
TABGİS, Kayseri ve çevre illerdeki akaryakıt bayilerinin güncel sorunlarının görüşüldüğü toplantıyı 16 Mayıs Cuma günü Kayseri Crowne Plaza’da gerçekleştirdi.
TABGİS, Kayseri ve çevre illerdeki akaryakıt bayilerinin güncel sorunlarının görüşüldüğü toplantıyı 16 Mayıs Cuma günü Kayseri Crowne Plaza’da gerçekleştirdi.
Divan Başkanlığı’nı Kayseri İl Temsilcisi Osman Endirlik’in yaptığı toplantıya Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı (KTO) Sayın Ömer Gülsoy, KTO Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Latif Başkal, AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Dursun Ataş katıldı.
“Gelin, anlatın, birlikte çözelim” vizyonuyla gerçekleşen toplantıda bayilerden gelen soruları, TABGİS Başkanı Murat Bilgin, TABGİS Başkan Vekilleri Akın Ketenci, Serhan Burak Köse ve Hukuk Danışmanı Av. Aykut Aydoğan cevaplandırdı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Osman Endirlik, bayilerin Kayseri’de biraraya getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Endirlik, sektörün güncel sorunlarının masaya yatırılarak çözüm önerilerine ilişkin istişarede bulunulmasının kıymetli olduğunu söyledi.
Sektörün sorunlarına çözüm aramaya gayret ediyoruz
İlk olarak söz alan AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Dursun Ataş, sektörün içinden biri olduğunu ifade ederek sektörün sorunlarını Meclis’te ve bakanlıklar seviyesinde dile getirmeye, çözüm aramaya gayret ettiklerini söyledi.
Sektör sorunlarını Sayın Cumhurbaşkanı’na da ilettiklerini kaydeden Ataş, sektörün artık para kazanamaz halde olduğunu, sorunları olabildiğince çok makama taşımaya çalıştıklarını ifade etti.
Akaryakıt sektörü günlük yaşamın omurgasıdır
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ömer Gülsoy yaptığı konuşmada düzenlenen toplantının sektörün sorunlarını masaya yatırmak, çözüm önerilerini istişare etmek ve ortak akılla yol haritası belirlemek adına kıymetli olduğunu belirtti.
“Bugün burada, sadece bir sektörü konuşmak için değil; ekonomimizin, ticaretimizin ve günlük yaşamımızın adeta omurgasını oluşturan bir konuyu masaya yatırmak için bir aradayız” diyen Gülsoy, akaryakıt sektörünün sadece ticaretin değil; üretimin, tarımın, sanayinin ve toplumun her kesiminin doğrudan etkilendiği stratejik bir alan olduğunu kaydetti.
Sektör birçok yapısal ve güncel sorunla karşı karşıya
Akaryakıt sektörünün birçok yapısal ve güncel sorunla karşı karşıya olduğunu ifade eden Gülsoy, artan maliyet yükü, bayilik sisteminde yaşanan ekonomik baskılar, pompa satışlarındaki kâr marjlarının düşüklüğü, rekabetin zaman zaman haksız boyutlara ulaşması, sahte ve kaçak akaryakıt sorunu, yüksek vergilendirme oranları ve dağıtım firmaları ile bayiler arasındaki sözleşme sorunlarının sektörün en temel sıkıntıları arasında yer aldığını ifade etti.
Gülsoy, bu toplantıda yapılacak istişarelerin, sektörün karşılaştığı sorunlara çözüm yolları üretme noktasında ışık tutacağını vurgulayarak Kayseri Ticaret Odası’nın da her zaman olduğu gibi sektörün yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.
Sorunlarımıza çözüm bulmak, çare olmak için buradayız
TABGİS Başkanı Murat Bilgin, Kayseri’de bayilerle birarada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Ayrıca aynı zamanda meslektaş olan Ak Parti Kayseri Milletvekili Sayın Dursun Ataş ve Kayseri Ticaret Odası Başkanı Sayın Ömer Gülsoy’a teşekkürlerini sundu.
