Binalarda kazan dairelerinin çatı katına yerleştirilmesi analizi yapıldı

ESGAZ İç Tesisat ve Proje Onay Makine Mühendisi Büşra Ermeç yeni binalarda kazan dairelerinin çatı katında tasarlanması kullanım açısından daha avantajlı olduğunu söyledi.

Büşra Ermeç, sistemin avantajlarında şu şekilde bahsetti:

“Günümüzde yaşanan en büyük sıkıntılardan biri de özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan insanların otopark sorunudur. Binaların bodrum katlarını garaja çevirme projesi sayesinde bu sıkıntı daha aza indirgense de, kazan dairesi bodrum katında olan binalarda bu durum garajın küçülmesine sebebiyet vermektedir. Kazan dairesinin çatı katında tasarlanması hem bodrum katlarında tasarlanan garajların büyük olmasına hem de bodrum katını başka amaçlarla kullanmak isteyenlere büyük kolaylık sağlamaktadır.

Kazan daireleri için tasarlanan pahalı havalandırma kanallarına gerek kalmadığı gibi emniyet önlemlerinden de ekonomi sağlar.

Olası bir gaz sızıntısında, doğal gaz havadan hafif olduğundan dolayı yükselerek çatıdaki havalandırmadan dışarıya çıkacağı için bina da tehlike oluşumunu engeller. Ayrıca herhangi bir patlama halinde, çatının kolayca yırtılarak basıncı yok etmesi sonucunda, binada oturma mahallerinde herhangi bir hasar oluşturmayacaktır.

Eğer ki kazan doğal gaz ile çalışan bir kazan ise, depolanma gereksinimi bulunmayacağından ötürü büyük alanlara gerek yoktur. Bu durum statik açıdan da büyük rahatlık sağmakla birlikte yakıt olarak kömür, fuel-oil gibi yakıtlar kullanılmadığı durumlarda çatı katına taşıma gibi ekstra bir işçilikte gerektirmeyecektir.

Zemin katlarda bulunan kömürlü kazanların gelişi güzel tasarlanıp, projelendirilmiş olan bacalarından çıkan dumanların hem doğaya hem de komşu mahallere zarar vermesi istenmeyen bir durumdur. Bu durumu önlemek amacıyla doğal gazlı kazan kullanılsa da, maliyeti yüksek olan çelik bacaları beraberinde getirmektedir. Çatı katında bulunan kazan dairelerinde bu gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılmaz.

Baca çekişindeki değişmeler ve bodrumda kazan dairelerindeki havalandırma cihazlarının yanmaya etkileri (vakum etkisi) ortadan kalkacaktır. Böylece kazanda işletme kolaylığı ve verim artışı elde edilecektir. Çekişteki değişmelerden dolayısı ortaya çıkan kötü yanma ve kurum problemleri olmayacaktır.

Kazan dairesinin çatı katında olmasıyla, bacadan elde edilen maliyet kazancının yanı sıra, bacanın işletme ve temizlik giderleri de azalacaktır.

Durma sırasında baca çekişi olmayacağından kazanda soğuma olmayacaktır.

Bodrum katında bulunan kazanların statik basıncı çatı katında bulunan kazanların statik basıncından daha yüksektir. Bu yüzden çatı katında bulunan kazanlarda statik basınç olmayacağından bütün uygulamalarda normal tip kazan kullanılabilir.

Bacanın çok yüksek olmaması sebebiyle, çok yüksek atık gaz sıcaklıklarına ihtiyaç olmayacaktır. Bu sebeple düşük baca gaz sıcaklıklarında ve yoğuşmalı cihazlarda daha yüksek verim değerlerine ulaşılabilir.

Atmosferik brülörlü kazanlar çatı katı kazan daireleri için idealdir. Bu kazanlarda sağlanması gerekli baca çekişleri çok küçüktür. Aynı şekilde üflemeli brülör kullanılması halinde yine fazla baca çekişi gereksinmeyen yüksek basınçlı (karşı basınçlı) brülörler kullanılmalıdır. Bu her iki tip kazanda, göreceli olarak küçük olup, hafif, yerleşim alanı az ve yatırım maliyeti düşük olan kazan tipleridir.

Açık genleşme kabı kullanılan sistemlerdeki emniyet gidiş ve dönüş borularından ve haberci borularından tasarruf edilir. Bunlarda oluşan ısı kaybı ve acık genleşme kabından emilen hava problemleri ortadan kalkar. Çatı katındaki merkezlerde kapalı genleşme kabı kullanılır.

Sistemin havasını almak kolaylaşır.

Kazanla birlikte pompa ve diğer armatürler de düşük basınç altında çalışırlar. Ayrıca sistemde klima ve havalandırma santralları da varsa çoğu zaman çatıdaki kazan dairelerinde bu cihazlara olan bağlantı daha kısa olur.”