“Ulaşılamayan yerlere LNG ve CNG ile ulaşacağız”

 23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansının son gününde EPDK Doğalgaz Piyasası Dairesi Özel Oturumunda ‘Ticaret Merkezi Olma Yolunda Türkiye Doğalgaz Piyasası: Yeni Düzenlemeler ve Gelişmeler’ konusu masaya yatırıldı.

23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansında ‘Ticaret Merkezi Olma Yolunda Türkiye Doğalgaz Piyasası: Yeni Düzenlemeler ve Gelişmeler’ başlığı ile EPDK Doğalgaz Piyasası Dairesi Özel Oturumu düzenlendi. Oturumda doğalgaz piyasasına dair birçok konu ele alınarak sektördeki paydaşların soruları cevaplandı. Oturumda özellikle LNG ve CNG konusuna değinen EPDK Doğalgaz Piyasası Dairesi Enerji Uzmanı Alptekin Balak, kara ve denizdeki akaryakıt ikmallerinin yanında konutlarda da boru hatlarının ulaşamadığı yerlere LNG ve CNG ile ulaşabileceklerini belirtti.

KONUT VE TAŞITLARDA LNG VE CNG ALTERNATİFİ

CNG ve LNG’nin lisansları ve kullanım alanları üzerine sunumunu gerçekleştiren EPDK Doğalgaz Piyasası Dairesi Enerji Uzmanı Alptekin Balak; “Piyasada yeni olarak otoCNG, otoLNG, deniz taşıtlarında CNG & LNG ve konutlarda CNG & LNG başlıkları ile yeni düzenlemeler yapmaya başladık. CNG araçlarda, boru hatlarının ulaşamadığı yerlerdeki konutlarda ve sanayide kullanılabilir. Ayrıca birim maliyeti daha düşük ve esnek bir kaynak. Kullanım alanlarında ulaşım ve taşıma da bulunuyor. Bu işin ticaretini yapmak isterseniz CNG Satış Lisansı dahilinde yapabilirsiniz ancak bu lisansta sadece doğalgazı sıkıştırıp tüplere koyma yetkisi vardır, araç dolum ikmal faaliyeti için ayrı bir lisans ön görülmekte. Ancak bir tüzel kişi bu lisansların hepsini alabiliyor. Bütün bu lisansları aldığında doğalgazı kendisi alıp sıkıştırıp satabilir ya da araçlara ikmal yapabilir. Yani kendi içinde bir sistem oluşturabilir. OtoLNG ye gelirsek eğer, otoLNG ancak uzun yol yapan büyük araçlarda kullanılabiliyor. Küçük araçlarda mümkün değil. OtoLNG lisansı diye de yeni bir lisansımız oldu. Bunun için firmalarca otoLNG toptan satış lisansı alınabiliyor. Her tesis için ayrı lisans alınması gerekiyor. Deniz satışları da önemli bir ticaret alanı. Deniz yolu konusunda ülkemiz en önemli ticaret yollarımdan biridir. Dolayısı ile denizlerimizde LNG, CNG ikmal hattı olarak önemli bir potansiyele sahip. Özel sektör de bunu görerek yatırımlarını başlattı. Son olarak ise konutlara da CNG ve LNG enerji sağlayabilmekte.. Boru hatlarının olmadığı yerlere ulaşabiliriz. Buralarda yine satış lisansı sahibi firmalarca iletim sağlanabilir” diye konuştu.

“AMAÇ OBJEKTİF VE ŞEFFAF KOŞULLARDA DOĞALGAZIN PİYASADA FİYATLANDIRILMASI”

EPDK Doğalgaz Piyasası Dairesi Şebeke İşleyiş Grubu Başkan Vekili Bağdagül Kaya Caner oturumdaki konuşmasında şunları kaydetti: “AB piyasasında organize piyasaları 4’e ayırıyor. En gelişmiş hublar, gelişmiş hublar, gelişmekte olan hublar ve likit olamayan hublar. Ne kadar hub gelişirse piyasada fiyatların o kadar düştüğünü görüyoruz. AB’deki bu piyasanın yanında Türkiye’de de Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası gelişiyor. Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası, objektif ve şeffaf koşullar altında doğalgazın piyasada fiyatlandırılmasını sağlamayı amaçlıyor. Yönetmeliğimiz içinde sistem işletmecisi olarak BOTAŞ, piyasa işletmecisi olarak ise EPİAŞ bulunuyor. Bizim piyasamız gönüllü bir piyasadır. Ticaret anonim olarak gerçekleşir. Ticaret ikili eşleşmeler üzerinden sonuçlanır. Tüm taraflar kendi ekonomik eşleşmelerindeki fiyatlardan sorumludur. İkili eşleşmeler teminat ve diğer koşullara ilişkin kontroller sonucunda EPİAŞ tarafından kesinleştirilir. Kesinleşen eşleşmeler her gün TMB BOTAŞ’a iletilmeden önce mahsup edilerek EPİAŞ tarafından kesinleşmiş takas miktarı hesaplanır.”

“2019 YILI SONUNDA 222 İLÇE VE BELEDİYEYE DOĞALGAZ ARZI SAĞLANACAK”

EPDK Doğalgaz Piyasası Dairesi Enerji Uzmanı Yardımcısı Onur Kığılcım, Türkiye’deki doğalgaz sektörünün gelişimine dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Doğalgaz gaz dağıtımında 81 ile ulaşmaya başladık, kalan 5 ilimize 2018’de kesin olarak ulaşmış olacağız. Mevcut durumda 339 ilçede hale hazırda doğalgaz kullanılmaktadır. 2017 yılı içinde en az 100 ilçeye 2019 yılı sonunda ise 222 ilçe ve belediyeye doğalgaz arzı sağlanacak. Bu gün itibariyle nüfusumuzu yüzde 65’ine doğalgaz ulaştırdık. Piyasada bulunan 69 doğalgaz dağıtım şirketi son on yılda şebeke yatırımlarını 3 buçuk kat arttırmış durumda. Elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz oranı son yıllarda giderek düşmektedir. Ancak konut ve sanayide kullanım miktarları da bir yandan artıyor. Doğalgaz ulaştırma planlarımızda, teknik koşullar nedeni ile doğalgaz boru hatlarını ulaştıramadığımız yerlere de CNG ve LNG götürmeyi hedefliyoruz.”