
Gelir İdaresi Başkalığı (GİB), kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele ve vergi kaybının önlenmesi amacıyla kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında akaryakıt istasyonlarının donanım montaj süresinin 2 Haziran 2025’e, taşıt sahiplerinin Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montaj süresinin ise 30 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu.
Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde taşıtlara TTB montajları ve akaryakıt istasyonlarına donanım montajları sürüyor. UTTS Uygulama Genel Tebliği çerçevesinde. kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar ile bu kapsamda olmayan fakat akaryakıt dağıtım şirketlerinin TTS programlarına kayıtlı tüm taşıtların TTB taktırma zorunluluğu bulunuyor.
Bugüne kadar 3 milyondan fazla TTB satışı yapıldığı, 2,5 milyona yakın araca da TTB montajı gerçekleştirildiği belirtildi. Ayrıca Türkiye çapında 9 binden fazla akaryakıt istasyonunda UTTS donanım kurulumu başarıyla sağlandı. 7 bini aşkın istasyonun ise entegrasyonu tamamlanarak UTTS kapsamında yakıt satışına hazır hale getirildi.
TTB kayıt ve siparişinde 2 Haziran 2025, montajında ise 30 Haziran 2025 son gün
GİB’den yapılan açıklamaya göre, UTTS kapsamındaki taşıt sahiplerinin 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini yapmaları koşuluyla, TTB montaj süresinin 30 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldığı kaydedildi. Akaryakıt satışlarının dijital şekilde kayıt altına alınarak sektördeki şeffaflığın artırılacağı sistemde mükellefler, utts.gov.tr adresinden 2 Haziran 2025 tarihine kadar kayıt ve ödeme işlemlerini gerçekleştirip, Türkiye genelinde bulunan Yetkili Taşıt Montaj Firmalarından kendilerine en uygun montaj noktasını seçerek 30 Haziran 2025 gün sonuna kadar TTB montaj işlemlerini tamamlayabilecek.
Akaryakıt istasyonu donanım montajlarında da süre uzatıldı
Yapılan açıklamada, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin en geç 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini yapıp istasyonlarına TTO ve TİM’leri taktırmaları ve bu donanımların YN ÖKC’lerle iletişimini yaptırarak UTTS üzerinden fiilen akaryakıt satışına başlamaları gerektiği ifade edildi.
30 Haziran 2025’e kadar montaj işlemlerini tamamlamayanlara cezai müeyyide uygulanacak
UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK)’nun 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacağından, belirtilen süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve UTTS’ye kaydolmayan vergi mükellefleri akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek. Diğer yandan, UTTS Genel Tebliği düzenlemeleri uyarınca UTTS kapsamındaki taşıt sahiplerinin yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemeleri veya UTTS fişlerinin hiç düzenlenmemiş sayılması nedeniyle karşılaşabilecekleri özel usulsüzlük cezalarının 7 bin Türk lirasından başlayıp 140 bin Türk lirasına kadar ulaşabileceği belirtildi.
Yetkililer mükellefleri, mağduriyet yaşamamaları ve herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmamaları için yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeleri ve UTTS belge düzenine uyum sağlamaları konusunda uyarıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Elektrik santrallerine 1,89 milyar liralık kapasite mekanizması desteği1 Mayıs 202517:55 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Nijer Maden Bakanı ile görüştü1 Mayıs 202517:55 H2DER Başkanı Günay, hidrojenin değerlendirilmesi için özel bir otoriteye ihtiyaç duyulduğunu bildirdi1 Mayıs 202517:53 Türkiye’nin elektrik iletim ve dağıtım hatlarında kesintiye neden olacak sorun bulunmuyor1 Mayıs 202511:38 Türkiye, Macaristan’la imzalanan imtiyaz anlaşmasıyla ülkedeki sahalarda ortaklığını resmileştirdi1 Mayıs 202511:37