‘Petrol sektörü çok başarılı bir sınav verdi’

‘Petrol sektörü çok başarılı bir sınav verdi’

Enerji Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akıncı, katıldığı bir televizyon programında Petroleum Istanbul 2023 Fuarı’na ilişkin soruları yanıtladı. Akıncı, deprem sürecinde petrol sektörünün çok başarılı bir sınav verdiğini söyledi.

Fuarın ana teması nedir? Kimler katılacak hangi konular ele alınacak?

Petroleum Istanbul Fuarı 16. kez yapılıyor ve uluslararası bir fuar. Türkiye’den ve dünyadan enerji ve petrol sektörünün en büyük firmaları, bu firmalara hizmet veren ekipman şirketleri, Türkiye pazarına girmek isteyen yabancı yatırımcı şirketler fuarımızın ana katılımcı profilini oluşturuyor. Ana ziyaretçi profilimizde Türkiye’deki bütün akaryakıt şirketleri, bu akaryakıt şirketlerinin Türkiye çapındaki bayileri, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı ziyaretçiler var. Petroleum Istanbul son derece önemli bir organizasyon ve 3 gün sürecek olup yaklaşık 100 bin kişiyi ağırlayacağımızı düşünüyorum. Katılımcısı, ziyaretçisi, katılımcıların kendi çalışanları, bayilerimiz, Cuma günü de bütün Türkiye’deki bayilerle beraber büyük bir bayi toplantısı düzenlemek istiyoruz.

Yaşanan deprem felaketi fuarcılık sektörünü etkiledi mi? Sektör nasıl etkilendi?

Fuarcılık sektörü elbette etkilendi ama çok hızlı toparlandık. Pandemide aldığımız bir darbe vardı ama ben pandemide aldığımız darbeden çok daha hızlı toparlanacağımıza inanıyorum. Çünkü bu toparlanmaya gerçekten ihtiyacımız var. Allah bir daha deprem göstermesin demek mümkün değil. Deprem olacak ve bundan kurtuluşumuz yok. Tek kurtuluşumuz depreme bir daha bu şekilde yakalanmayalım. Bunun da çözümü ekonomik kalkınmadan geçiyor. Ekonomik kalkınmanın da en önemli platformu fuarlar. Dayanışmayı, birlikte hareket etmeyi ve birlikte organize olmayı teşvik ediyor. Bunun yanında fuarlar deprem bölgesinin yeniden yapılanması için son derece önemli organizasyonlar. Biz Petroleum Istanbul Fuarı’nda o bölgedeki akaryakıt bayilerini de ağırlayacağız. Ülke olarak akaryakıt ve petrol sektörü depremde müthiş bir sınav verdi.

Sektörün ne gibi sıkıntıları oldu?

Petrol sektörü çok başarılı bir sınav verdi. İlk günden itibaren hiçbir istasyon akaryakıtsız kalmadı. İstasyonlar yok denecek kadar az zarar gördü. Bu noktada EPDK başkanımız Sayın Mustafa Yılmaz önderliğinde sektör olarak ilk andan itibaren müthiş bir koordine ile birlikte bütün istasyonlara akaryakıt, arabalara yakıt, iş makinalarına yakıt tedariki parasız ve şartsız olarak sağlandı. Akaryakıt sektörü belki de aksamayan sektörlerin başında geliyor. Bunun için hem oyunculara hem EPDK Başkanımıza gerçekten minnet borçluyuz. İnşallah el ele vereceğiz birlikte daha çok çalışacağız ve bir daha depreme böyle yakalanmayacağız. Uluslararası iş platformları özellikle çok önemli. O bölgenin gelişmesi için bölgedeki fuarlara ekstra destekler sağlayabiliriz. O bölgede faaliyet gösteren firmaların yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılımını teşvik edebiliriz. Firmalarımız üretimi bırakmamalı eğer üretimi bırakırlarsa ülke kalkınmaz. Dolayısıyla fuarlar çok önemli.

Fuarda geleceğe ilişkin ne mesajlar alacağız?

