“Bor Karbür Tesisi’nin yıllık 26-30 milyon dolarlık bir gelir getirmesini bekliyoruz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuk olduğu televizyon programında bor karbür üretimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Dönmez, Cuma günü temel atma töreni gerçekleştirilen Eti Maden Bor Karbür Tesisi‘nin 18 ayda tamamlanacağını ve planlanan yıllık bin ton üretimle 26-30 milyon dolarlık bir gelir getireceğini beklediklerini açıkladı.
Dönmez, “Geçtiğimiz yıl Bor Karbür yapacağız demiştik. Cuma günü bu tesisisin temelini attık. Uzun zamandır biz borda stratejik ilerliyoruz. Bu yeni ürünün tonunun fiyatı kalitesine göre 20-30 bin dolar arasında değişecek. Önce bor madeni, bor karbür ingota dönüşecek, daha sonra kullanılabilir hale gelmesi için onu kırıp toz haline getireceğiz. Bor karbür elmastan sonraki en sert malzeme. Bor karbür savunma sanayinde kullanılacak. Ayrıca nükleer reaktörlerde de kullanılacak, bor karbür nötron ve bor karbür nötron çubukları olarak. Bor karbür üretimi şu an dünyada yıllık 10-12 bin ton. Tesisimizin yıllık üretimi bin ton olacak gibi. Yıllık 26-30 milyon dolarlık gelir bekliyoruz. Şimdiye kadar çin ve Almanya’dan ithal ediyorduk. Bundan sonra kendimiz üretir hale getireceğiz. En büyük üreticilerden biri Çin. Artık Türkiye de bor karbür üreten ülkelerden biri olacak. Tesisimizin inşası da yüklenici firmanın da söz vermesiyle sözleşmede yazıldığı gibi değil inşallah 18 ayda yani 1,5 yıl içinde tamamlanacak” dedi.
“BORON TÜRKİYE’NİN MİLLİ ÜRÜNÜ”
Türkiye’nin yerli temizlik ürünü markası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Dönmez, “Kasım ayının ilk haftası yeni ürünlerin lansmanını yapacağız. Raflarda klasik poşet içinde olacak. Renkli ve beyaz ayırımları olduğu için performansları da artırılmış oldu. Özellikle çocuğu olan ebeveynler bu ürüne çok sıcak baktı. Çünkü petrol ve türevlerinde yapılmıyor. Koku veya başka bir kimyasal madde içermiyor. Türkiye’deki neredeyse bütün marketlerde var. Doğal mineralli temizlik ürünü olarak çıktı. Bazı vatandaşlarımız daha hassas. Yurt dışından da talep var. 100’ün üzerinde ülkeye bor ihraç ediyoruz. Asya’dan Avrupa’ya kadar bir çok ülkeden talep var.İlerleyen dönemde dünyada da görebiliriz. Yılda 2 milyon 400 bin ton üretimimiz söz konusu. Boron Türkiye’nin milli bir ürünü” diye konuştu.
“YAPTIRIMLAR KONUSUNDA EN BÜYÜK GÖREVİMİZ ARZ GÜVENLİĞİ”
ABD ambargosuna ilişkin soruyu yanıtlayan Dönmez, Türkiye’nin enerjide dışa bağlımlılığını azaltmak için arama üretim faaliyetlerine devam etmesi gerekiyor. Petrolde yüzde 7-8 yerli üretim varken doğal gazda yüzde 1. Biz de bu faaliyetlerimizi artıracağız demiştik ve faaliyetlerimiz devam ediyor. Özellikle de Doğu Akdeniz’de. Buradaki amacımız ülkemizdeki kaynakları vatandaşımızın hizmetine sunmak. Bunu yaparken hiçbir ülkeyi kızdırmak gibi bir niyetimiz yok. Bizim yaptırımlar konusunda en büyük görevimiz arz güvenliği. Yine böyle bir durumla karşı karşıya kalırsak vatandaşımızı ne soğukta ne de karanlıkta bırakmayız. Ancak hem şahsımız hem diğer bakanlıklarla ilgili yaptırımlar kaldırıldı. Temennimiz Suriye’de barışın huzurun yeniden hayat bulması. Suriye’de doğal kaynak varsa bu suriyenin hakkıdır bizim kimsenin kaynağında gözümüz olamaz.”
“DOĞU AKDENİZ’DE BÜTÜN TARAFLARLA İŞ BİRLİĞİNE AÇIĞIZ”
Bakan Dönmez Doğu Akdeniz’le ilgili de önemli noktalara değindi; “Doğu Akdeniz’de 5-6 yıldır sismik çalışmalarımızı yapıyorduk. Doğal gaz var mı, yok mu anlamak için sondaj yapmak gerekiyor. 2 gemimizi bunun için gönderdik. Sondajlarına devam ediyor. Kendi kıta sahamızda bunu yapıyoruz. Yavuz sondaj gemimizin sondajını tamamladığı Karpaz bölgesinde ilk sondajımızı yapmış olduk. KKTC’nin vermiş olduğu ruhsat alanı. Türkiye Kıbrıslı Türkler’in haklarına hep sahip çıktı bugüne kadar. Aramızda herhangi bir sorun söz konusu değil. Çalışma ve aramalarımıza devam edeceğiz. Sismik çalışmalar yapıldıktan sonra doğal gaz bulunma kararı verilen bölgelerde sondaj yapılıyor. Lokasyonlar belirleniyor, önce 2 boyutlu sismik yapılıyor. Bu klasik röntgen filmi gibi. Tomografi dediğimiz şey de sismikte 3 boyutlu gibi. Sondaj işi orada var mı yok mu anlamak için yapılan işlem. Şu an biyopsi aşaması. Bazı yerlerden aldık değerlendirmeler devam ediyor. Maliyet, sondaj derinliği ve operasyonun süresine bağlı değişiyor. Gazı ya da petrolü karaya getirmek için boru hattı döşeyeceksiniz. Çok ciddi yatırımlar. Yatırıma değecek doğal gaza dair arkadaşlar ümitliler ama bugünden bir şey demek doğru değil.“
Fatih Dönmez; “Rum kesimi tutuklamalarla ilgili açıklama yaptı. Ama AB’den teyit eden açıklama yapmadı. Tek taraflı bir karar onu görüyoruz. Biz kendi kıta sahamız diyoruz onlar kendi kıta sahamız diyor. Karadeniz’de biz anlaşmışız, Hazar tartışmalı bir alandır.Geçtiğimiz yıl belli oranda çözüldü. Ancak Akdeniz’de bir anlaşma söz konusu değil. Suriye, Lübnan, İsrail, Mısır, Filistin, Kıbrıs Rum kesimi ve KKTC, Ege’ye girince Yunanistan var, Libya var. Bir araya gelip bir mutabakat sağlamış olma durumu yok. Doğu Akdeniz’de biz bütün taraflarla iş birliğine açığız“ ifadelerini kullandı.