
Tora, dört aydan uzun bir süredir tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde atık yönetiminin önemine vurgu yaptı. Tora ekibinden Ezgi Bahar Çilesiz, dördüncü ayı geride kalan koronavirüs pandemisinde atık yönetiminin önemine dikkat çeken bir makale kaleme aldı. Çilesiz, makalesinde şu ifadelere yer verdi: “Pandemi sürecinde 4. ayı devirdik. Temmuz ayı itibariyle tamamen normalleşmeye başlayan […]
Tora ekibinden Ezgi Bahar Çilesiz, dördüncü ayı geride kalan koronavirüs pandemisinde atık yönetiminin önemine dikkat çeken bir makale kaleme aldı.
Çilesiz, makalesinde şu ifadelere yer verdi:
“Pandemi sürecinde 4. ayı devirdik. Temmuz ayı itibariyle tamamen normalleşmeye başlayan Dünya’ya bizlerde ayak uydurduk. Teker teker tüm işyerleri açılmaya başladı ve güvenlik tedbirleri altında çalışma alanlarımıza dönmeye başladık. Güvenlik tedbirleri denildiğinde aklımıza ilk gelen maske ve eldivenler, onlarsız bir hayat düşünemez olduk.
Nisan ayı başında, size dünyanın iyileşmeye başladığı ile ilgili bir bülten hazırlamıştık. Endüstriyel tesislerin iş durdurması ve trafiğin azalmasıyla hava emisyonlarının, sokağa atılan çöplerin ve endüstriyel atık suların azaldığını gözlemledik ve buna bağlı dünyanın kendini nasıl onardığına şahit olduk. Görmüş olduklarımızın bizleri mutlu ettiğini düşünmüyorum. Her ne kadar dünya kendi kendini onarmaya başlasa da bu durum bize, yaşam evimize ne denli büyük zararlar verdiğimizi bir kez daha gösterdi.
Kısacası biz dünyamız temizleniyor derken normalleşme adımları atıyoruz. Hem de henüz pandeminin bize dayattığı koşullarla nasıl baş edeceğimizi bilemeden. Çalışan herkes günde en az 3 maske değiştirmek durumunda eldivenler ve tek kullanımlık yiyecek atıklarından bahsetmiyoruz.
Atık yönetimi konusunda bir çok firma bu yılın sonuna kadar Sıfır Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne tabi olmak durumunda kaldı. Atık yönetim planımıza yeni atıklar eklendi ve pandemiye bağlı olarak tek kullanımlık malzemelerin artmasıyla atık azaltımı üzerine yapılan yıllık planlar altüst oldu.
Peki bu atıkları nasıl yöneteceğimiz konusunda ne kadar tecrübeliyiz?
Pandemide atılan “normalleşme” adımları sonrası sokaklara atılmış ya da sulardan çıkarılan maske ve eldiven atıklarıyla zaten var olan plastik kirliliğine yenileri eklenmiş oldu. Çin’de salgının merkezi olan Vuhan’da her zamankinin altı katından daha fazla tıbbi atık üretildiği belirtilmektedir. Bu atıkların doğru şekilde yönetilmemesi, insan sağlığı ve çevre üzerinde öngörülemeyen ikincil etkilere neden olabileceğinden atıkların doğru yönetimi etkili bir acil durum müdahalesinde hayati bir unsurdur.
Bir diğer yandan maske, eldiven ve tek kullanımlık malzemelerin kısa sürede atık haline gelmesiyle atık miktarında beklenmeyen artış meydana gelmiş ve halkın kontamine olmuş bu malzemelerin nasıl yönetilmesi konusundaki bilgi eksikliğinden kategorilize edilemeyen atıkların yönetimi ciddi bi mesele haline gelmiştir.
Bu karmaşalar içinde boğuşurken T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 07.04.2020 tarihinde ‘Tek Kullanımlık Maske, Eldiven Gibi Kişisel Hijyen Malzeme Atıklarının Yönetiminde Covid-19 Tedbirleri’ konulu genelge yayımlanmıştır.
Bu genelgenin kısa bir özetine bakılacak olursa;
Atıkların toplanması, taşınması, işlenmesi ve bertarafı ile görevlendirilen personelin, çalışma sırasında eldiven ve maske gibi kişisel koruyucu malzeme kullanması, atıkla temas etmemesi, toplama ve taşıma işlemleri sırasında özel iş elbisesi giymesi gibi tedbirler alınmıştır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Rosatom, Beloyarsk NGS’nin 5. güç ünitesi reaktör tesisinin kurulumu için lisans aldı13 Mayıs 202511:33 Türkiye’den Halep’e gidecek gaz Suriye’nin enerji altyapısını güçlendirecek13 Mayıs 202511:25 Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri13 Mayıs 202510:42 Kenan İmirzalıoğlu, 1 yıl süreyle Togg’un marka yüzü oldu13 Mayıs 202510:37 Çeşme Marina, elektrik tüketiminin tamamını yeşil enerjiden karşılayacak13 Mayıs 202510:33