Biliyorsunuz ki enerji ile alakalı en önemli program elektrik ve elektriği nasıl ürettiğiniz. Elektrikli araçlar konusu ayrı bir konu ama biz bu fuarda elektrikli araçlara çok önem veriyoruz. Elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulması ve yeni teknolojilerle birlikte tüm bunlar da Perşembe günü düzenleyeceğimiz Akademi Programı’nda en yetkili kişiler tarafından masaya yatırılacak. Türkiye’deki büyük firmaların tamamı fuarımıza katılıyor. Orada güzel bir konferansta bu konuyu tartışacaklar. Konunun meraklılarını ve Türkiye’de bu iş nereye gidiyor diyen herkesi fuarımıza bekliyoruz.

Bu kadar farklı kuruluşun bir aktiviteye destek verdiğini ilk defa görüyorum. Nasıl başardınız bu birlikteliği onu da merak ediyorum açıkçası?

Biz yaklaşık 50 yıldır akaryakıt sektörünün içerisindeyiz. Bu anlamda tek odaklandığımız şey organizasyon yapmak. Başka hiçbir şeyle uğraşmadık ve dolayısıyla firmalara güven verdik. Firmalar güvendikçe bizi desteklediler ve bunun sonucunda birlikte büyüdük. İlk organizasyonumuzu 1997 yılında yaptık. Bugün ise 2023 yılına geldik. Petroleum Istanbul Fuarı’nı iki yılda bir kez yapıyorduk. Geçen sene yaptık, bu sene de var. 2 sene sonra tekrar yapacağız. Dediğim gibi tamamen işimize odaklandık. Kendi menfaatlerimizi değil sektörün menfaatlerini yukarıya çıkarmaya çalıştık. Hedefimiz bu oldu. Sektör de bize destek verdi ve bugünlere geldik. Ülkemizin çok daha iyi noktalara gelmesi lazım. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz dönem. Bu şekilde ne kadar çok organizasyon olursa yaralarımızı inşallah çok daha kolay saracağız. Ülke olarak çok büyük acılarımız var. Normalleşeceğiz diyoruz aslında normalleşme diye bir şey yok. Biz normaliz fakat çok daha liyakatli çok daha iyi işler yapacağımıza inanıyorum.

Akaryakıt istasyonları farklılaştı onlar artık birer yaşam alanına dönüşmüş durumda. Muhtemelen bu başlıkta fuarda olacak. Bu dönüşüm ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Akaryakıt istasyonları şehirlerin mobilyasıdır. Dünyanın en güzel akaryakıt istasyonları bizde. Marketinden, kanopisine, tuvaletlerin temizliğinden tutun içerideki hizmete kadar dünyanın hiçbir yerinde bu hizmeti alamazsınız. Kapınıza çay getiriyorlar ve içeride dinlenebiliyorsunuz. Depremde bile çoğu akaryakıt istasyonlarına güven duydukları için istasyonlarda yattılar. Bu sebeplerden dolayı istasyonlar daha da gelişecek. Fuarda marketlerin içerisindeki zenginliği göreceksiniz. Yani market deyip geçmemek lazım çünkü orada insan aradığı her şeyi bulabiliyor ve 24 saat açık. 24 saat açık olan bir yerde doğal olarak yeme, içme ve dinlenme gibi her türlü ihtiyacınızı görebiliyorsunuz. İnşallah ziyaretçilerimiz bu hizmetleri de fuarda görebilecekler.

Kim gelsin bu fuara kime ne şekilde çağrı yapmak istersiniz. Bir de katılımlar ne şekilde oluyor?

Fuarımız profesyonellere açık ve girişlerde herhangi bir ücretimiz yok. Bu sektöre ilgi duyan, akaryakıt sektörü ile iş yapmak isteyen, elektrikli araçlarla ilgili bilgi almak isteyen herkes fuara gelebilir. Kapımız herkese açık.

Türkiye enerjide önemli adımlar attı ve merkez olma yolunda ilerliyor bu konuya ilişkin sizin fikirleriniz nedir?

Enerji politikası son 20 senede iyi yönde değişti. Ben önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin önemli ölçüde doğal gaz rezervi ile kavuşacağına inanıyorum. Elbette ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik konum da çok önemli. Doğal gaz ve petrolün en çok bulunduğu coğrafya ile en çok tüketildiği coğrafya arasında bir köprü vazifesindeyiz. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin önemi daha da artacak. Önümüzde bir fırsat var. Tüm dünya enerjiden tutun da su krizine kadar kritik bir krize doğru gidiyor. Türkiye de bu anlamıyla çok önemli bir geçiş noktası. Eğer politikamızı iyi yaparsak Türkiye’nin önünde çok büyük bir fırsat var.