Ankara’da 7 ilçe daha 2022’ye kadar doğal gaza kavuşacak

Başkentgaz, özelleşme ile birlikte devraldığı 9 bin 900 km doğal gaz dağıtım şebekesine 200 milyon Euro değerinde yatırımla 2 bin 600 km dağıtım hattı daha ekledi. Şereflikoçhisar ve Haymana ilçelerine de doğal gazı ulaştıran Başkentgaz, 2022 yılına kadar kalan 7 ilçeyi doğal gazla buluşturmayı hedefliyor.

Sibel ACAR-ANKARA/ Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. tarafından düzenlenen basın toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıda, şirketin 2019 faaliyetleri ile 2020 hedefleri, adil faturalandırma, tesisat kontrol ve sayaç değişimi gibi konular Genel Müdür Asım Yüksel tarafından basın mensuplarıyla paylaşıldı.

2022 YILI HEDEFİ: 7 İLÇE

Başkentgaz, özelleşme ile birlikte devraldığı 9.900 km doğal gaz dağıtım şebekesine 200 milyon Euro değerinde yatırımla 2 bin 600 km dağıtım hattı daha ekledi. Dağıtım şebekesini yaklaşık yüzde 30 oranında büyüten Başkentgaz, dağıtım ağını 12 bin 500 km’ye ulaştırdı. Başkentgaz aynı zamanda hava gazı döneminden kalan, teknolojik ve kullanım ömrü tükenen 469 km uzunluğundaki hattı yeni nesil dağıtım teknolojisi ile yeniledi. Şereflikoçhisar ve Haymana ilçelerine de doğal gaz konforunu ulaştıran Başkentgaz, 2022 yılına kadar kalan 7 ilçeyi de aynı konforla buluşturmayı hedefliyor.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DOĞAL GAZ ŞEHİR ŞEBEKE BESLEME İSTASYONU DEVREYE ALINDI”

Ankara’nın gelecek vadede oluşabilecek doğal gaz ihtiyaç raporunu oluşturduklarını belirten Başkentgaz Genel Müdürü Asım Yüksel; “Uzun vadeli planlamalarımızı hazırladık. Başkentimize 2 büyük şehir istasyonu ve 1600 istasyon ile doğal gaz dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Bunlardan en büyüğü olan Temelli İstasyonunu 2019 yılında devreye aldık. Temelli’de Türkiye’nin en yüksek çekiş kapasitesine sahip istasyonu ve bu istasyona bağlı şehir şebekesi bağlantılarını 55 Milyon TL değerinde yatırım yaparak tamamladık” dedi.

“SEKTÖR ‘ÖNCE KULLAN SONRA ÖDE’  MEVZUATINA GÖRE DÜZENLENMİŞTİR”

Türkiye’nin enerji ithalatçısı bir ülke olmasından ötürü doğal gaz mevzuatının ‘önce kullan sonra öde’ sistemine göre düzenlendiğini, bu durumun tek istisnasının Ankara’da uygulanan ön ödemeli sayaç sistemi olduğunu ifade eden Yüksel; “Bugün itibariyle Ankara’da 688 bini ön ödemeli, 1 milyon 812 bin aktif sayaç bulunmaktadır. Ankara’daki aboneliklerin yüzde 62’sini oluşturan faturalı sayaç aboneleri, Türkiye’deki diğer 15,5 milyon doğal gaz abonesi gibi doğal gazı tükettikleri dönemdeki cari fiyattan ödemektedir. Bu abonelerle ön ödemeli sayaç kullanıcıları arasında fiyat eşitsizlikleri ortaya çıkmaktadır. 29 Temmuz 2018 tarihinde EPDK tarafından yayımlanan yönetmelik ile bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. ‘Adil faturalandırma’ olarak adlandırılan bu uygulama şirketimize herhangi bir gelir ya da gider oluşturmamaktadır” diye konuştu.

“ÖN ÖDEMELİ SAYAÇLARIN YENİLENMESİ BİR ZORUNLULUK HALİNE GELMİŞTİR”

Ankara’daki ön ödemeli sayaçların teknolojik ve ekonomik ömrünü doldurduğunu ifade ederek sayaçların bu sebeple sık sık arızalandığını dile getiren Yüksel; “Bu arızalar tüketicilerin doğal gaz kullanım konforunu azaltmakta, faturalı sayaç kullanıcılarının hiç yaşamadığı sorunları yaşamalarına neden olmaktadır. Ankara’da 20 yıldan uzun süre kullanılmaya devam edilen yüz binin üzerinde sayaç mevcut olup, kullanılmakta olan sayaçların ortalama yaşı 16 yıldır.  Mevzuatta öngörülen kullanım süresinin çok üzerinde kullanılmış olmaları nedeniyle sık sık arızalanarak tüketicilerin gazsız kalmasına yol açan bu sayaçların yenilenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu sorunların nihai olarak çözülebilmesi için EPDK tarafından yapılan ve 29 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan mevzuat değişikliği ile teknik arıza sebebiyle kullanılamaz durumda olan sayaçlar için 14 yılını doldurmuş olmak, diğer hallerde ise 20 yılını doldurmuş olmak kaydıyla sayaçların değiştirilmesi öngörülmüştür. Şirketimiz sayaç değişim işlemlerini mevzuata uygun olarak yürütmektedir” ifadelerini kullandı.