“Barbaros ile Türkiye’nin arama faaliyetlerinde yeni bir dönem başladı”

Türkiye IV. Bilimsel ve Teknik Petrol Kongresi kapsamında gerçekleştirilen ‘Doğu Akdeniz Oturumu’nda konuşan mühendis Rahmi Mert Bolat, 1966 yılında başlayan arama faaliyetlerinde Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemisinin 2013 yılında envantere dahil edilmesiyle yeni bir dönemin başladığını ifade etti. 

Sibel ACAR-ANKARA/ TMMOB Petrol Mühendisleri Odası tarafından, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye IV. Bilimsel ve Teknik Petrol Kongresi kapsamında ‘Doğu Akdeniz Oturumu’ gerçekleştirildi. 

Oturumda konuşan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Arama Daire Başkanlığı’nda görev yapan kıdemli mühendis Rahmi Mert Bolat Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdiği arama faaliyetlerini içeren bir sunum gerçekleştirdi. 

Geçmişten günümüze gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgilendirmeler yapan Bolat, 1966 ila 2013 yılları arasında 12 sığ deniz kuyusunda bu faaliyetlerin yürütüldüğünü söyledi. 2013 yılında Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemisinin envantere dahil edilmesiyle yeni bir dönemin başladığını ifade eden Bolat; “2018 ila 2020 yılları arasında 8 derin deniz ve 2 sığ deniz kuyusu arama faaliyeti gerçekleştirildi” dedi. 

Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemisinin faaliyete başladığı ikinci dönem arama faaliyetlerini aktaran Bolat; “Barbaros Hayrettin’in denizlerdeki aramacılık faaliyetine geçmesiyle 11 bin km 2 boyutlu sismik veri, yaklaşık 40 bin km 3 boyutlu sismik veri sisteme ve veri tabanına aktarılmıştır. Yapılan araştırmalar bölgenin potansiyeli ve arama faaliyetleri açısından oldukça önemlidir” diye konuştu. 

TPAO’nun sorumluluk alanına ilişkin bilgiler paylaşan Bolat, konuyla ilgili; “Türkiye Cumhuriyeti’nin 151 bin 92 km2’lik 34 deniz ruhsat alanı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 30 bin 486 km2’lik 7 deniz ruhsat alanı TPAO’nun sorumluluğunda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. 

Bolat, ayrıca TPAO’nun bu sorumluluk alanları ile ilgili hiçbir farklı servis firmasına ihtiyaç duymadan tamamen kendi imkanlarıyla arama faaliyetine sahip olduğunu aktardı.

TPAO’nun güncel strateji ve hedeflerine de ilişkin görüşlerini paylaşan Bolat; “Faaliyetlerin yoğunlaştığı bölge olarak daha çok Batı’da bulunan ruhsat alanlarını keşfedilmemiş alanlar olarak söyleyebiliriz. TPAO’nun gelecekte daha çok bu alanlarında aramalarını sürdürmesini beklemekteyiz. Doğu Akdeniz’de arama ve sondaj çalışmaları mevcut verilerle alt basenlerin tanımlanması ve bölgede çalışan petrol tespiti çalışmaları devam etmektedir. Doğu Akdeniz’deki arama faaliyetlerimiz tüm hızıyla sürmektedir” dedi.