
TANAP, güzergahı üzerinde yeni flora ve fauna türlerinin keşfedilmesine olanak tanıyan araştırmaların sonucunda beş yeni fauna türünün bilim dünyasına resmi olarak kazandırıldığını duyurdu. TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. (TANAP), doğal ve kültürel kaynakların korunmasına katkıda bulunmayı amaçlayan çalışmaları ve Türkiye’de çevre yönetiminde hayata geçirdiği yeni uygulamalarına devam ediyor. ‘İnsana ve çevreye saygı’ ilkesi ile hareket eden […]
TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. (TANAP), doğal ve kültürel kaynakların korunmasına katkıda bulunmayı amaçlayan çalışmaları ve Türkiye’de çevre yönetiminde hayata geçirdiği yeni uygulamalarına devam ediyor. ‘İnsana ve çevreye saygı’ ilkesi ile hareket eden TANAP; çevresel, tarihi ve kültürel mirasa konu tüm değerlere gereken hassasiyetin gösterilmesini, bu değerlerin araştırılmasını, bilime kazandırılmasını ve korunmasını öncelik olarak gördüğünü açıkladı.
TANAP’tan yapılan açıklamaya göre yeni fauna türlerinden Tanap cinar, Tipula tanap, Hilara ardahanensis, Hilara elifae ve Hilara hasbenlii hakkında hazırlanan bilimsel makaleler, Journal of the Entomological Research Society ve Zootaxa adlı uluslararası bilimsel dizin dergilerinde yayımlanarak dünya bilim camiasının bilgisine sunuldu.
Ardahan-Gümüşhane-Sivas illerinde keşfedilen ve endemik bir tür olarak belirlenen Tipulidae familyasına ait olan Tipula tanap’la ilgili makale, geçtiğimiz haftalarda yayınlanarak bilim dünyası literatürüne resmen kazandırıldı.
Projenin inşaat öncesi araştırmalarında keşfedilen başka bir tür üzerinde yapılan araştırmalar ise geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Eskişehir ve Yozgat’tan toplanan örnekler üzerinde yapılan ayrıntılı incelemelerde, örneklerin daha önce bilinmeyen yeni bir cinse ait olduğu tespit edildi ve “Tanap cinar” ismi ile yayınlanarak bilim dünyasındaki yerini aldı.
Tüm bu bilimsel çalışmalara ek olarak, Sivas ve Ardahan sınırları içerisinde keşfedilen 3 yeni fauna türü Hilara ardahanensis, Hilara elifae ve Hilara hasbenlii olarak isimlendirildi ve makaleleri bilim dünyasına sunuldu.
Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) süreçlerini titizlikle yürüten ve örnek faaliyetlere imza atan TANAP, boru hattı güzergâhında belirlenen 67 karasal ve 27 sucul kritik habitat için Biyoçeşitlilik Eylem Planı hazırladı. İlk defa bir boru hattında uygulamaya konulmak üzere Biyoçeşitlilik Dengeleme Stratejisi de oluşturan TANAP, böylelikle biyoçeşitliliğe katkı yapan yeni keşiflerin yolunu açtı. Çalışmalar esnasında, boru hattı güzergâhı üzerinde karasal ve sucul habitatlarda araştırmalar yapıldı ve ilk kez keşfedilen dokuz eklembacaklı ve bir tohumlu bitki türü olmak üzere toplamda 10 yeni canlı türü, bilim literatürüne kazandırıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sakarya’da 9 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihale edilecek10 Mayıs 202518:24 TKİ, kazaları önlemek için tüm maden işçilerinin psikososyal eğitimlerini tamamladı10 Mayıs 202518:23 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46