“Bugün yönetim kurulu arkadaşlarımızla, hukuk danışmanımız avukatımızla birlikte sorunlarımıza çözüm bulmak, çare olmak için buradayız” diyen Bilgin, “TABGİS olarak sektörümüzün düzene girmesi için, hepimizin haksız rekabetten kurtulması için, yatırımlarımızın karşılığını alacağımız refah bir ortamda ticaret yapabilmemiz için tüm varlığımızla mücadele ediyoruz” dedi.
Başa baş noktası için bayi marjı en az yüzde 59 artmalı
ÖTV’nin her altı ayda bir artırılması, asgari ücret, teminat uygulaması, kira artışları, kredi kartlı satışlarının yüksek maliyeti nedeniyle gelir-gider arasındaki makasın oldukça açıldığına dikkat çeken Bilgin, başa baş noktasına gelinebilmesi için şu an ortalama 2 Lira 78 kuruş olan bayi marjının en az yüzde 59 artması gerektiğini söyledi.
Genel giderlere bakıldığında en büyük payın kredi kartıyla yapılan satış maliyeti olduğunu söyleyen Bilgin, POS komisyonlarının işçilik maliyetinin dahi üzerinde bir paya sahip olduğunu kaydetti. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine bir oranda kart komisyonu bulunmadığına vurgu yapan Bilgin, bayilerin para kazanması için marjların artırılmasından başka çare olmadığını kaydetti.
Bayi marjlarının maliyetlere göre belirlenmesi gerektiğini ifade eden Bilgin, mevzuata asgari ücret ve enflasyon kriterlerini sokmayı başardıklarını ancak bunlarla birlikte Merkez Bankası faiz oranının konulduğunu, doğrusunun ise takas komisyon oranları ve kredi faiz oranlarının dikkate alınması olduğunu söyledi.
TABGİS’in bu konuda uzun zamandır mücadele verdiğini dile getiren Bilgin, bununla ilgili hala devam eden bir davaları olduğunu belirtti.
Komisyon maliyetinin tek başına şu an ki brüt bayi marjının yüzde 55’ini alıp götürdüğüne dikkat çeken Bilgin, bir litre motorin satıldığında 2 Lira 78 kuruşluk marjın yaklaşık 1,5 Lirasının doğrudan bankalara verildiğini kaydetti.
Çözüm önerileri bayilerin finansal bağımsızlığını etkilememeli
Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre kredi kartı kullanımında akaryakıt sektörünün 26 sektör grubu arasında altıncı sırada yer aldığını belirten Bilgin, BKM tarafından belirlenen komisyon oranının yüzde 3,36, bankaların üye işyerlerinden alacağı azami faiz oranının ise bu ay için 3,56 olduğunu söyledi.
Kart maliyet yükünün bayiler üzerinden alınması için dağıtım şirketlerinin kendi ödeme sistemlerini yapmaları önerileri olduğunu kaydeden Bilgin, bu önerilere TABGİS’in temkinli yaklaştığını çünkü elektronik sistemler üzerinden yapılan satışların maliyet yükünün 3 yıl öncesine kadar bayiler üzerinde olduğunu, dağıtıcıların taşıt tanıma sistemlerinde bayilere uyguladığı katılım oranının yüzde 4- 4,5’lara çıktığını anımsattı.
TABGİS’in yıllarca verdiği mücadele sonucu bu yükün bayiden alındığını söyleyen Bilgin, diğer bir örneğin de dağıtıcıların bankalarla yaptığı anlaşmalarda bayi için aldığı oranın bayilerin tek başına bankadan aldığı oranın bile üzerinde olduğunu söyledi.
TABGİS Başkanı, finansal fayda sağlayacağı düşünülen bu gibi hizmet alışverişlerinin finansal bağımsızlığın daha çok yitirilmesine sebep olacak başka sorunlara yol açmaması adına çok iyi düşünülmesi gerektiğini kaydetti.
