PÜİS’ten nispi kâr açıklaması

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş: Görüşmelerimiz olumlu, en kısa zamanda maktu yerine oransal kâr sistemine geçilmesini bekliyoruz. Akaryakıt bayilerinin satış fiyatı ne olursa olsun maktu olarak nitelenen aynı kârı elde etmelerini içeren sistem değiştirilmeli.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, Petroturk’e yaptığı açıklamada mevcut sistemin akaryakıt bayileri için sürdürülebilir olmaktan tamamen çıktığını ifade ederek, satış fiyatı ne olursa olsun aynı miktarda kâr uygulanmasının büyük haksızlık olduğunu belirtti ve bunun yerine nispi kâr sistemine geçilmesi yönündeki taleplerinin kabul gördüğünü açıkladı.

PÜİS Genel Başkanı Okumuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, EPDK ve tüm ilgili bakanlıklar ve kurumlar ile uzun süredir yaptıkları görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve kısa zamanda maktu yerine oransal kâr sistemine geçilmesini beklediklerini dile getirdi.

ASGARİ ÜCRETTEKİ VE TÜM MALİYETLERDEKİ ARTIŞ NEDENİYLE AYAKTA KALMAKTA ZORLANIYORUZ

Akaryakıt bayilerinin giderek artan maliyetler sebebiyle ayakta kalmakta büyük güçlük çektiklerini söyleyen Okumuş, “Birçok bayinin sermaye kaybına uğradı. Asgari ücrete yıl ortasında yapılan zammın zaten kuruşlarla ölçülen kâr marjıyla çalışan bayiler zor durumda. Yıl başında yapılacak yüksek oranlı artış ise bu durumun etkisini daha artıracak” dedi.

SEKTÖRÜN GÜNCELLEMEYE İHTİYACI VAR, BAYİLER CAN ÇEKİŞİYOR

Tüm bu gelişmelerin yanında bankaların çok yüksek oranlı kart komisyonunun da sektörü etkilediğini altını çizen Okumuş, mevcut kâr payları ile kart komisyonlarını bile karşılayamayacak durumda bayilerin olduğunu ve sektörün adeta can çekiştiğini belirten Okumuş, “Kar marjında yüzdeye dönüş için ilgili tüm bakanlıklar ve kurumlar ile görüştük. Makul önerilerimizi olumlu karşılıyorlar, kuruşla belirlenen kâr marjının yetersiz olduğunu kabul ediyorlar. Bayilerin ticaretini sürdürebilmeleri için kuruştan yüzdeye dönüş mecburiyet oldu bunun için acilen sektörün güncellemeye ihtiyaç var” dedi.

Türkiye’de 12 bin 826 bayi bulunduğunu ve büyük kısmının artan maliyetler nedeniyle zorlandığını ve mevcut akaryakıt fiyatlarıyla brüt entegre kâr marjının yüzde 6’nın altında olduğunu söyleyen Okumuş, bayinin yaşayabilmesi için gerekli olan entegre kar marjı oranın ise en az yüzde 15 olması gerektiğini belirterek, sistem değişikliğinde devletin vergi kaybının olmayacağının da altını çizdi.