“Fatih sondaj gemisi 1-2 Kasım gibi Türkali-1’e gidecek”

Bakan Dönmez, Aksaray’da yaptığı açıklamada Fatih sondaj gemisinin 1 veya 2 Kasım gibi Türkali-1 kuyusuna gideceğini açıkladı. Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi sahasında da incelemelerde bulunan Dönmez; “Bu iki proje de bittiğinde Türkiye’de 10 milyar metreküplük doğal gaz depolama kapasitesine ulaşmış olacağız” dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tarihi Sultanhanı Kervansarayındaki “Fotoğraflarla Tuz Gölü Habitatı Sergisi”nin açılışında, BOTAŞ’ın doğal yaşamın korunması için hayata geçirdiği projeleri yerinde görmek için Aksaray’a geldiklerini söyledi. Bakan Dönmez burada yaptığı açıklamada “Şu anda Fatih sondaj gemimiz hazırlıklarını tamamlamak üzere. 1 veya 2 Kasım gibi ikinci sondaj noktası Türkali-1’e gidecek.” dedi.

Sibel ACAR-AKSARAY/ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, beraberindeki Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu ve BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ile birlikte Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi sahasında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

 6 KAVERNAYA GAZ VERME İŞLEMİ BAŞLADI 

Bakan Dönmez, bölgede yaptığı açıklamada 6 kavernaya gaz verme işleminin başladığını ifade ederek; “BOTAŞ özellikle son yıllarda doğal gaz altyapısını güçlendirmek için birçok projeyi başlattı bunlardan bir kısmı hayata geçti. Mobil LNG gazlaştırma tesislerimiz FSRU diye adlandırdığımız projelerden birisi İzmir’de diğeri de Hatay Dörtyol’da hayata geçti. Tuz Gölü’nde 1.2 milyar metreküplük bir doğal gaz depolama projemiz var. Şimdi bu içinde bulunduğumuz mevsim itibarıyla kalan diğer 6 kavernanın da ilk gaz verme işlemlerini an itibarıyla başlatıyoruz inşallah onlar da önümüzdeki Nisan’a kadar dolmuş olacak. Silivri’de ise şu anda mevcut haliyle yaklaşık 3 milyar metreküplük bir doğal gaz yeraltı depolamamız var orayı da 4,5 milyar metreküplere çıkartmış olacağız. Bu iki proje de bittiğinde Türkiye’de 10 milyar metreküplük doğal gaz depolama kapasitesine ulaşmış olacağız. 2023’te 1.2 milyar metreküplük kapasiteyi 5.4 milyar metreküpe çıkartmış olacağız” dedi.

VATANDAŞA EKONOMİK GAZ ULAŞACAK 

Projenin faydalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Dönmez; “Keza bu tip projelerin şöyle bir faydası daha var ki özelikle yaz aylarında doğal gaz fiyatları özellikle spot piyasalarda nispeten daha düşük seyretmekte o dönemde fiyat avantajını kullanmak için yazdan ucuza almış olduğumuz gazı depolamak suretiyle vatandaşımıza daha ekonomik gazı temin etme imkânına da kavuşmuş olacağız” diye konuştu.

“PROJEYE YURT DIŞININ TÜRKİYE’YE OLAN GÜVENİNİ GÖSTERMESİ AÇISINDAN DA SON DERECE ÖNEMLİ” 

Bakan Dönmez, projede şu an itibarıyla yaklaşık 1200 ila 1500 kişi arasında insan kaynağının olduğunu belirterek kaynağın büyük bir kısmının yerli insan kaynağından oluştuğunu söyledi.

Projeye ilişkin teknik detayları da paylaşan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda üzerinde bulunduğumuz bu toprağın 600 metre kadar altında tuz domları, tuz kayaları var. Biz burada teknik olarak o tuz kayalarını eriyoruz ve mağaracıklar oluşturuyoruz ve mağaralar oluşturuyoruz. Bu işlemlerde yaklaşık 1500 metre kadar yerin altına iniyoruz. Her bir mağara aşağı yukarı 100 milyon metreküplük doğal gazı depolayabilecek kapasiteye sahip. İçerisine tam 60 tane Galata Kulesi alabiliyor. Söz konusu alan için bir Eyfel Kulesi yüksekliğinde çok büyük depolardan bahsediyoruz. Bunun gibi 52 mağaraya ulaşmış olacağız

Tuz yapılarında dünyadaki en büyük, en geniş kapasiteli yer altı doğalgaz depolama kapasitesine sahip olacağız. İnşallah 2023 itibariyle de bu çalışmayı tamamlamayı ümit ediyoruz. Burada tabi diğer bir hususta yaklaşık projenin büyüklüğü 2 milyar dolar civarında ve hemen hemen tamamına yakını da başta Dünya Bankası olmak üzere çeşitli uluslararası yatırım bankalarının finansmanıyla karşıladık. Aslında bu da bu projeye yurt dışının güvenini, Türkiye’ye olan güvenini göstermesi açısından da son derece önemli.”

KARADENİZ GAZI TUZ GÖLÜ’NDE DEPOLANACAK 

Bakan Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen 405 milyar metreküplük doğalgazın 2023 yılından itibaren Tuz Gölü Doğalgaz Depolama alanında depolanacağını açıkladı.

Dönmez, açıklamasında, doğal gaz keşfedilen Sakarya Gaz Sahası’ndaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

“FATİH, 1 VEYA 2 KASIM’DA TÜRKALİ-1’E GİDECEK”

Birinci kuyu Tuna-1’deki çalışmaların tamamlandığını ifade eden Dönmez, şunları kaydetti:

“Şu anda Fatih sondaj gemimiz hazırlıklarını tamamlamak üzere. 1 veya 2 Kasım gibi ikinci sondaj noktası Türkali-1’e gidecek. Oradan (Sakarya Gaz Sahası) ürettiğimiz gazı da 2023’ten itibaren sisteme vermeyi düşünüyoruz. Burası da 2023 itibarıyla işletmeye geçecek. Oradan ürettiğimiz gazı özellikle yaz aylarında, tüketimin düşük olduğu aylarda bu depolarımızda depolamış, saklamış ve stoklamış olacağız. Kaynak tüketim ve depo dengesi açısından bu proje çok stratejik bir konumda.”

Dönmez, Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi çalışmalarını yerinde incelemek için Aksaray’a geldiklerini söyledi.

“İLK GAZ VERME İŞLEMLERİNİ BAŞLATIYORUZ”

BOTAŞ’ın özellikle son yıllarda doğal gaz alt yapısını güçlendirmek için bir çok proje başlattığını anlatan Dönmez, şöyle konuştu:

“Bunlardan bir kısmı hayata geçti. Yer altı doğal gaz depolarıyla ilgili çalışmalarımıza hız vermiştik. Şu anda içinde bulunduğumuz bu alanda daha önce 1,2 milyar metreküplük doğal gaz depolama projemiz söz konusuydu. İlk gaz verme törenini 2017 yılında yapmıştık. Bu mevsim itibarıyla kalan yer altı kavernanın (suni mağara) da ilk gaz verme işlemlerini, an itibarıyla başlatıyoruz. İnşallah onlar da önümüzdeki nisana kadar dolmuş olacak.”