6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Kahramanmaraş Elbistan’da ardı ardında meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler ülkemize asrın felaketini yaşattı. 50 bine yakın insanımız bu felakette şehit olurken, 100 binlercesi yaralandı. Hala her gün meydana gelen onlarca artçı deprem bölge halkını tedirgin etmeye devam ediyor. 13-14 milyon insanın yaşadığı (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, […]
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Kahramanmaraş Elbistan’da ardı ardında meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler ülkemize asrın felaketini yaşattı. 50 bine yakın insanımız bu felakette şehit olurken, 100 binlercesi yaralandı. Hala her gün meydana gelen onlarca artçı deprem bölge halkını tedirgin etmeye devam ediyor. 13-14 milyon insanın yaşadığı (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Osmaniye, Adana, Kilis, Şanlıurfa, Elazığ) ve direkt etkilendiği bu bölgede adeta bir dram yaşandı. Bölgedeki her insana dokunan bu felaket, binlerce acı hikâyeyi doğurdu. Ülke olarak tek yürek hale geldiğimiz ve 7’sinden 70’ine bu acıyı yüreklerinde yaşayan insanımız, elini taşın altına koydu ve deprem bölgesine akın etti. Zengin, fakir demeden herkes kendi imkânı nispetince bölgeye yardım gönderdi. İsmini bildiğimiz bilmediğimiz yüzlerce sivil toplum kuruluşu bölgede aktif görev yaptı. Arama kurtarma çalışmalarıyla birlikte, depremzedelerin yaralarını sarma noktasında eksiksiz görev yaptı. Fert planında olsun, cemiyet planında olsun halkımız bu zor günlerde devletinin yanında yer aldı. On binlerce gönüllü sahada aktif görev yaptı ve yapmaya devam ediyor.
Mimar ve Mühendisler Grubu olarak depremin ilk gününden bugüne kadar var gücümüzle çalıştık. Depremzede vatandaşlarımıza elimizden geldiği kadar yanında olduk. Mimar ve Mühendisler Grubu’nun üyeleri, tüm maddi imkânlarını sarf ettiler ve bölgeye çok sayıda jeneratör, powerbank ve asli ihtiyaçların gönderilmesi noktasında seferber oldular. Buradan tüm Mimar ve Mühendisler Grubu Üyelerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Yine Mimar ve Mühendisler Grubu, MÜSİAD’la ortak oluşturduğu 350 kişilik mühendis kadrosuyla bölgede hasar tespit çalışmalarında aktif rol aldı. Şubelerimiz, topladıkları yardımlarla bölgede seferber oldular. Depremin etkilediği illerde bulunan Şube Başkanlarımız, kendi acılarını bir kenara bırakarak afet koordine merkezlerinde aktif rol aldılar ve almaya devam ediyorlar. Yine Üniversiteli MMG’nin gençleri, tüm deprem bölgelerinde sahada aktif çalıştılar ve ellerinden geleni yaptılar. Canını, malını ortaya koyarak koşturan, insanımızın yardımına koşan herkesten Allah razı olsun.
Devletimiz, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm organlarıyla bölgede seferber oldu. Bakanlarımız depremin ilk gününden bugününe deprem bölgesinde görev yapıyor. Halkımızın ana, asli ve acil ihtiyaçlarını ekipleriyle yerine getiriyorlar. Depremin ilk gününde AFAD, KIZILAY, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız sahaya inmiş ve görevini ifa etmiştir. Bölgeye gelen binlerce yardım TIR’ları depremzedelere ulaştırılmış ve en ücra köylere dahi yetiştirilmiştir. Yüzlerce çadır kent çok hızlı bir şekilde kurulmuş, bugün ise çok sayıda konteynır kentler oluşturulmaya başlanmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği söz üzerine, bölgedeki enkaz kaldırma ve yeniden imar çalışmalarına vakit kaybedilmeden başlanmıştır.
Deprem, şehirlerimizin enerji altyapılarına da zarar vermiştir. Yapılan çalışmalar ile elektrik ve doğalgaz iletim hattı sorunları hızla giderilmiştir. Deprem bölgesinde yer alan 11 ilimizde 6 milyon 18 bin 718 elektrik kullanıcısı vardır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın yaptığı başarılı incelemeler sonucu orta hasarlı binalar dışında tüm evlere enerji verilmiştir. Deprem bölgesinde 1 milyon 821 bin 52 doğalgaz abonesi bulunmaktadır. Burada da aynı şekilde gaz verilmiştir. Elektrik arzından farklı olarak doğalgaz evlere, binaların ve dairelerin iç tesisatları kontrol edilerek verilmiştir.
GÖRDÜKLERİM, İZLENİMLERİM
Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı olarak ben de bölgeye gittim. Elazığ Temsilcimiz Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu ve Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Sekreteri Abdullah Koç’la gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretteki izlenimlerimi kısaca sizlerle paylaşmak isterim.
