Bakan Bayraktar: “Kullandığımız doğal gazın yüzde 20’sini depolayacağız”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ülkemizin doğal gaz depolama kapasitesini arttırarak arz güvenliğini daha güçlü hale getirme hedefinde, “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ülkemizde toplam 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sayede ülkemizin yıllık kullandığı doğal gazın yüzde 20’sini depolar hale geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar: “Kullandığımız doğal gazın yüzde 20’sini depolayacağız”
Petroturk.com
  • Yayınlanma15 Ağustos 2024 12:36
  • Güncelleme22 Ağustos 2024 16:15

Sibel Acar – ANKARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ‘BOTAŞ’ın 50. kuruluş Yıldönümü Programı’nda yaptığı konuşmada, kurumun 27 Ağustos 1973 tarihinde imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması çerçevesinde Irak ham petrolünün İskenderun Körfezi’ne taşınmasını gerçekleştirmek üzere 50 yıl önce bugün 15 Ağustos 1974 tarihinde kurulduğunu anımsattı.

Bu hat ile birlikte Ceyhan-Kırıkkale, Batman-Dörtyol, Dörtyol-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatları ile ham petrol taşıma faaliyetlerini sürdüren BOTAŞ, Hazar Bölgesi’nde üretilen petrolü, dünya pazarlarına ulaştırmak üzere inşa edilen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattında da görev üstlendi.

Toplam uzunluğu 3 bin 382 kilometre olan boru hatlarıyla bugüne kadar yaklaşık 14,5 milyar varil petrol taşınan operasyonda başlangıçta sadece boru hatları ile petrol taşımacılığı yapan BOTAŞ, ülkemizin artan enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla 1986 yılından itibaren doğal gazın ticareti ve taşımacılığı ile ilgili faaliyetlere de başladı.

“BOTAŞ YERLİ VE MİLLİ KAYNAKLARIN KULLANIMINI ÖNCELİKLENDİRİYOR”

Yaptığı konuşmada, BOTAŞ’ın günümüzde yürüttüğü faaliyetler hakkında detayları paylaşan Bayraktar, “BOTAŞ, Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı İşletmeciliği, LNG/FSRU Terminali İşletmeciliği yapıyor. Ceyhan, Dörtyol, Marmaraereğlisi ve Saros’ta bulunan kıyı liman tesislerinde liman işletmeciliği faaliyetleri yürütüyor. Şirketimiz bununla birlikte Doğal Gaz ve LNG Ticareti, Doğal Gaz ve LNG Depolama Faaliyetleri ile Uluslararası Doğal Gaz ve Petrol Taşıma Projelerini yönetiyor.  BOTAŞ tüm bu faaliyetleri yürütürken yerli ve milli kaynakların kullanımını önceliklendiriyor. KOVAN Projesi, Milli SCADA, Boru Hattı Güvenlik Sistemi, Ex-Proof Motor Üretimi gibi yerli ve milli projeler geliştiriyor. Yenilenebilir enerji projelerine yapılan yatırımlarla çevreye duyarlı ve sürdürülebilir enerji politikalarını destekliyor” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, BOTAŞ’ın Türkiye genelinde bulunan tesislerinde kurulan ve kurulacak olan güneş ve rüzgâr enerjisi santralleri ile ihtiyaç duyduğu elektriğin tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedeflediğini de belirtti.

BOTAŞ’ın, 2019 – 2024 yıllarında çevrenin korunması, iş sağlığı ve güvenliği alanlarındaki hassasiyeti ve sürdürülebilirlik çalışmalarıyla uluslararası platformlarda 31 ödüle layık görüldüğünü anımsatan Bayraktar, “Bundan sonra da tüm faaliyetlerini insana, doğaya, çevreye olan hassasiyeti en üst düzeyde tutarak devam ettirecek” diye konuştu.

“GÜÇLÜ BİR ALTYAPI İÇİN BORU HATLARI KRİTİK ÖNEMDE”

Doğal gazın ülkemiz ekonomisi için çok önemli bir yakıt olduğuna vurgu yapan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem sanayide hem evlerimizde hem de elektrik üretiminde doğal gaz kullanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyüyen ekonomimiz ile birlikte doğal gaz talebimiz her geçen gün artıyor.  Bugün Türkiye, yaklaşık 50 milyar metreküplük yıllık tüketimiyle Avrupa’nın en büyük dördüncü doğal gaz pazarına sahip ülkesi haline gelmiş durumda. Tabii bu denli büyük miktarlarda doğal gazı kesintisiz bir şekilde tüketiciye sunabilmek güçlü bir altyapıya sahip olmayı gerektiriyor.  Güçlü bir altyapı için boru hatları kritik önemde. Bugüne kadar ülkemizin enerjide merkez ülke konumunu güçlendiren başarılı projeleri BOTAŞ vasıtasıyla hayata geçirdik. 2003 yılında Mavi Akım Projesini sisteme dahil ettik. Ülkemizin enerji ağlarını genişleten aynı zamanda Türkiye ve Avrupa’nın enerji güvenliğini pekiştiren TANAP’ı 2018 yılında devreye aldık. Bu proje sayesinde Hazar Denizi’ndeki kaynakları Türkiye’ye getiriyor, ülkemiz üzerinden de Avrupa’ya taşıyoruz. Bu hattan Türkiye’ye taşınan toplam doğal gaz miktarı 28,5 milyar metreküp oldu. 2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda Türk Akımı anlaşmasını imza altına aldık. 2020 yılının başından itibaren artık Karadeniz’in altından direkt olarak Rusya’dan doğal gaz temin etmeye başladık. Bu hattan da ülkemize bugüne kadar yaklaşık 40 milyar metreküp gaz arzı sağlandı. Ülkemizin enerji talebini sorunsuz karşılamaya ve arz güvenliğini tesis etmeye yönelik depolama yatırımları yaptık yapmaya devam ediyoruz. Özellikle kış aylarında arıza, kesinti gibi olumsuzluklarla karşılaşmamak amacıyla doğal gazın bir bölümünü depolamak üzere çalışmalar yürüttük. Biri Silivri’de diğeri de Tuz Gölü’nde olmak üzere iki yeraltı depolama projesini hayata geçirdik. Bugün itibariyle Silivri’nin 4,6 milyar metreküp, Tuz Gölü’nün de 1,2 milyar metreküp olmak üzere toplam 5,8 metreküp doğal gaz depolama kapasitesi bulunuyor. Ülkemizin doğal gaz depolama kapasitesini arttırarak arz güvenliğimizi daha da güçlü hale getirmek istiyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ülkemizde toplam 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sayede ülkemizin yıllık kullandığı doğal gazın yüzde 20’sini depolar hale geleceğiz.”

