“Üçüncü nükleer santral için çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen, 22. Dünya Petrol Kongresi’nde önemli açıklamalarda bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemiz jeopolitik konumu gereği önemli bir noktadadır. Transit bir ülke olarak elimizden geleni yapıyoruz. Siyasi istikrarımız ve ekonomik gelişmişliğimizle hatırı sayılı bir aktör konumundayız.” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Azerbaycan doğalgazının ülkemize sevkine olanak sağlayan Bakü-Tiflis-Ceylan hattını devreye aldık. Şimdi sırada TANAP hattı var. Hazar ve Ortadoğu bölgesinden ülkemize ve Avrupa’ya gaz taşınacak. Hattın 2020 yılında devreye girmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

 

“DENGELER DEĞİŞTİ”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan elektrik enerjisindeki payı azalttıklarını ve yerli kaynaklardan elektrik üretiminin rekor seviyelere ulaştığını aktardı. Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Dünyanın en önemli projelerinden biri de Türk Akımı projesidir. Ayrıca kazan-kazan anlayışıyla Doğu Akdeniz ve Irak başta olmak üzere yeni projeleri değerlendirmeye de hazırız. Enerjide dengeler büyük oranda değişti. Yeni teknolojiler ortaya çıktı. Daha önce ulaşılamayan alanlara ulaşabildik.

 

Çin, Hindistan, Afrika, Güneydoğu ve Asya ekonomileri enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye başladılar. Ekonomik ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri önemlidir. Enerji talep artışında OECD ülkeleri arasında dünyada Çin’in ardından ikinci sıradayız.

 

İlk olarak yerli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Ulusal enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, enerji verimliliğinin teşvik edilmesi her zaman önceliğimiz olmuştur. Karadeniz ve Akdeniz önemli noktalardır. Son olarak diğer alanlarda yatırımcıların önünü açacak şeffaf ve öngörülebilir hedef odaklı bir strateji geliştirdik.

 

Elektrik enerjisindeki payı yüzde 10 azalttık. Yerli kaynaklardan elektrik üretimi rekor seviyeye ulaştı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeyi geride bıraktık. 100 megabaytlık Konya Güneş Terminali projesi bu kararlılığımızın en önemli simgesidir.”

 

“ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRALİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan üçüncü nükleer santral üzerinde çalıştıklarını söyledi. Erdoğan “Nükleer enerji konusunda da hızlandık. Akkuyu ve Sinop terminallerinin devreye girmesiyle enerjimizin yüzde 10’luk kısmını buradan karşılayacağız. Üçüncü bir nükleer güç santrali üzerinde de çalışıyoruz. Sanayi, tarım, uydu ve haberleşme gibi alanlarda da çalışacağız.” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yıllık doğalgaz tüketimin en az yüzde 20’sini depolayacak bir sistem kuruyoruz. Türkiye’yi enerji üssü haline getirmekte kararlıyız. Geçtiğimiz aylarda denize indirdiğimiz Oruç Reis’in de yüzde 90’nın milli üretim olduğunu belirtmek isterim.” diye konuştu.

 

KATAR KRİZİ

 

Erdoğan, “Türkiye cazip bir ülkedir. Tüm tarafların faydasına sonuçlar doğuracak çalışmalar yapıyoruz. Hidrokarbon kaynakları bakımından çok zengin olan ülkemize önem veriyoruz. Katar’la yaşanan gerginliğin çözülmesi için elimizden geleni yaptık. Bölgede siyasi kriz istemiyoruz. Diyalog en büyük iletişim ağıdır. Katar ile ilgili gerginliğin ivedilikle aşılması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de sorunun çözülmesi için sahadaki şartların çözülmesi gerekiyor. Astana toplantılarıyla kayda değer ilerleme sağlandı. Cenevre’de de öyle. Irak’da ise DEAŞ’la mücadelenin sonuna yaklaşıldı. ‘Musul’da neticeye yaklaşıldı’ haberi bizim için çok önemlidir. Harebe Musul’un maliyetini acaba kimler karşılayacak? Bağımsızlık referandumu gibi tek taraflı girişimlerden kaçınılması gibi unsurlar bu ülkenin geleceğinde önemli olacaktır.” şeklinde konuştu.

 

DOĞU AKDENİZ’DEKİ GELİŞMELERE DE DEĞİNDİ

 

“Burada ele alınacak konuların küresel konuda iş birliklere katkıda bulunacağına ve Türkiye’nin de enerjide önemli bir nokta olduğuna inanıyorum.” diyen Erdoğan şunları kaydetti:

“Enerjide terör örgütlerinin yol açtığı kaos ve karmaşa bizi zorda bırakıyor. Biz terörle mücadelede çok büyük mücadele verdik. Ülkemizin güvenliği konusunda, sınırlarımızın içi ya da dışında ne gerekiyorsa, kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız.

 

Doğu Akdeniz’deki gelişmelere de değinmekte fırsat var. Kıbrıs’ta Rum tarafının olumsuz yaklaşması nedeniyle Kıbrıs’ta olumlu sonuç alamadık. Bölgedeki yeni karışıklıklara yol açacak adımlardan kaçınmalılar. Aksi takdirde Türkiye gibi dostlarını kaybedeceklerini belirtmek isterim.”