EPDK, kamuoyunu meşgul eden iddialar üzerine ön ödemeli sayaçlarla ilgili bir açıklama yayımladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) son günlerde ortaya atılan iddialar üzerine ön ödemeli sayaçlarla ilgili bir açıklama geldi. Söz konusu açıklamada ön ödemeli sayaçlarla ilgili düzenlemeyle tüketici faturalandırma sürecinde adaletin sağlanmasının amaçlandığı ifade edildi. EPDK’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde: “Bilindiği üzere […]
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) son günlerde ortaya atılan iddialar üzerine ön ödemeli sayaçlarla ilgili bir açıklama geldi. Söz konusu açıklamada ön ödemeli sayaçlarla ilgili düzenlemeyle tüketici faturalandırma sürecinde adaletin sağlanmasının amaçlandığı ifade edildi.
EPDK’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
“Bilindiği üzere ülkemizde 16 milyona yaklaşan doğal gaz abonesi bulunmaktadır ve bunun sadece 700 bini ön ödemeli sayaç kullanmaktadır. Bu durumda abonelerin azami çoğunluğu fiyat hareketlerinden (indirim ya da artış) eş zamanlı etkilenirken ön ödemeli sayaç sahipleri için bir eşitsizlik meydana gelmekteydi. Yapılan düzenlemenin hedefi tüketici faturalandırma sürecinde adaletin sağlanmasıdır.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu piyasa oyuncularının talepleri ile değil tüketici odaklı bir yaklaşımla ve sektörün sürdürülebilirliğini hedefleyerek karar almaktadır. Enerji alanında görev yapan şirketlerinin tüketicilere yönelik mevzuat dışı uygulamalarına asla kayıtsız kalmadığımızın örnekleri de kamuoyumuzun malumudur.
Faturalı (mekanik) sayaç ile ön ödemeli (elektronik) sayaç kullanan tüketiciler arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması amacı ile bu yapılan düzenleme ile her iki abone grubunun tüketimlerinin aynı şekilde faturalandırılması amaçlanmıştır.
Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin de mekanik sayaç kullanan aboneler gibi, tükettikleri doğal gazın o dönem içerisindeki fiyatı ile faturalandırılması ve dönem içerisinde doğal gaz fiyatında oluşabilecek değişikliklerin her iki abone grubuna da aynı şekilde yansıtılması sağlanmıştır.”
“ABONELER, DAĞITIM ŞİRKETLERİNDEN BİLGİ ALABİLMEKTEDİR”
“Dağıtım şirketleri her ay ön ödemeli sayaçlar dahil olmak üzere sahadaki bütün sayaçları okuyarak iki okuma tarihi arasındaki dönemsel fiili tüketimi belirlemektedir.
Ortaya çıkan fiyat düzeltmesi farkı “ilave” (müşteriye borç) veya “tenzil” (müşteriye alacak) şeklinde yansıtılmaktadır. Okuma personeli, işlem sonucunu gösteren bildirim kağıdını okuma cihazından alarak abonenin adresine bırakmaktadır. Ayrıca bu uygulama kapsamında tüketimleri hakkında bilgi edinmek isteyen aboneler, dağıtım şirketlerinin internet sitelerindeki “Online İşlemler” sekmesinden detaylı bilgi alabilmektedir.
Bahsedilen işlem sonucunda; dönem içerisinde doğalgaz fiyatında indirim söz konusu olmuş ise fiili tüketilen gaz miktarına göre aboneye indirim tutarı kadar alacak (tenzil) oluşturulmakta ve alacak miktarı ilk gaz alımında abonenin kartına ilave gaz olarak yüklenmektedir.
Örneğin; gazın tüketildiği dönemde doğal gaz fiyatı düşmüş ve okuma sonucunda 5 TL alacak miktarı oluşmuş ise 100 TL’lik gaz almak üzere gaz satış gişesine gelen abonenin kartına 105 TL karşılığı gaz yüklenmektedir. İlgili dönem içerisinde fiyat artışı olmuş ise fiili tüketilen gaza karşılık gelen fark tutarı ilk gaz alımında, satın alınmak istenen gaz miktarından düşülmekte, örneğin 5 TL fark tutarı var ise 100 TL gaz almak isteyen abonenin kartına 95 TL karşılığı gaz yüklenmektedir.”
“DÜZENLEME, AMACINA UYGUN OLARAK İŞLİYOR”
“Uygulamanın başladığı tarihten itibaren 1 yıllık uygulama sonuçlarına bakıldığında, Başkentgaz tarafından müşterilere yaklaşık 12 milyon TL borç çıkarılmışken, buna karşılık müşterilere yaklaşık 21 milyon TL alacak tahakkuk ettirilmiştir. Ancak daha sonraki dönemlerde borç-alacak dengesinde değişiklik olmuştur. Görüleceği üzere uygulanan sistem müşterilerin lehine de sonuçlar üretebilmektedir.
