Şah Denizi 2 projelerinin geliştirilmesi için güçlü bir iş birliği gerektiğini belirten Aliyev, bazı finansal güçlüklerle karşılaşılsa da Azerbaycan’ın büyük hacimli projeleri uygulamaya hazır olduğunu dile getirdi.

Aliyev, Güney gaz koridoru projesinin en önemli amacının Şah Denizi’nden alınan gazı Türkiye’ye nakletmek olduğuna işaret ederek, “2018’in sonunda bunun gerçekleşmesi planlanıyor ve 2020 yılında Avrupa’ya intikal edecek. Buradaki projeyi hem yukarı hem aşağı doğru genişletmekle kalmıyoruz, aynı zamanda altyapıyı da genişletiyoruz. Güney enerji koridoru muazzam ama aynı zamanda fevkalade karmaşık bir proje.” ifadelerini kullandı.

TANAP ve TAP projelerine ilişkin çalışmaların hızla devam ettiğini aktaran Aliyev, şunları kaydetti:

“Güney gaz koridoru, milyonlarca müşteriye hizmet verecek. Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, İtalya ve diğer ülkelerin ihtiyacını karşılayacaktır. Bizler üreticiler olarak Eylül 2013’te sözleşmeler imzaladık. Bunun amacı, Avrupa şirketlerinin yıllık gaz tüketimini belli miktara indirmeleriydi. Bugün güvenle şunu söyleyebiliriz ki, güney gaz koridoru projesi enerji iş birliğinin gelişmesine ve çeşitlendirilmesine büyük katkı sağlayacak.”
AA