Kart kullanım maliyeti yıkıcı boyutlarda
Bilgin, bu kadar yıkıcı boyutlarda olan kart maliyetinin bertaraf edilebilmesi için tek çarenin EPDK tarafından bayi marjlarının giderlere yeterli hale getirilmesi olduğunu söyledi.
Son dört yılda sektörde kart kullanım maliyetinin % 1.451, işlem tutarının ise % 1.211 arttığına dikkat çeken Bilgin, iki ay sonra yeniden ÖTV artışı, asgari ücret ve diğer tüm maliyetlerin artabileceğini, mutlaka marjın bu ağır yüke yenilgisinin durdurulması gerektiğini kaydetti.
Nakliye dağıtım payından ayrı, km esasına göre belirlenmeli
Nakliye konusunda da mücadele verdiklerini ifade eden Bilgin, nakliyenin hem dağıtım payından ayrı, hem de kilometre esasına göre belirlenmesi için bir düzenleme yapılması istediklerini kaydetti.
Bilgin, nakliye ücretleri arasında ciddi tutarsızlıklar olduğunu, bayilerin normal nakliye maliyetinin üzerinde bir maliyete katlanmak durumunda bırakıldıklarını söyledi.
Vergi kaçakçılığıyla mücadele çerçevesinde istasyonlarda farklı plakalara fiş kesilmesini önlemek için Maliye Bakanlığı’nca yürürlüğe konulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nden de bahseden Bilgin, kaçakçılık ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele için faydası olacağına inandıkları her uygulamanın sonuna kadar destekçisi olduklarını söyledi.
En etkili çözüm yerinde yapılacak denetim
Bilgin, kaçakçılığın farklı plakalara fiş kesilmesiyle değil, daha çok istasyonların unvanları kullanılarak kesilen sahte yazarkasa fişlerini kötü niyetle firmalara satıp, bu fişleri de gider olarak gösterenler sebebiyle olduğunu söyledi. Bu sorunun en etkili şekilde çözümünün yerinde yapılacak denetimlerle mümkün olabileceğini düşündüklerini kaydetti.
UTTS’den hemen önce aynı amaca hizmet etsin diye yüksek maliyetlerle yeni nesil yazarkasalar alındığını anımsatan Bilgin, UTTS sistemiyle ilgili tüm yanlışlara dair TABGİS olarak iki dava açarak hukuki mücadele başlattıklarını ifade etti.
Mevzuatla ilgili birçok değişikliğin yapılmasını sağladık
Akaryakıt bayilerinin UTTS başvurularında zorunlu olarak imzalamaları istenen ve adeta bir teslimiyet belgesi olan başta taahhütname olmak üzere mevzuatla ilgili birçok değişikliğin yapılmasını sağladıklarını ifade eden TABGİS Başkanı, UTTS’nin astronomik montaj ücretlerinin makul seviyelere indirilmesini, amortisman oranının yüzde 20’den 50’ye çıkarılarak iki yılda amorti edilmesini, mevcut TTS’lerin ücretsiz olarak değiştirilmesini, vergi mükellefi olmayan araçların UTTS kapsamından çıkarılmasını sağladıklarını söyledi.
TABGİS olarak mevcut taşıt tanıma sistemlerinin entegrasyonu için çok yoğun bir çabanın neticesinde bir süreç başlatıldığını söyleyen Bilgin, bu sürecin adının Mevcut TTS tabanca okuyucu değişim programı olduğunu kaydetti.
UTTS konusunda teknik, operasyonel ve zamanlama sorunları yaşanıyor
UTTS montaj süresinin 2 Haziran’a kadar uzatıldığını hatırlatan Bilgin, sistemle ilgili hala çözüm bekleyen çok önemli, teknik, operasyonel ve zamanlama sorunları yaşandığını, bu sorunların giderilmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini, akaryakıt bayilerinin haklarının korunarak sistemin sektöre entegrasyonunun sağlanması için yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirtti.
