petrol ofisi

‘Petrol Ofisi Madeni Yağlar attığı güçlü adımlarla liderliğe erişti’

Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtladı.

Petrol Ofisi Madeni Yağlar’ın geçmişten günümüze ilerleyişini, başarısının sırrını, teknoloji yatırımlarını ve çok daha fazlasını şirketin Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu’dan dinledik. Gürsu, “Türkiye madeni yağlar ve kimyasallar pazarında 2010’dan bu yana üstlendiğimiz liderliğimizi, yüzde 28,6’yı bulan pazar payı ile 10’uncu yılına taşıdık. Ayrıca, sadece madeni yağlar pazarında da yüzde 27’yi aşan pazar payımız ile liderliğe eriştik. Mevcut şartlar altında önemli bir büyüme rakamına ulaştık. Bu, global oyuncuların olduğu ve yüzyıla yakındır oturmuş bir pazarda pek rastlanan bir şey değil. Bizim için bundan sonrası için en önemli kelime ise; hiç şüphesiz her işimizde olduğu gibi bu liderliğimizde de ‘sürdürülebilirlik’ olacak” dedi.

• Petrol Ofisi Madeni Yağlar’ın faaliyetlerinden ve pazardaki büyüklüğünden bahseder misiniz? Bu pazar payına ulaşmanızı sağlayan unsurlar ve stratejileriniz nelerdi?

Kocaeli Derince’de, yıllık 144 bin tonluk üretim kapasitesi ve 15 bin ton bitmiş ürün, 50 bin ton ham ve yarı ham madde olmak üzere toplam 65 bin ton depolama kapasitesi olan ileri teknolojiye sahip Petrol Ofisi Madeni Yağ fabrikamız bulunuyor. Bu tesisimiz içinde, Türkiye’nin yanı sıra geniş bir coğrafyanın, alanındaki en gelişmiş merkezi konumundaki Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi – POTEM ile çok önemli bir Ar-Ge ve teknoloji gücüne sahibiz. 84’ü TÜRKAK’tan akredite olmak üzere ulusal ve uluslararası metotlarla toplam 150’den fazla farklı test yapılabilen POTEM’de yılda ortalama 150 bin adet test gerçekleştiriliyor. Petrol Ofisi Madeni Yağlar olarak, 79 yıllık benzersiz bilgi birikimimizin yanı sıra ileri teknolojimiz ve üstün Ar-Ge gücümüz ile ürettiğimiz başta Maxima ve Maximus olmak üzere 350’nin üzerinde ürün bulunuyor. Bu zengin ürün çeşitliliğimizle Türkiye’nin madeni yağ alanındaki hemen hemen tüm ihtiyaçlarını tek çatı altında karşılayabiliyoruz. Petrol Ofisi’nin 1.780’e yakın istasyonunun yanı sıra distribütörlerimiz ve tüm Türkiye’de yaygın yaklaşık 15 bin satış noktası ile müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Petrol Ofisi olarak madeni yağlarda 2019’da 11 bin tona yakını 4 kıtada 35 ülkeye yaptığımız ihracat olmak üzere, toplamda 120 bin tonu aşan satış rakamına ulaştık. Pazardaki küçülmeye karşın yüzde 2 büyüme kaydettik. Petrol Ofisi olarak, Türkiye madeni yağlar ve kimyasallar pazarında PETDER 2010-2019 Toplam Madeni Yağ ve Kimyasallar Verileri’ne göre 2010’dan bu yana üstlendiğimiz liderliğimizi, yüzde 28,6’yı bulan pazar payı ile 10’uncu yılına taşıdık. Ayrıca, sadece madeni yağlar pazarında da yüzde 27’yi aşan pazar payımız ile liderliğe eriştik.

Madeni yağlarda sektör lideri olmamızda, yıllardır attığımız güçlü, sağlam adımların, belirlediğimiz doğru hedeflerin ve arkadaşlarımızın sahadaki azimli çalışmalarının payı büyük. Ayrıca müşteri beklentilerini anlayıp, uygun ürün ve hizmetler sunmak, yıllardır disiplinle sürdürülen stratejilerimiz, büyük bir uyumla çalışan takım ve Petrol Ofisi’nin marka gücü ile akaryakıt sinerjisinin de önemli katkısı oldu.

Stratejimizin ana hedefi olarak da ‘sürdürülebilir büyüme’yi görüyoruz. Bunun da ana yönlerini; hedef alanlarda büyüme, verimlilik ve operasyonel mükemmelliğe odaklanma, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda markaya ve insana yatırım yapma ilkeleri oluşturuyor. Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz.

• 2019 yılı Petrol Ofisi Madeni Yağlar için nasıl geçti? 2020 için belirlediğiniz hedefleriniz neler?