Öncelikle Elazığ ilimize ulaştık. 2020 yılında gerçekleşen 6.8 şiddetindeki Elazığ depreminin, Pazarcık ve Elbistan depremlerinin etkisini azalttığını gördüm. Çünkü aradan geçen 2-3 yılda hasarlı binaların tespiti yapılmış, hasarlı binalar yıkılmış ve yerine yenileri en sağlam şekilde yapılmıştı. Devamında karayoluyla Malatya’ya ulaştık. Malatya’da 4.328 bina yıkılmış. Bölgenin yardımına koşan ilk ilimiz Elazığ olmuş. Şehirde enkaz kaldırma çalışmaları, çadır kent ve konteynır kent kurulum çalışmaları tam hızıyla devam ediyor. Malatya’dan Adıyaman’a geçiş güzergâhında başta Gölbaşı olmak üzere gördüğümüz tüm yerleşim yerlerinde ciddi yıkım gözle görülüyor. Adıyaman’a ulaştığımızda MMG Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Fatih Boybey’i ve MMG Adıyaman Şube Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tekir’i ziyaret ettik. İki arkadaşımız da onlarca akrabasını kaybetmesine rağmen Adıyaman afet koordine merkezinde aktif görev yapıyorlardı. Fatih Tekir kardeşim, enkazdan kendi imkânlarıyla çıkmış, annesi ve kız kardeşini de çıkartmış, babası ise enkaz altında şehit olmuş. Fatih Tekir kardeşime buradan tekrar başsağlığı diliyorum. Adıyaman’da 5.826 bina yıkılmış.
Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ile gittiğimizde görüşme imkânı bulduk. Tüm ekipler seferber olmuş, Adıyaman’da çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Adıyaman’da kurulan çadır kentlerden bir tanesini ziyaret ettik. Yanımızda götürdüğümüz oyuncakları çocuklara dağıttık. Dil, din, ırk, maddi imkân ayrılmadan tüm insanlar aynı çadır kentte yaşıyor. Tam bir ibret vesikası oldu benim için. Adıyaman’da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile bir araya geldik ve bölgede kurulacak olan çadır kent hakkında istişarede bulunduk. Adıyaman’dan sonra istikametimiz Gaziantep oldu. Gaziantep’te MMG Şube Başkanı ve Gaziantep Elektrik Mühendisler Odası Başkanı kıymetli dostum İslim Arıkan bizi karşıladı. Bölgeyle ilgili bizleri bilgilendirdi. Gaziantep merkezde ciddi bir yıkım yok, ancak ilçeleri Islahiye ve Nurdağı’nda ise toplam 3.819 bina yıkılmış. O gece Gaziantep’te konakladık ve sabah Osmaniye’ye doğru yola çıktık. Arabamız için yakıt aldığımız istasyonda çok sayıda Azerbaycan askerleri ile karşılaştık. Görevlerini tamamlamış, ülkelerine dönüyorlardı.
Ülkemiz adına, insanımız adına kendilerine teşekkür ettim. Osmaniye’de 664 bina yıkılmış. Osmaniye’nin diğer illerimize nispeten daha iyi durumda olduğunu gördük. Osmaniye’den sonra Hatay’a doğru yola çıktık. Önce İskenderun’a, sonra da Antakya’ya ulaştık. Gördüğümüz bölgelerden çok daha üzücü görüntülerle burada karşılaştık. Hatay’da 13.126 bina yıkılmış. Özellikle Antakya’da girdiğimiz tüm yollarda sağlı sollu yıkılmış binalara şahit olduk. Antakya’da Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Turan’la görüştük. Kendilerinden bölge hakkında bilgi aldık. Antakya’dan tekrar Kahramanmaraş’a doğru yola çıktık ve yol güzergâhında Kırıkhan, Nurdağı, Gölbaşı, Türkoğlu gibi yerleşim yerlerinden geçtik. Tüm yerleşim yerlerinde ciddi yıkım gözle görülüyor. Kahramanmaraş’a ulaştığımızda Mimar ve Mühendisler Grubu Kahramanmaraş Temsilcimiz Ziya Han Kaptanoğlu ile görüştük. Kendisi depremde çok sayıda akrabasını, arkadaşını kaybetmiş. Afet koordine merkezinde aktif rol alıyor. Bölge hakkında bizi bilgilendirdi. Kahramanmaraş’ta 7.305 bina yıkılmış. Kahramanmaraş’ın ardından tekrar Elazığ’a dönmek üzere yola çıktık. Yolda yine Pazarcık, Gölbaşı, Malatya güzergâhından Elazığ’a ulaştık. Gece geçtiğimiz yerleşim yerlerindeki binaların hiçbirinde ışık yanmıyor. İnsanların büyük kısmı şehirleri terk etmiş, merkez illerde nüfus ciddi anlamda azalmış.
Bu büyük depremde vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesi, eşi, dostu vefat etmiş tüm insanlara başsağlığı diliyorum. Bizleri bir araya getiren bağ sevgidir. Şehirlerimizi tekrar ayağa kaldıracak olan sevgi bağıdır. Allah ülkemize tekrarını yaşatmasın. Amin.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Bayraktar yeni bir arama hamlesi başlatılacağını açıkladı14 Aralık 202417:47 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kazancı ile görüştü14 Aralık 202414:06 “Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı” Suriye’de Baas Rejiminin devrilmesiyle tekrar gündeme geldi14 Aralık 202414:04 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar Batman Valiliğini ziyaret etti14 Aralık 202414:01 Nükleer enerjide mevzuata aykırı fiillere ilişkin para cezaları yeniden belirlendi14 Aralık 202410:49