Kayıt kılavuzunda “UTTS Elektronik Ödeme Sistemi” tanımı olduğunu anımsatan Bilgin, bayilerin en büyük maliyet kalemlerinin hep elektronik sistemler üzerinden yapılan satışlar ile kartlı satışlar olduğu için bu konuya temkinli bir yaklaşım sergilediklerini ifade etti.
Dış satışlarda son kullanıcıların denetim ağı genişletilmeli
Dış satışlar konusuna da değinen Bilgin, yılbaşından itibaren dış satışların sadece kamu kurum ve kuruluşları, liman, havalimanı, fabrika, şantiye, taş ve maden ocaklarına yapılabildiğini, yine de dış satışlar konusunda son kullanıcıların denetim ağının genişletilmesinin kritik bir öneme sahip olduğunu kaydetti.
Dış satışlar konusunda şantiyelere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Bilgin, “Eğer bir şantiye sizden alım yapmak istiyorsa bu şantiyede mutlaka; Çalışma ve barınma imkanlarının sağlandığı bürolar, lojmanlar, işçi barakaları, atölyeler, garajlar, bakkal, kantin, yemekhane, fırın, ambar, sağlık merkezi ve benzeri tesisler olmalıdır. Bu tanıma göre örneğin mahalle arasında bir apartman inşaatı sizin dış satış yapacağınız bir şantiye değildir” dedi.
Uyumlu mükelleflik şartları oldukça zor
Bayilerin bu ay sonuna kadar teminat vermesi gerektiğini hatırlatan TABGİS Başkanı, teminat uygulamasında uyumlu mükelleflerin tutarında beşte bir oranında indirim yapıldığını, ancak uyumlu mükelleflik şartlarının oldukça zor olduğuna dikkat çekti.
Buradaki haksızlığın giderilmesi için TABGİS’in çalışmalar yaptığını söyleyen Bilgin, kasti olmayan çokça duruma bağlı olarak uyumlu mükellef indiriminden yararlanamayan birçok bayi olduğunu kaydetti.
Akaryakıt fiyatları arttıkça ödenen teminatı almanın her yıl biraz daha güç hale geldiğini belirten Bilgin, TABGİS’in önerisinin bir önceki yılın cirosuna göre hesaplanan teminatın uyumlu mükellef olunması koşuluyla herhangi bir güncelleme yapılmasına gerek olmaksızın iki yıl süre ile sabitlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.
TABGİS Başkanı, iki yıllık sürenin sonunda güncellenecek teminat tutarlarının ise, bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamı üzerinden mevcut düzenlemede olduğu gibi %1 üzerinden değil, yarı oranı üzerinden alınacak şekilde düşürülmesi olduğunu kaydetti.
Akaryakıt dışındaki faaliyetler cirodan ayrılmalı
Akaryakıt işinin dışında aynı unvan altında farklı işler yapan bayiler olduğuna da dikkat çeken TABGİS Başkanı, akaryakıt faaliyetlerinin cirosu ayrılacak şekilde düzenleme yapılmadığı için toplam ciro üzerinden teminat verilmesi gerektiğini, bu konuda düzenleme yapılması için TABGİS’in her fırsatta Maliye Bakanlığı’na talepte bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Gürz Kodal, ALPET Türkiye’nin Yeni Yönetim Danışmanı oldu18 Mayıs 202510:51 TABGİS’den Kayseri Ticaret Odası Başkanı’na ziyaret18 Mayıs 202510:45 Bakan Bayraktar, Bartın’da ilk değerlendirmeyi yaptı17 Mayıs 202518:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’de 75 milyar metreküplük yeni doğal gaz keşfi yapıldığını duyurdu17 Mayıs 202518:01 Avrupa’nın en kapsamlı Mobilite Zirvesi Türkiye’de düzenlendi16 Mayıs 202517:37