Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Bakan Dönmez, Eskişehir'deki Yunus Emre Termik Santrali'ni ziyaret etti

‘Karadeniz doğal gazını 2023’ün ilk aylarında vatandaşlarımıza sunacağız’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Bilgilendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Bartın’da, maden ocağındaki kazada hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Konuşmasında Fuat Oktay, “Yerli ve milli imkanlarla Karadeniz’de keşfedilen doğal gazı 2023’ün ilk aylarında vatandaşlarımızın evlerinde kullanımına sunacağız.” dedi.

Avrupa başta olmak üzere, tüm dünyanın enerji arz güvenliği konusunda belirsizlik içinde bulunduğunu, Türkiye’nin ise kendi çözüm mekanizmasını harekete geçirdiğini belirten Oktay, “Yerli ve milli imkanlarla Karadeniz’de keşfedilen doğal gazı 2023’ün ilk aylarında vatandaşlarımızın evlerinde kullanımına sunacağız.” diye konuştu.

Enerji arz güvenliği çerçevesinde kaynak çeşitliliğine ve kapasite artırımına özel önem verdiklerini vurgulayan Oktay, “Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkemizin doğal gaz üssü haline gelebileceği yönünde Türk akım projesine desteğini açıklayarak ülkemizin enerji arzı konusunda kilit nokta olabileceğine de işaret etmiştir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, enerji kullanımında hükümet olarak vatandaşın yanında durduklarını, vatandaşların daha ucuz elektrik ve doğal gaz kullanabilmeleri için doğal gazda yüzde 80, elektrikte ise birinci kademede yüzde 50 oranında sübvansiyon uygulandığını söyledi.

Enerji sübvansiyonlarının 2023 yılı bütçesine yükünün 600 milyar lira seviyesinde yer aldığını aktaran Oktay, asgari ücretin vergi dışı tutulması neticesinde de 300 milyar lira tutarında vergiden vazgeçildiğini kaydetti.

Oktay, sosyal devlet ilkesi gereği toplum kesimlerine 2023 yılı bütçesinden sağlanan refah katkısının yaklaşık 1 trilyon 200 milyar liraya ulaştığına dikkati çekerek, “Bu tutar bütçenin yaklaşık yüzde 27’sine tekabül etmektedir. Refahı toplumun tüm kesimlerine yayma hedefiyle, daha müreffeh bir toplum için milletimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

ÖDENEK TAHSİS EDİLEN BÜTÇE PROGRAMLARI

Oktay, ödenek tahsis edilen başlıca bütçe programları ve artış oranlarına ilişkin şunları kaydetti:

“Enerji arz güvenliği, verimliliği ve enerji piyasası programı kapsamında ayırdığımız kaynağı, bir önceki yıla göre yüzde 154,9 artırarak 406 milyar 535 milyon liraya çıkardık. İstihdam programı ödeneğini yüzde 63,7 artırarak 100 milyar 403 milyon lira seviyesine yükselttik. Kadının güçlenmesi programına ayırdığımız kaynağı bir önceki yıla göre yüzde 53,2 artırarak 2 milyarın üzerine çıkardık. Çocukların korunması ve gelişimlerinin sağlanması programına ayırdığımız kaynağı yüzde 45,4 oranında artırarak 10 milyar 985 milyon lira seviyesine getirdik. Tüketicinin korunması, ürün ve hizmetlerin güvenliği programı ödeneğini ise yüzde 40 oranında artırarak 7 milyar 454 milyon liraya yükselttik. Hukuk ve adalet programı ödeneğini yüzde 65,1 artırarak 79 milyar 436 milyon lira seviyesine çıkardık. Çevrenin korunmasına ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesinin sağlanmasına önem veriyoruz. Bu amaçla, toprak ve su kaynaklarının kullanımı ve yönetimi programı ödeneklerini bir önceki yıla göre yüzde 47 oranında artırarak 47 milyar 870 milyon liraya, sürdürülebilir çevre ve iklim değişikliği programı ödeneklerini bir önceki yıla göre yüzde 112 oranında artırarak 6 milyar 244 milyon liraya, ormanların ve doğanın korunması programı ödeneklerini bir önceki yıla göre yüzde 76 artırarak 10 milyar 210 milyon liraya yükselttik.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, bütçeyi, Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşma ve vatandaşların refahını artırma yönündeki çalışmalarının bir halkası olarak TBMM’nin takdirlerine sunacaklarını hatırlattı.

Fuat Oktay’ın açıklamalarının ardından geleneksel bütçe bağlama töreni yapıldı. Oktay, masada yer alan bütçe evraklarına son düğümü attı.

Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı​ İbrahim Şenel ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş da hazır bulundu.

ENERJİ VE SAVUNMA SANAYİ PROJELERİ YATIRIMLARI

Fuat Oktay, 2022 yılında yüksek büyüme sağlarken enerji hariç cari fazlada artış kaydetmiş durumda olduklarını bildirdi.

Oktay, enerji alanında ithal bağımlılığını azaltmaya yönelik attıkları adımların ve diplomatik girişimlerin cari dengeye olumlu yansımalarının da daha net bir şekilde görülebileceğini belirtti.

Enflasyonla mücadeleyi sürdürürken, hayat pahalılığının yol açtığı zorlukları da telafi edecek gerekli politikaları hayata geçirdiklerini aktaran Oktay, şöyle devam etti:

“Bunların yanında, hastaneler, otoyollar, demir yolları, köprüler, tüneller, barajlar, içme suyu ve sulama tesisleri, organize sanayi bölgeleri, AR-GE merkezleri, enerji ve savunma sanayi projeleri gibi sayısız yatırımı, içinde bulunduğumuz bütçe döneminde hayata geçirdik ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu başarıda maliye politikamızı güçlü bir biçimde kullanıyor olmamız önemli ölçüde etkili olmaktadır. Hazırlanan bütçe teklifi; kalkınma hedeflerimiz, ülkemizin refahını artırma gayretlerimiz ve istikrarımızın dayanağını oluşturmaktadır. Enerjiden tarıma, sanayiden savunma sektörüne kadar Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde her alanda somut ve dinamik politikaları, bütçemiz temelinde birer birer uygulamaya geçirmeye devam edeceğiz.”

AA