Shell Eco-marathon Londra’da Türkiye’yi 13 takım temsil etti

Shell’in 32 yıldır gençleri, enerji tasarruflu yenilikçi araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla düzenlediği uluslararası öğrenci-inovasyon yarışması Shell Eco-marathon, bu yıl 13’ü Türkiye’den olmak üzere 28 ülkeden 171 ekibin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Lise ve üniversite öğrencisi 16-25 yaş arasındaki gençlerin, kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etme hedefiyle yarıştıkları Shell Eco-marathon, bu yıl 25-28 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Queen Elizabeth Parkı’nda gerçekleştirildi.

 

28 Avrupa ülkesinden 171 takımın mücadele ettiği yarışmada ülkemizi, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Trabzon, Bursa, Manisa ve Kırıkkale’den 11 üniversite ve 2 liseden 153 öğrenci temsil etti. Türkiye, 13 takım ile katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında yer aldı.

 

1 LİTRE YAKITLA LONDRA’DAN EDİRNE’YE

 

Yarışmanın en iyi sonucuna imza atan Fransız Microjoule-La Joliverie takımı, 2504 km/lt’lik performansıyla birinci oldu. 1 litre yakıtla Londra’dan Edirne’ye gidebilecek kadar enerji verimliliğine sahip olan bu araç, Shell Eco-marathon Avrupa’nın 2017 şampiyonu oldu.

 

Benzinle çalışan araçların yanı sıra hidrojen, elektrik, etanol gibi geleceğin enerji kaynaklarıyla çalışan araçların da yarıştığı Shell Eco-marathon’da gençler, enerji verimliliğini artıran otomotiv teknolojilerinin gelişimi için tecrübe ediniyorlar.

 

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Küresel bir enerji şirketi olarak dünyanın enerji ihtiyacını çevreye ve topluma sorumlu bir şekilde karşılamak üzere çalışıyoruz. Tüm dünyada verimliliği arttırmak için yakıtlar, motor yağları ve madeni yağları üretiyor; bu ürünleri tüketicilerimizin kullanımına sunuyoruz. Ayrıca gençleri de enerjinin geleceği ve verimlilik üzerine düşünmeleri ve yaratıcı çözümler geliştirmeleri için teşvik ediyoruz. Bu yöndeki faaliyetlerimizi sürdürürken gençleri de enerjinin geleceği üzerine düşünmeleri ve yaratıcı çözümler geliştirmeleri için teşvik ediyoruz. Shell Eco-marathon bu amaçla yürüttüğümüz en önemli projelerden biri. Shell Türkiye olarak, Türkiye’de yetişen geleceğin mühendislerinin ve bilim insanlarının enerji, otomotiv teknolojileri ve inovasyon alanındaki gelişimlerine Shell Eco-marathon ile katkıda bulunuyoruz. 12 yıldır Türkiye’den gençlerimiz, Avrupa’da düzenlenen Shell Eco-marathon’a katılıyor ve ülkemizi temsil ediyor. Bu yıl Londra’da düzenlenen yarışmaya 13 takımdan 153 öğrencimiz katılmayı başararak hepimizi gururlandırdılar. Gençlerimizin ortaya koyduğu mühendislik ve tasarım yeteneği, takım çalışması ve inovasyon alanında sergilediği müthiş gelişimle gurur duyuyoruz. Büyük bir azim ve gelişim örneği gösteren öğrencilerimize destek veren tüm akademisyenlere ve kurumlara teşekkür ediyorum ve tüm genç arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

 

 

YERLİ SHELL ECO-MARATHON EYLÜL’DE İSTANBUL’DA

 

Dünyanın en önemli öğrenci-inovasyon yarışmalarından biri olan Shell Eco-marathon, 2015 yılında Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliği ile ilk kez Türkiye’de düzenlenmişti. Dünya genelinde Avrupa, Asya ve Amerika’daki bölgesel etkinliklerin dışında sadece 4 ülkede Shell Eco-marathon düzenleniyor. Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Fransa ile birlikte kendi ülkesinde Shell Eco-marathon yarışmasını düzenleyen 4 ülkeden biri.

 

Geçtiğimiz yıl Shell Eco-marathon Türkiye ikinci kez düzenlendi ve kazanan takımlara ödülleri Inovasyon Haftası’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından verildi. Yerli Shell Eco-marathon’da başarı elde eden takımlar Londra’da düzenlenen Shell Eco-marathon Avrupa’da yarışma hakkı kazandı.

 

Bu yıl 3. kez düzenlenecek olan yerli Shell Eco-marathon, Eylül ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek.

 

 

SHELL ECO-MARATHON 2017 AVRUPA’NIN KAZANAN TAKIMLARI

 

Prototip Kategorisi
İçten Yanmalı Motor Kategorisi: Lycee Saint-Joseph La Joliverie, Fransa, 2504 km/l
Elektrik Kategorisi: Itis Leonardo Da Vinci, İtalya, 753 km/kWh
Hidrojen Kategorisi: Hochschule Stralsund, Almanya, 881 km/m3
Şehir Konsepti Kategorisi
İçten Yanmalı Motor Kategorisi: INSA de Toulouse – Université Paul Sabatier Toulouse III, Fransa, 685 km/l
Elektrik Kategorisi: ISEN Toulon, Fransa, 187 km/kWh
Hidrojen Kategorisi: University Of Twente, Hollanda, 278 km/m3