Bakan Dönmez: “Kojenerasyon sistemlerinin doğal gazda kullanılmasıyla yıllık 1 milyar dolarlık tasarruf söz konusu”

Kojenerasyon sistemleriyle tasarruf sağlanabileceğine vurgu yapan Dönmez; “Kojenerasyon sistemlerinin doğal gaz tarafında kullanılmasıyla yıllık 1 milyar dolarlık bir tasarruf potansiyelimiz olduğunu tespit ettik” diye konuştu.

Sibel ACAR-ANKARA/ “2. Avrasya Kojenerasyon Konferansı” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla online olarak gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Dönmez, küresel enerji görünümü ve Türkiye’nin yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“BU KIŞI SORUN YAŞAMADAN ATLATMAYI PLANLIYORUZ”

Ülkelerin içerisinden geçtiği enerji krizinde süreci öngören ve tedbirleri erkenden alan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, tedarikçilerin verdikleri programlara uygun hareket etmeleri durumunda bu kışın sorunsuz geçeceğine vurgu yaptı.

Dönmez; “Ülkeler son zamanlarda ciddi bir enerji krizinden geçiyor. Salgın sonrası aniden patlama yapan talep yoğunluğu, enerji sektöründe bugüne kadar görülmeyen bir durumun fitilini ateşledi. 2021 yılında neredeyse her gün enerji fiyatlarının rekor kırdığı günlerle uyandık. 2022’nin ilk aylarında başlayan Ukrayna-Rusya çatışması doğal gaz fiyatlarının neredeyse 20 kat, kömür fiyatlarının 8-10 kat birden artmasına neden oldu. Enerji arzında yaşanan darboğaz ve fiyatlardaki oynaklık öngörülebilirliğin en fazla ihtiyaç duyulduğu enerji sektöründe rutin hale geldi. Son zamanlarda medyadan takip ediyorsunuzdur. Avrupa ülkeleri enerji krizini atlatmak için bazen “bu da olmaz” diyebileceğimiz önerileri, tavsiyeleri tartışıyor. Bizler bu süreci öngören ve tedbirleri erkenden alan ülkelerden biriyiz. Doğal gaz arz güvenliğimizi teminat altına almak için sözleşmelerimizin sona erdiği ülkelerle kontratlarımızı yeniledik. LNG anlaşmalarımızı tamamladık. Yeni LNG kaynakları temin etmek için daha önce doğal gaz ticareti yapmadığımız kaynak ülkelerle görüşmeler yaptık. Doğal gaz depolarımız neredeyse dolmak üzere. Eğer tedarikçilerimiz verdikleri programlara uygun hareket ederlerse bu kışı sorun yaşamadan atlatmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“YEKA’LARDA YIL SONUNA KADAR 7 BİN 50 MW’A ULAŞACAĞIZ”

Covid-19 salgınının yerli ve milli enerji gerçeğinin daha iyi anlaşılmasını sağladığını belirten Dönmez; “Bugün kurulu gücümüzün yüzde 65,4’ü yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklı. Elektrik üretimimizin de yüzde 60’ını yerli kaynaklardan sağlıyoruz. YEKA yarışmalarımızla bugüne kadar 5 bin 850 MW’lık bir kurulu gücü sisteme ekledik. Bu yıl yapacağımız yarışmalarla inşallah yıl sonuna kadar 7 bin 50 MW’a ulaşacağız” dedi.

Enerjinin üretimiyle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Dönmez, enerjinin verimli kullanılması konusunda birtakım sıkıntılar yaşandığını aktardı.

Dönmez; “Her yıl bu konuya ilişkin yaptırdığımız anketlerde toplumsal bilincin yıldan yıla arttığını görüyoruz. Bu sevindirici bir gelişme ancak henüz istediğimiz noktaya erişebilmiş değiliz” diye konuştu.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ ALANINDA UYGULANABİLECEK EN ÖNEMLİ TEKNOLOJİLERDEN BİRİ KOJENERASYON SİSTEMLERİ”

Enerji verimliliğinin önemine değinerek alanında uygulanabilecek en önemli teknolojilerden biri olarak kojenerasyon sistemlerinin öne çıktığını ifade eden Dönmez, sözlerine şöyle devam etti:

“Enerji verimliliği bugün dünyada artık birincil enerji kaynakları arasında değerlendiriliyor. Rekabetçi bir ekonominin en önemli girdileri arasında görülüyor. İşletmeler için ticari bir kazanç olarak kabul ediliyor. Ancak biz enerji verimliliğinin orta ve uzun vadedeki karlığını çoğunlukla göz ardı ediyoruz. Çoğunlukla maddi bir külfet olarak görüyoruz. Belki de tez canlı bir millet olduğumuz için yaptığımız işten bir an önce sonuç almak istiyoruz. Enerji verimliliği alanında uygulanabilecek en önemli teknolojilerden biri bugün de ele aldığımız kojenerasyon sistemleri. Isı ve elektrik enerjisini birlikte ve yerinde üretilmesini sağlayan bir sistemden bahsediyoruz. Kojenerasyon sistemleri sayesinde dağıtım ve iletim kayıplarımızı en aza indiriyoruz. Çevreye daha az karbon emisyonu salıyoruz. Paris İklim Anlaşmasıyla ortaya koyduğumuz 2053 sıfır emisyon hedefimiz için de oldukça önemli bir unsur kojenerasyon. Öte yandan mikro enerji mantığıyla çalıştığı için enerji ihtiyacı yüksek tesislerin ve fabrikaların enerji ihtiyacını yerinde karşılıyoruz. Son zamanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kojenerasyon tesislerinin sayısının artması bizleri sevindiriyor. Bu yönüyle hem enerji üretimimize esneklik kazandırıyoruz hem arz güvenliğimize katkı sağlıyoruz hem de ana sistem üzerine bine yükü de böylece hafifletmiş oluyoruz.”

KOJENERASYON SİSTEMLERİNİN DOĞAL GAZDA KULLANIMIYLA YILLIK 1 MİLYAR DOLAR TASARRUF

Kojenerasyon sistemlerinin doğal gazda kullanımıyla yıllık 1 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğine vurgu yapan Dönmez; “Kojenerasyon sistemlerinin doğal gaz tarafında kullanılmasıyla oluşacak tasarruf değerini de arkadaşlarımız çalıştılar. Orada da yıllık 1 milyar dolarlık bir tasarruf potansiyelimiz olduğunu tespit ettik. Bunun için de toplamda 3,5 milyar dolarlık bir yatırım öngörüyoruz. Yani 3,5 yılda kendini amorti eden sonrasında da kar eden bir sistemden bahsediyoruz.  Konvansiyonel santrallerle karşılaştırdığımızda kojenerasyon tesisleri yüksek verimlilik, düşük maliyet ve kesintisiz enerji avantajları sunuyor. Kurumlarımız için yüzde 35’lere varan bir tasarruf imkânı sağlıyor.  Özellikle enerji yoğun çalışan tesislerimizin ticari kazanç sağlayabilecekleri bir alan” ifadelerini kullandı.