TORA, Dünya Su Günü’nde Türkiye’deki yağış düşüklüğüne vurgu yaptı

TORA, Dünya Su Günü’nde Türkiye’deki yağış düşüklüğüne vurgu yaptı

TORA’dan yapılan açıklamada, “Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart’ta kutlanır. 1993 yılında Birleşmiş Milletler tarafından tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılmıştır. Bu yılın teması “Su Değerlendirmesi” olarak belirlenmiştir ve suyun sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel değerine odaklanmaktadır. Dünya nüfusunun hızla artması ve küresel iklim değişikliği nedeniyle, dünya genelinde su kaynakları giderek daha az ve daha kıt hale gelmektedir. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, gelecek nesiller için su kaynaklarının korunmasını ve insanların suya erişimini sağlamak için son derece önemliyken Türkiye için de yağışların azlığı gündemi meşgul etmekte” denildi.

TORA tarafından, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre Türkiye geneli yağışlarda normaline göre %39, geçen yıl aynı dönem yağışlarına göre %38 azalma mevcut olduğu; Türkiye geneli 5 aylık su yılı yağışlarının son 63 yılın en düşük seviyesinde olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada, su yılı yağışlarını tüm bölgelerimizde normallerinin altında gerçekleştiği, 5 aylık kümülatif yağışlar Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde son 63 yılın, Akdeniz Bölgesi’nde son 50 yılın ve Ege Bölgesi’nde son 30 yılın en düşük seviyesine indiği vurgulandı.

Suyun tüm canlılar için elzem bir kaynak olduğu ifade edilen açıklamada su, içme, tarım, endüstriyel süreçler ve diğer evsel amaçlar için kullanılır. Ancak, önemine rağmen, dünya genelinde birçok insan temiz ve güvenli suya erişim sağlayamamaktadır. Birleşmiş Milletler’e göre, yaklaşık 2,2 milyar insan güvenli içme suyuna erişemiyor ve 4,2 milyar insan güvenli yönetilen sanitasyon hizmetlerine erişemiyor.

Temiz suya erişimin olmaması özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi sağlık sonuçlarına neden olabilir. Kolera, tifo ve dizanteri gibi su kaynaklı hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Ayrıca, su kıtlığı, özellikle kurak bölgelerde, kaynaklar üzerinde çatışmaya neden olabilir.

Su değerlendirmesi, suyun sağladığı çoklu faydaları tanımak ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesini sağlamak anlamına gelir. Bunu, suya erişimi ve sanitasyon hizmetlerinin iyileştirilmesi için altyapı yatırımı yaparak, su koruma ve verimliliğini teşvik ederek, su kaynaklarını kirlenmeden ve bozulmadan koruyarak ve suyun farklı kullanıcılar arasında adil bir şekilde tahsis edilmesini sağlayarak yapabiliriz.

Bu hedeflere ulaşmak için, suyun değerini ve sürdürülebilir su yönetimi uygulamalarının gerekliliğini artırmak önemlidir. Bu Dünya Su Günü’nde, suyun önemini düşünme fırsatı bulmalı ve tüm insanlar için sürdürülebilir şekilde yönetildiğinden emin olmak için taahhüdümüzü yenilemeliyiz.