2018’de başlayan ve 2019’un ilk yarısını da etkileyen sıkıntılara karşın, bu dönemi çok iyi değerlendirdik. Bir anlamda ünlü Çin atasözünde de belirtildiği gibi; rüzgâra karşı duvar örmek yerine, yel değirmeni inşa ettik. Mevcut durumu, nedenlerini, geleceği çok iyi analiz ederek, rotamızı doğru yönde konumlandırdık ve bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştirdik. Daralan pazarda, artan rekabet şartları altında verimliliğe ve yeni müşteri kazanımına odaklandık. İkinci yarıda pazar hareketlenince hazırlıklarımızın meyvelerini toplamaya başladık ve mevcut şartlar altında önemli bir büyüme rakamına ulaştık. Bu, global oyuncuların olduğu ve yüzyıla yakındır oturmuş bir pazarda pek rastlanan bir şey değil. Bizim için bundan sonrası için en önemli kelime ise; hiç şüphesiz her işimizde olduğu gibi bu liderliğimizde de ‘sürdürülebilirlik’ olacak.

“AMACIMIZ SADECE ÜRÜN DEĞİL FAYDA SUNMAKTIR”

• Petrol Ofisi Madeni Yağlar’ın ürünlerinin öne çıkan ne gibi özellikleri bulunuyor? Neden Petrol Ofisi Madeni Yağlar tercih edilmeli?

Petrol Ofisi olarak, bugün artık yarının ihtiyaçları üzerine çalışıyoruz. Müşterilerimizin gelecekteki ihtiyaçlarını önceden anlayıp, ona göre hizmet ve ürünler çıkartmaya odaklanıyoruz. Ürünlerimizi, uluslararası akreditasyona sahip Türkiye’nin en büyük madeni yağ laboratuvarı olan Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi’nde (POTEM) geliştiriyoruz. Ürünlerimizin en önemli özelliği ulusal ve uluslararası standartlara ve OEM şartnamelerine uygun üretilmesinin yanı sıra, Türkiye’nin yol, iklim, kullanım şartları, ülkemizde kullanılan yakıt kalitesi gibi özellikler göz önünde bulundurularak, geliştirilip hazırlanmasıdır.

Temel amacımız, müşterilerimize sadece ürün değil, fayda sunmaktır. Bu sebeple bireysel son kullanıcıdan, kurumsal büyük firmalara kadar farklı sektörlerdeki tüm müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlamak için onlara en yakın madeni yağ firması olmaya çalışıyoruz.

“AR-GE’YE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

• Üretim anlamında Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinizi anlatır mısınız?

Türkiye’nin en büyük madeni yağ üreticisi olarak, müşterilerimize en kaliteli ürünleri sunmayı amaç ediniyoruz. Bunun için de özellikle Ar-Ge’ye çok önem veriyoruz. Bu anlamda Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi’nde (POTEM) çalışmalarımızı yürütmekteyiz. POTEM’de faaliyetlerimizi yürütürken üniversiteler, OEM’ler (Orijinal Ekipman Üreticileri), tedarikçiler, müşterilerimiz, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile yakın iş birliği içindeyiz.

“ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINI EN ÜST SEVİYEDE DİKKATE ALIYORUZ”

• Petrol Ofisi Laboratuvar Analizi (POLA) ile Petrol Ofisi Madeni Yağlar müşterilerine özel laboratuvar hizmeti sunuyorsunuz. Bu hizmetlerinizi ve bunun sağladığı faydaları anlatır mısınız?

Petrol Ofisi olarak amacımız müşterilerimizin yanında olarak, ürünlerimizden maksimum fayda elde etmelerini sağlamak. POLA da bu kapsamda verdiğimiz hizmetlerin başında geliyor. POLA (Petrol Ofisi Laboratuvar Analizi) ile müşterilerimizin ekipmalarından alınan numuneler Petrol Ofisi tarafından analiz ediliyor ve sonuçları raporlanıyor.

Analiz raporu ve elde edilen sonuçlar ile ekipmanlara uygun ürünlerin seçimi, optimum yağ değişim sürelerinin belirlenmesi, kazanç raporları gibi çalışmalar yapılıyor. Bu sayede müşterilerimizin yağ ve yakıt tüketimlerini azaltarak, daha az işçilik maliyeti ve daha uzun servis süresi ile kazanç kayıplarının önüne geçmiş oluyoruz.

Aynı zamanda POLA’da yaptığımız çalışmalarımızda madeni yağ ve yakıt kullanıcılarının ihtiyaçlarını, teknolojik gelişme trendini, performans beklentilerini, çevre ve insan sağlığını da en üst seviyede dikkate alıyoruz.

“TÜRKİYE’NİN EN YAYGIN İSTASYON VE DİSTRİBÜTÖR AĞI”

• Madeni yağların istasyonlar dışındaki satış noktalarından ve madeni yağ bayiliklerinizden bahseder misiniz?

Türkiye’nin en yaygın istasyon ve distribütör ağı sayesinde Petrol Ofisi Madeni Yağlar, yüksek satış noktası sayısı ile müşterilere yakınlık ve bulunabilirlik anlamında önemli bir avantaja sahip.

