Fortune Türkiye “En Güçlü 50 İş Kadını” listesini yayımladı. Liste, iş dünyasının analitik düşünen ve hedef odaklı kadın liderlerini bir araya getirdi. “En Güçlü 50 İş Kadını” listesinin bu yıl yedincisi hazırlandı. Sıralama yapılırken, şirketin büyüklüğü ve global ekonomideki önemi, kurumun performansı ve yönü, yöneticinin kariyer çizgisinde nasıl ilerlediği ve sosyal-kültürel kalkınmaya etkisi temel kriterler […]
Fortune Türkiye “En Güçlü 50 İş Kadını” listesini yayımladı. Liste, iş dünyasının analitik düşünen ve hedef odaklı kadın liderlerini bir araya getirdi.
“En Güçlü 50 İş Kadını” listesinin bu yıl yedincisi hazırlandı. Sıralama yapılırken, şirketin büyüklüğü ve global ekonomideki önemi, kurumun performansı ve yönü, yöneticinin kariyer çizgisinde nasıl ilerlediği ve sosyal-kültürel kalkınmaya etkisi temel kriterler oldu.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın başı çektiği sıralamada OMV Türkiye CEO’su Gülsüm Azeri ikinci, General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy beşinci sırada yer buldu. Opet Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’ün dokuzuncu sıradan girdiği listede Turcas Petrol İcracı Yönetim Kurulu Üyesi Banu Aksoy Tarakçıoğlu ise 39’uncu sırada yer aldı.
1- GÜLER SABANCI – Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Güler Sabancı liderliğinde holding, kombine net satışlarını 2016 yılında yüzde 12 artırarak 53,6 milyar TL’ye, konsolide net kârını ise yüzde 19 artışla 2,7 milyar TL’ye yükseltti. 4,1 milyar TL değerinde yatırım yaptı. Enerjisa, 2016’da 1,1 milyar TL yatırımla Türkiye’nin özel sektör tarafından ileri teknoloji standartlarında en büyük linyit santrali olan Tufanbeyli Santrali’ni devreye aldı.
Güler Sabancı, 2016’da Kordsa ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ni hizmete açtı. Temsa Otobüs, 2016’da Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli ve elektrikli otobüsünü üretti. Temsa İş Makinaları adına Sabancı, Volvo Kamyon ile Türkiye’yi kapsayan tek yetkili distribütörlük anlaşmasını imzaladı.
2- GÜLSÜM AZERİ – OMV Türkiye CEO’su
OMV Türkiye’nin 2016 cirosu 30 milyar 790 milyon TL olarak gerçekleşti. 2017’nin ilk çeyreğinde 1 milyar 368 milyon euro’ya Hollandalı Vitol Group’a satılan OMV Petrol Ofisi’nin başında Azeri yeni stratejilere liderlik ediyor.
Söz konusu satış ve devir işlemleri 2017 sonlarına doğru tamamlanacak. 2016’daki toplam satışları 10,68 milyon tona ulaşan OMV Petrol Ofisi’nin Türkiye’deki istasyon sayısı bin 709. PO, 1,1 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip. Azeri, yoğun iş temposunu sosyal sorumluluk alanlarındaki çalışmalarıyla devam ettiriyor. Women Corporate Directors Foundation’ın (WCD) Türkiye’deki temsilcisi olarak yeni projeler gündeminde.
5- CANAN ÖZSOY – General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı
Özsoy, GE Türkiye’yi enerji, sağlık, havacılık, aydınlatma ve ulaşım alanlarında güçlü kılacak stratejilerin peşinde. GE 2016’da Güriş, Dost Enerji, Fina Enerji ve Türkerler ile rüzgar enerjisi alanında işbirliklerine imza attı. 2016’da 1 milyar dolar yatırım ile “GE Dijital”in kurulmasına liderlik etti.
Bunun yanında GE endüstriyel platformu Predix’i hayata geçirdi. Gebze Güç Transformatörleri Fabrikası’nı, dünyadaki en iyi uygulama olacak akıllı fabrikaya dönüştürme çalışmaları gündeminde. Fabrika yatırımı ise 20 milyon dolara mal oldu. Özsoy, 2020 yılına kadar şirket adına 1 milyar dolarlık ihracat katkısı hedefliyor.
9- NURTEN ÖZTÜRK – Opet Kurucu Üyesi
Opet’in 2016 cirosu, 20,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirket, yüzde 17,71 pazar payı ile sektörün ikincisi oldu. Opet, Sunpet’e ait 431, Opet’e ait bin 73 istasyonla hizmet veriyor. Öztürk, Opet’in KSS projelerinin fikir annesi.
Pek çok projenin gün ışığına çıkmasını sağladı. İş yoğunluğunu fotoğraf, edebiyat ve şiir ile aşıyor, seyahat etmeyi seviyor.
39- BANU AKSOY TARAKÇIOĞLU – Turcas Petrol İcracı Yönetim Kurulu Üyesi
Aksoy Tarakçıoğlu, grubun enerji şirketi RWE’de önemli projelere imza atıyor. Türkiye’nin toplam elektrik talebinin yüzde 2’sini karşılayan Denizli doğalgaz kombine çevrim elektrik santrali ile elektrik piyasasında iddialı. Aksoy Tarakçıoğlu’nun öncülük ettiği stratejiler “Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülleri”ni kazandırdı.
Aksoy Holding, Türkiye’de halka açık 404 şirket arasında “kadınların yönetiminde en çok söz sahibi olduğu şirketler” listesinde ilk beşte yer aldı ve enerji şirketleri arasında birinci oldu. Aksoy Tarakçıoğlu, Hüseyin Avni Lifij eserlerinin sanatsevere ulaşmasında sosyal projelere de önderlik ediyor.
AB, Litvanya’nın elektrik depolama projesi desteğini onayladı14 Ekim 202417:53 Milangaz Otogaz, Yeni Renault Duster iş birliği ile yepyeni bir kampanyaya imza atıyor14 Ekim 202415:53 Beta Enerji halka arz için SPK’ya başvurdu14 Ekim 202415:51 OPEC’in petrol üretimi eylülde günlük 604 bin varil düştü14 Ekim 202415:15 Avrupa’nın “net sıfır sanayi” yarışındaki konumu Çin’in hakimiyet riski altında14 Ekim 202414:36