“GÜÇLÜ ALTYAPININ ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ FSRU’LAR”

Güçlü altyapının önemli unsurlarından birini de FSRU’ların oluşturduğunu anımsatan Bayraktar, “BOTAŞ vasıtasıyla hayata geçirilen yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi yatırımları, ülkemizin ucuz ve güvenli enerjiye erişiminde etkin rol oynuyor. Dörtyol’da, Saros’ta ve Aliağa’da FSRU’larımız bulunuyor. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan BOTAŞ FSRU tesisinde 2021 yılında devreye alınan Milli FSRU gemimiz Ertuğrul Gazi, 28 milyon metreküplük günlük gazlaştırma kapasitesine sahip. 110 milyon metreküplük doğal gaz depolama kapasitesiyle de enerji arz güvenliğimizde kritik rol üstleniyor. Saros FSRU Terminali, ülkemizin doğal gaz ticaretinde etkin bir ülke konumuna gelerek doğal gaz iletim ve ticaret merkezi olma hedefine bir adım daha yaklaşmamızı sağlıyor. Bunun yanı sıra Marmaraereğlisi ve yine İzmir Aliağa’da LNG terminallerimiz var. Marmaraereğlisi LNG Terminali, günlük 37 milyon metreküp doğal gazın iletim hattına girişini sağlıyor” bilgisini paylaştı.

Bugün itibarıyla LNG alma kapasitesinin de 8 yılda 5 kat arttığını aktaran Bayraktar, “2016’da 30 milyon metreküp olan günlük sıvılaştırılmış LNG alma kapasitemizi bugün yaklaşık 160 milyon metreküp seviyesine taşıdık. Bu sayede Türkiye ihtiyacı olan gazın yarısını rahatlıkla sıvılaştırılmış doğal gaz ile tedarik edebilecek altyapıya sahip oldu” dedi.

BAKAN BAYRAKTAR, GÜNCEL ENERJİ ANLAŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Uzun vadeli projeler ve gaz anlaşmaları ile dengeli bir tedarik portföyü konusunda da çalışmalar yürütüldüğünü anımsatan Bayraktar, şu detayları paylaştı:

“En son iki hafta önce Türkmenistan’daydık. Türkmen gazının, Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak proje ile ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Azerbaycan ile stratejik bir çerçeve anlaşma imza ettik. Bu kapsamda BOTAŞ ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi arasında bu yıl sona erecek doğal gaz tedarik anlaşmasının 2030 sonuna kadar uzatılmasını kararlaştırdık. ABD ziyaretimiz kapsamında yaptığımız görüşmeler neticesinde 2 ayrı Şirket ile 10 yıl süreyle LNG alımı konusunda anlaşmaya vardık. Yine Cezayir ile olan LNG anlaşmamızı 2027 sonuna kadar uzatma kararı aldık. Bugün dünyanın 34 farklı ülkesiyle doğal gaz ticareti yapıyoruz. Doğal gaz merkezi olmamız için güçlü bir altyapı ile birlikte güçlü ve büyük bir piyasaya da ihtiyacımız var. Yani iç pazarımızın da çok kuvvetli olması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 2002 yılında Türkiye’deki her haneye doğal gazı götüreceğiz hedefini ortaya koymuştu. O gün sadece 5 ilde doğal gaz vardı. Bugün  81 ile, 862 yerleşim yerine ve 212 Organize Sanayi Bölgesi’ne doğal gazı götürmüş durumdayız. Yaklaşık 72 milyon vatandaşımız doğal gaza ulaşabiliyor. 20 bin kilometrelik iletim, 200 bin kilometrelik dağıtım hattına sahibiz. Tüm yurdu adeta doğal gaz ağlarıyla örmüş durumdayız.”

“ÜLKEMİZİN ENERJİDE BAYRAK TAŞIYICISI BOTAŞ”

Botaş’ın artık gaz ihraç eden bir şirket haline geldiğinin önemle altını çizen Bayraktar, “Türkiye Karadeniz’deki doğal gaz keşfi ile, doğal gaz üretimi ile artık kendi doğalgazını üreten, tedarik kaynaklarını çeşitlendirmiş, güçlü altyapısı ve tedarik portföyü sayesinde ihracat kabiliyeti olan bölgesinin ve Avrupa’nın arz güvenliğine katkı sağlayan lider bir ülke haline gelmiştir. Ülkemizin bu anlamda markası bayrak taşıyıcısı Botaş’tır. Botaş önümüzdeki dönemde yapmayı hedeflediğimiz reform, ortaklık, satın alma ve projelerle çok daha büyüyecek ve ülkemizin, insanımızın enerjisine enerji katmaya devam edecektir. Elbette yapacak çok işimiz gidecek çok yolumuz var. BOTAŞ’ın 50’nci kuruluş yıl dönümünü kutluyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.