Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğal gaz dağıtım merkezi için Trakya en önemli yer olarak görülüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’de büyük bir doğal gaz merkezi kurulmasıyla ilgili açıklamalarına ilişkin “En uygun yer neresiyse orada inşallah kurmuş olacağız.” değerlendirmesinde bulundu

Erdoğan, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6. Zirvesi’nden dönüşünde, uçakta açıklamalarda bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kazakistan’a yaptıkları iki günlük ziyareti başarıyla tamamladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin ilk gününde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin dördüncü toplantısına başkanlık ettiklerini hatırlattı.

Heyetinde yer alan bakanların da mevkidaşlarıyla iş birliği konularını ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Kazak kardeşlerimizle yaptığımız ikili ve heyetlerarası görüşmelerde ilişkilerimizi ve bölgesel gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduk. İş birliğimizi her alanda derinleştirme kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Önümüzdeki dönemin yol haritasını belirledik.” ifadesini kullandı.

Muhtelif alanlarda imzalanan 6 yeni anlaşmayla iki ülke iş birliğini daha da güçlendirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Daha önce mayısta Sayın Tokayev’in yaptığı ziyarette 14 anlaşma imzalamıştık. Bununla beraber 20 anlaşmayı aramızda gerçekleştirmiş olduk. Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev’in şahsıma takdim ettiği Birinci Derece Dostluk Devlet Nişanı’nı ülkemiz ve milletimiz adına kabul ettik. Başta Türk Devletleri Teşkilatımız olmak üzere, uluslararası kuruluşlardaki mevcut dayanışmamızı geliştirme hususunda mutabık kaldık. Konseyimizin Dördüncü Toplantısının hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.

Yeniden Asya Girişimimiz kapsamında, Kıta’daki bölgesel ve uluslararası forum ve teşkilatlarla ilişkilerimizin geliştirilmesine özel önem atfediyorum. Bu platformların en öne çıkanlarından biri de Asya’daki İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı’dır. Konferans, kardeş ülke Kuveyt’in de katılımıyla 28 üye devlet, 8 gözlemci ülke ve 5 gözlemci uluslararası kuruluşla Asya’da barış, güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine büyük katkı sağlıyor. Kuruluşundan itibaren Konferans’ın önde gelen üyelerinden olduk. 2010-2014 yılları arasında dönem başkanlığını başarıyla yürüterek, üst düzeyli muhtelif toplantılar ve forumlar düzenledik. Dönem başkanlığımız sırasında İş Konseyi ve Gençlik Konseyi kuruldu. Konferansın ‘Askeri ve Siyasi Boyutu’ ile ‘Yeni Sınamalar ve Tehditler’, ‘Ticaret ve Yatırım’ ve ‘KOBİ’ler’ öncelik alanlarının koordinatörlük veya eş koordinatörlük görevlerini yürütüyoruz.”

Bu yıl Konferansın 30’uncu kuruluş yıl dönümü olmasının zirveye tarihi bir anlam kattığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferansın mevcut yapısının uluslararası teşkilata dönüşüm sürecini başlattıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi, çevre, insan, yeni sınama ve tehditler ile askeri-siyasi boyutta Türkiye’nin izlediği politikaları mevkidaşlarıyla paylaştığını belirtti.

Erdoğan, Türkiye’nin insan odaklı dış politikasına ilişkin önceliklerini ve hassasiyetini, teröre karşı yürüttüğü mücadeledeki haklı duruşunu vurguladığını anlattı. Türkiye’nin, bölgesini ilgilendiren en önemli mesele olarak gördüğü güvenlik ve istikrarın sağlanması için iş birliğine verdiği önemi muhataplarına bir kez daha hatırlattığını kaydeden Erdoğan, “Bu vesileyle Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ve Vietnam Devlet Başkanı Yardımcısı Anh Xuan ile ikili görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerimizde izlediğimiz politikaların, üye ülkeler tarafından ilgi ve takdirle karşılandığını görmekten büyük memnuniyet duydum. Kazakistan’da yaptığımız tüm görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

“EN UYGUN YER NERESİYSE BU DAĞITIM MERKEZİNİ ORADA KURMUŞ OLACAĞIZ”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Avrupa için Türkiye’de büyük bir gaz merkezi kurulabilir” sözleri hatırlatılarak, “Türkiye’nin böyle bir projeye bakışı nasıl olur? Kimi uzmanlar projenin ‘barış vanası’ olabileceğine dair görüşler belirtmeye başladılar. Ukrayna’daki bu çatışmaların sona ermesinde ve daha istikrarlı bir bölge siyaseti inşa edilmesine böyle bir şeyin katkısı olabilir mi? Bir de son dönemde Putin, Türk Akımı’nın güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getiriyor. Hakikaten böyle bir endişe var mı, Türkiye’nin önlemleri neler?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan şu yanıtı verdi:

“İfade edildiği şekliyle, böyle bir dağıtım merkezi için, bu iş için tabii ki Trakya en önemli yer olarak görülüyor. Biz başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza ve Rusya tarafında ilgili kuruma müşterek bir çalışma yapmaları talimatını Sayın Putin ile verdik. Orada bu çalışmayı yapacaklar. En uygun yer neresiyse bu dağıtım merkezini orada inşallah kurmuş olacağız. Bizim ulusal anlamda bir dağıtım merkezimiz var ama tabii şimdi bu uluslararası bir dağıtım merkezi olacak. Bu konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ile Rusya tarafı çalışmayı yapıp bize sunacaklar ve ondan sonra da adımı atmış olacağız. Burada bekleme diye bir şey yok. Kararı bugün hemen süratle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza verdik. Aynı şekilde aynı anda Rusya’dan (Gazprom Başkanı) Miller de bu toplantıdaydı, o da talimatı aldı. Şimdi arkadaşlarımız birbirleriyle görüşmek suretiyle çalışmaya başlayacaklar. Güvenlik noktasında biz her türlü adımı atarken tabii ki burada da güvenlik neyi gerektiriyorsa bu güvenlik ağımızı da süratle kuruyor ve ona göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

AA