SOCAR Türkiye, yatırımlarına devam edecek

SOCAR Türkiye, bir yandan önemli projelerini devreye almak için gün sayarken diğer taraftan yeni yatırımlar için hazırlıklarına da devam ediyor.

Türkiye’de enerji, rafineri, lojistik ve dağıtım alanında gerçekleştirdiği önemli projelere bugüne kadar 12.6 milyar dolar yatırım yapan SOCAR Türkiye, yatırım hamlesine ikinci bir petrokimya tesisiyle devam etmeye hazırlanıyor. Proje ve mühendislik çalışmaları süren yatırımın 2022 yılının sonunda tamamlanması hedefleniyor.

2008 yılında Özelleştirme İdaresi’nden Petkim’i satın alarak Türkiye pazarına giren ve bugüne dek enerji, rafineri, lojistik ve dağıtım alanında önemli yatırımlar gerçekleştiren SOCAR Türkiye, dev projelerini hizmete almak üzere gün saymaya başladı. Grubun iştiraklerinden olan ve 6.3 milyar dolarlık yatırımla kurulan STAR Rafineri bu yılın üçüncü çeyreğinde hizmete girmek üzere çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Şahdeniz doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak 1.850 kilometre uzunluğuyla Türkiye’yi bir uçtan bir uca geçen TANAP ise ilk gazı temmuz ayında Türkiye’ye ulaştırma hazırlığında. SOCAR Türkiye’nin devam eden projelerinin tamamlanmasıyla birlikte, halen 12.6 milyar dolar olan yatırım tutarının 19.5 milyar dolara ulaşacağını belirten SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, yatırımların önümüzdeki dönemde de süreceğini dile getirdi.

‘Hedefimiz, Türkiye’nin ilk ve en büyük üretim güçlerinden biri olmak’

Murat LeCompte, “Türkiye, enerji sektöründe çok önemli atılımların yaşandığı bir dönemden geçiyor. Önümüzdeki yıllarda da bunun süreceğini düşünüyoruz. Biz de bu kapsamda yatırımlarımıza hız vereceğiz. 2020 yılına kadar rafineri-petrokimya-enerji-lojistik-dağıtım ve depolama entegrasyonunu tamamlayacağız. Hedefimiz, bu alanları kapsayan Türkiye’nin ilk ve en büyük üretim güçlerinden biri olmak.”

Türkiye’deki tüm yatırımlarının cari açık makasını kapatmaya yönelik olduğunu kaydeden LeCompte, STAR Rafineri’nin 10 milyon ton yıllık ham petrol işleme kapasitesiyle nafta, dizel, jet yakıtı, LPG gibi ithalatı artırıcı etkisi olan ürünleri Türkiye’de üreterek her yıl cari açığın kapanmasına 1.5 milyar dolarlık katkısı olacağını söyledi. LeCompte, şunları söyledi: “Türkiye, enerjide olduğu gibi petrokimya alanında da ithalatçı ülkeler arasında yer alıyor. Biz, Petkim’de yüzde 97’lik üretim kapasitemizle ülkenin petrokimya ihtiyacının ancak yüzde 18’ini karşılıyoruz. Türkiye, kalan kısmı ithal ederek önemli miktarda dövizi yurtdışına göndermek zorunda kalıyor. Türkiye’nin petrokimya alanındaki cari açığı 11.5 milyar dolar. Aliağa’da kurulacak yeni bir petrokimya tesisi yatırımıyla bu açığın kapanmasına da destek vermeyi hedefliyoruz. Şu anda proje ve mühendislik aşamasında olan yatırımımızı 2022 yılında faaliyete açmak istiyoruz.”