‘Türkiye büyüdüğü sürece enerji sektörü de büyümesini sürdürecek’

25-26 Mayıs tarihlerinde İstanbul Shangri-La Bosphorus Oteli’nde düzenlenen 2. Enerji Ticareti ve Tedariki Zirvesi ISTRADE 2017’nin açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, sektöre önemli mesajlar verdi.     Enerjinin ekonomik etkinliklerin en temel girdilerinden olduğunu söyleyen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz; “Ülke ekonomimizin gelişmesi için düzenleme yeteneklerimizin gelişmesi lazım. Sektörün risklerinin iyi yönetmesi lazım. Bazen dümdüz gidemeyebiliriz. […]

‘Türkiye büyüdüğü sürece enerji sektörü de büyümesini sürdürecek’
Servet Uzun
  • Yayınlanma19 Haziran 2017 13:37
  • Güncelleme19 Haziran 2017 13:58

25-26 Mayıs tarihlerinde İstanbul Shangri-La Bosphorus Oteli’nde düzenlenen 2. Enerji Ticareti ve Tedariki Zirvesi ISTRADE 2017’nin açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, sektöre önemli mesajlar verdi.

 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz

 

Enerjinin ekonomik etkinliklerin en temel girdilerinden olduğunu söyleyen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz; “Ülke ekonomimizin gelişmesi için düzenleme yeteneklerimizin gelişmesi lazım. Sektörün risklerinin iyi yönetmesi lazım. Bazen dümdüz gidemeyebiliriz. Ben bunların hepsinin normal olduğunu düşünüyorum. Bazen sağa sola gitmek de yararlıdır çünkü bizim risk yönetimimizi geliştirir. Dümdüz yolda giderseniz uyuma ve kaza yapma ihtimaliniz artar. Dolayısıyla derinleşen piyasalarda bunun olması normal. Piyasanın girdili çıktılı olması piyasayı her daim geliştirir. Bizim de her daim kendimizi geliştirmemiz, risk yönetimini iyi yapmamız lazım. Bunu da birbirimizin halini anlayarak bazen de hızlı hareket ederek yapmalıyız. Biz EPDK olarak piyasayı takip ediyoruz, piyasayı gelecekteki risklerden korumak için acil müdahale etmemiz gereken zamanlar oluyor. Enerji sektörüne olan yatırım ilgisi hiçbir zaman azalmadı, azalmayacak da. Bu Türkiye büyüdüğü sürece devam edecek” dedi.

 

‘ENERJİ PİYASASI LOKOMOTİF BİR SEKTÖR’

 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz; “Sektörümüzün katma değer yaratması lazım. Yatırım istihdamının yanı sıra para ve sermaye piyasalarının gelişmesi lazım. Enerji sektörü bunlar için çok önemli. Çünkü bugün Türkiye olarak hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak. Bu hedefte en lokomotif sektörün enerji sektörü olması lazım. Sanayinin büyümesi için enerji arz güvenliği lazım, enerji piyasamızın ve ticaretinin derinleşmesi lazım. Bunlar hep birbirine bağlı. Ülkemiz bu yönde kendisini geliştirdi. Bizler de EPDK olarak üzerimize düşeni ivedilikle yapıyor, sektörün beklentilerini her zaman dinliyoruz. Bu yüzden düzenleme kalitemizin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Yurt dışıyla kıyasladığımızda enerji üzerine yapılanlar çok daha fazla. Her zaman çok karlılık olmaz. Dolayısıyla bazen dalgalanmalar olabilir. Azmimizi kırmadan bu sektöre yatırımımızı yapacağız. Yatırım yaparken piyasanın geleceğini de ön görmemiz lazım. O an için kazanıyor gibi görünsek de uzun vadede kazanamıyor olabiliriz. Bu yüzden geleceği iyi yorumlamalıyız. Bizler de bu gelecek öngörüsünü arttırmak için düzenlemeler yapıyor ve çalışıyoruz.

 

Özellikle piyasanın gelişmesi için yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın enerji ekonomisine katılması gerekiyor. Bunun istihdam boyutu, piyasanın derinleşmesi gibi birçok boyutu var. Biz Türkiye’nin enerji köprüsü olmasından öte bir enerji ticaret merkezi olmasını istiyorsak yerli kaynaklarımızın üzerinde düşmeliyiz. Bunun yolu buradan geçiyor. Yerli kömüre yatırım yapan birtakım şirketlerimiz var. Şu an için bazen ümitsizliğe düştükleri zamanlar olsa da ümitsizliğe asla düşmesinler uzun vadede mutlaka onlar da Türkiye de mutlaka kazanacak” diye konuştu.

 

“GELECEKTEN ÜMİTLİYİM”

 

“Bizler hem üretim, hem dağıtım sektörünün hem de enerji ticaretinin derinleşmesi için elimizden geleni yapıyoruz” diyen Yılmaz sözlerine şöyle devam etti; “Bu anlamda Enerji Borsası’nın gelecekte çok büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Bunun için doğalgaz piyasasını da enerji borsasının içine monte ediyoruz ve gelecekteki doğalgaz ticaretinin EPİAŞ üzerinden gerçekleşeceğini, bizler şeffaflaşıp ticaret merkezimizi o kadar geliştirdikçe piyasanın da şikayetlerinin de azalacağını düşünüyoruz. Piyasada şikayetler hiçbir zaman bitmez. Biterse zaten o piyasanın gelişmesinden söz etmek mümkün değildir. Bu kadar oyuncunun, üreticinin olduğu piyasada birtakım riskler olacaktır bizler de bunu yöneterek kendimizi ve geleceğimizi yöneteceğiz. Bu yüzden gelecekten çok ümitliyim. Yaşanan dönemsel ufak sıkıntıları kalıcı sıkıntılar olarak görmeyip, uzun vadeli yatırım planları yapmamız lazım. Bu toplantının hayırlı olmasını temenni ediyorum.”