Sonuç olarak, ön ödemeli sayaç ve mekanik sayaç kullanan aboneler arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla başlatılan uygulamanın sonuçları incelendiğinde, düzenlemenin amacına uygun olarak işlediği anlaşılmaktadır.
Konunun yanlış örnekler ile suiistimal edildiği ve kamuoyunun yanlış yönlendirildiği de görülmektedir.”
“ÖN ÖDEMELİ DOĞAL GAZ ALIMINDA MAL TESLİMİ ÖDEME SIRASINDA YAPILMAMAKTADIR”
“Markette alınan pirinç/şekeri eve getirdikten sonra eğer bu ürünlere zam gelirse marketçinin bir sonraki alımda fiyat farkını talep etmesi, giyim mağazasından alınan gömlek giyildikten sonra gömlek fiyatı artarsa mağaza sahibinin eve ilave fatura göndermesi, akaryakıt istasyonundan aracın deposuna benzin doldurduktan sonra bir sonraki benzin alımında fiyat farkının yansıtılması vb. örnekler verilmektedir.
Ancak bu örneklerin hiç birisi ön ödemeli doğal gaz sayaçlarında uygulanan TL düzeltme uygulaması için geçerli değildir ve yanıltıcıdır.
Çünkü yukarıdaki örneklerin hepsinde ALINAN MAL ÖDEME SIRASINDA MÜŞTERİYE TESLİM EDİLMEKTEDİR.
Ancak, ön ödemeli doğal gaz alımlarında MAL TESLİMİ ÖDEME SIRASINDA YAPILMAMAKTADIR. Doğal gaz kartlarına kredi yüklemesi yapılmaktadır. Yani bir nevi ön alım hakkı satılmaktadır. Daha sonra doğal gaz hangi ay tüketilirse o ayın doğal gaz fiyatından fatura çıkarılmaktadır.
TL düzeltme uygulaması için örnek vermek gerekirse Akbil adıyla da hatırlanan toplu ulaşım (otobüs/metro) biniş kart uygulaması ya da telefon kartları daha doğru örneklerdir.
Örneğin; aylık olarak otobüs biniş kartı alan bir vatandaşımız kartına her ay 100 TL yüklemiş olsun. Yüklediği tarihte bir otobüs binişi 1 TL ise her binişte kartından 1 TL düşecektir. Ancak, yükleme yaptıktan bir hafta sonra bir biniş ücreti 1,5 TL olduğu takdirde o tarihten sonraki binişlerinde kartından 1,5 TL düşmeye başlayacaktır. Eğer indirim oldu ise yani bir biniş fiyatı 0,75 TL’ye düştüyse bu defa her binişte 0,75 TL düşecektir.”
“EPDK’NIN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMA YETKİSİ BULUNMAKTADIR”
EPDK, doğal gaz dağıtım şirketlerinin her türlü hesap, işlem ve uygulamalarını yakından takip etmektedir. Dağıtım şirketlerinin yanlış/eksik uygulamalarını tespit ettiği takdirde düzelttirmektedir. Ayrıca, gerekli durumlarda yaptırım ve cezaları uygulamaktadır.
Doğal gaz dağıtım hizmetleri kamusal bir hizmet niteliği taşımaktadır, bu faaliyetlerin aksaması halinde yine vatandaşlarımız mağdur olacağından, EPDK dağıtım şirketlerinin faaliyetlerini idame ettirebilecek seviyede bir kazanç elde etmesini sağlamaktadır.
Tüketicilerimizin haklarının gözetilmesi EPDK’nın daimi önceliğidir ve herhangi bir şirkete rant sağlanması kesinlikle söz konusu olamaz.
Eğer bir doğal gaz dağıtım şirketinin mali yapısı bozulursa ve buna bağlı olarak doğal gaz dağıtım hizmetlerinde aksamalar olursa tüketicilerin korunması amacıyla EPDK’nın her türlü tedbiri alma yetkisi bulunmaktadır.”
Nurten Öztürk’e “Yılın Sürdürülebilirlik Kahramanı” ödülü12 Ekim 202419:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kabine değişikliği açıklaması12 Ekim 202413:48 Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda değişiklik öngören Kanun Teklifi TBMM’de11 Ekim 202418:03 Bakan Bayraktar, Sırbistan’da enerji iş birliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu11 Ekim 202418:00 Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi maliyeti açıklandı11 Ekim 202417:58