istasyonlar istasyon

TABGİS’den EPDK’ya Ziyaret

TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, Başkan Vekilleri Murat Bilgin ve Mehmet Şüküroğlu akaryakıt bayilerinin yaşadığı güncel sorunları iletmek üzere bugün EPDK Başkan Yardımcıları Yılmaz Tamer, Ahmet Özkaya, Denetim Dairesi Başkanı Engin Beyaz, Tarifeler Dairesi Başkanı Mehmet Ali Kölmek’i makamlarında ziyaret ettiler.

Bir-iki Kuruşluk Marj Artışı Bayiyi Ayakta Tutamaz

Bayilerin en önemli ve öncelikli konusu olan bayi kârları ve nakliye maliyetlerinin gündeme getirildiği görüşmelerde, bayi marjlarının genel giderleri karşılamaktan iyice uzaklaştığı, her gün 1-2 TL yükselen akaryakıt fiyatları karşısında bayilerin de sermaye gücünün tükendiği, istasyonlara artık tonla değil litreyle mal alınabildiği söylendi. Marjlarda 1-2 kuruşluk artışın hiçbir şekilde istasyonları ayakta tutabilecek etkisinin olmadığı,  genel giderlerini karşılayamayan bayilerin çaresiz bırakıldığı, marjın acilen enflasyonla doğru orantılı ve yüzdesel oranda belirlenmesi gerektiği kaydedildi.

Nakliye Maliyetleri Yeteri Kadar Fiyata Yansıtılamıyor

Nakliye maliyetlerinin fiyatlara yeteri kadar yansıtılamadığı, yansıtıldığı zaman da nakliyenin marja dahil olması nedeniyle bu artışın sanki doğrudan kâr artışı olarak görüldüğü ve frenlendiği bundan dolayı da bayilerin son derece mağdur olduğu söylendi.  Bu nedenle daha önce de talep edildiği gibi hem tüketici nezdinde hem de sektörün mağdur olmaması için nakliye maliyetlerinin toplam marjdan ayrı ve şeffaf olarak kilometre esasına göre belirleneceği bir düzenlemenin yapılması gerektiği iletildi.    

İstasyonlar Dışında Akaryakıt Depolayan Yerlerin Ruhsat Denetimleri Yapılmalı

Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Eylem Planı’nda (2021-2023), inşaat, nakliye ve maden firmalarına bayiler tarafından yapılan dış satışların bayi pompa satışlarına oranlanarak dış satış miktarlarına belirli bir limit getirilmesi de bugün gündeme gelen konular arasındaydı. Onlarca bayinin incelemeye alındığı konuyla ilgili olarak sorunun kaynağına yönelik çözümler üzerinde görüşüldü.

TABGİS tarafından istasyonlar dışında sadece kendi ihtiyaçları için akaryakıt depo ve ikmal düzeneği bulunduran nakliye filosu olan işyerleri, şantiyeler, hafriyatçılar, toptan gıda depoları, servis taşımacılığı, sebze-meyve halleri vb. gibi yerlerde bu düzenekler için zorunlu olan gayrisıhhi müessese ruhsatının bu noktalarda daha fazla denetlenmesi gerektiği yönünde görüş iletildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’na İletilen Talepler Hakkında Bilgi Verildi

Ziyaretlerde ayrıca sektörel gündemi etkileyen yeni nesil yazarkasa, teminat uygulaması vb. konular da görüşülerek, 30 Haziran’a kadar Elektronik Kayıt Ünitesi (EKÜ’süz) bulunmayan cihazların yeni nesil yazarkasa kullanımına geçmesi gerektiği ancak tedarikçilerin onayları tamamlanmadığından bayilerin yazarkasa temin edemedikleri, yeni açılacak istasyonların yazarkasa bulamadıkları için faaliyete başlayamadıkları, eski nesil yazarkasaların da üretimi yasaklandığından çok ciddi bir sorun yaşandığı söylendi. Sorunun çözümü için yeni nesil yazarkasalara geçiş zorunluluğu ile üretim, devir ve satış yasağı sürelerinin uzatılmasına ilişkin TABGİS tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılan başvuru hakkında bilgilendirmede bulunuldu.