Türkiye genelinde 29 madeni yağ distribütörümüz ile pazarda yaklaşık 15 bin noktada müşterilerimize ulaşıyoruz. Tüm bunların yanında Petrol Ofisi Madeni Yağlar olarak sektörün en çok ihracat yapan firmalarından biri olmamız da bizi çok mutlu ediyor.

Ayrıca kendi alanında uzman satış ve teknik hizmetler ekiplerimizle belirli sektörlerde (endüstriyel, otomotiv, inşaat ve madencilik, denizcilik) doğrudan satış gerçekleştiriyoruz. Temel amacımız bütün ülke genelinde bir yapılanma ile müşterilerimize fayda ve hizmet sunmak.

• İş birliği halinde olduğunuz markalar var mı? Bu iş birlikleri ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Hem otomotiv sektöründeki hem de diğer endüstriyel uygulamalardaki birçok araç ve ekipman üreticisi ile iş birliği içindeyiz. Bu araç ve ekipmanların en zorlu çalışma şartlarında en yüksek koruma ve performans sağlayacak yağları müşterilerimize sunuyoruz. Bunun yanında Kia, Mitsubishi, Karsan, MAN, Erkunt, Hidromek, Chevron Marine, Doosan, Manitou ve Wirtgen gibi belirli markalar ile Türkiye’deki faaliyetleri için fabrika ilk dolum veya satış sonrası tavsiye / özel üretim anlaşmaları gibi daha kapsamlı iş birliklerimiz de mevcut. Bu değerli firmalar ile yağlama çözümleri konusunda birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

4 KITADA 35 ÜLKEYE İHRACAT

• Petrol Ofisi Madeni Yağlar ürünlerinin uluslararası pazardaki durumu nasıl? Kaç ülkeye ihraç ediyorsunuz?

Petrol Ofisi Madeni yağlar olarak, uluslararası pazarlarda, özellikle yakın coğrafyalarda yoğun faaliyet gösteriyoruz. Aktif olarak 4 kıtada 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Etkin olduğumuz, öne çıktığımız pazarları, Balkanlar, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu, Eski Sovyet Rusya ülkeleri olarak sıralayabiliriz. Ayrıca Şili’ye motor yağı ihracatımızı flexi tanklar ile dökme olarak gerçekleştiriyoruz.

ÜÇ YILLIK YATIRIM PLANI HAZIR

• Önümüzdeki dönemde sektörde yeni bir yatırımınız olacak mı?

Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi’nde (POTEM), madeni yağ ürünleri konusunda Türkiye’nin kendi alanında en kapsamlı teknoloji üssü olma özelliği taşıyor. Bu alanda sürekli yeni teknoloji ağırlıklı yatırımlar yapıyoruz ve yarınların ihtiyaçlarına da hitap edecek ürünler geliştiriyoruz.

Ayrıca üretim tesisimizin kapasitesini arttırma amaçlı üç yıllık yatırım planımız var. Bu yıl büyük depolama alanının ilk aşamasını tamamlayacağız. Böylece ilave 8 bin tonluk daha raflı sistemi kullanıma alacağız. Yatırım planımızın ikinci aşamasında harman tanklarımız ve dolum hatları arasındaki bağlantıları yeni bir sisteme geçirerek daha verimli ve güvenli bir şekilde dolum yapabileceğiz. Üçüncü aşamada ise, lojistiğe ürünü teslim etme projesi var.

unun yanında OEM ilişkilerimizi ve iş birliklerimizi arttırarak sürdürmeyi hedefliyoruz. Maxima merkezlerimizi yeniliyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda kendimizi ve ürünlerimizi sürekli geliştiriyoruz. Bunun için de ihtiyaç duyulan yatırımları düzenli olarak hayata geçiriyoruz.

“MÜŞTERİLERİMİZİN İHTİYAÇLARI BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ’

• Portföyünüzde madeni yağ anlamında kaç marka ve ürün bulunuyor? Piyasaya sunmayı düşündüğünüz yeni ürünleriniz var mı?

Müşterilerimizin ihtiyaçları birinci önceliğimizdir. Bu doğrultuda portföyümüzü sürekli güncel tutmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz dönemde birçok yeni ürün ile pazarda yer aldık. Madeni yağlar, özellikle başta otomotiv olmak üzere demir çelik, çimento, madencilik, tekstil, makine imalatı gibi çalışan, hareket eden ekipmana sahip her sektörün ihtiyacı olan olmazsa olmaz ürünlerdir.

Bu kapsamda her sektörün ihtiyacını karşılayacak ürünlerimizi müşterilerimize Petrol Ofisi markamız ile sunuyoruz. Uygulama alanlarına göre çok geniş bir ürün portföyümüz bulunuyor.Örneğin; binek ve hafif ticari araç yağları ‘Maxima’, ağır vasıta yağları ‘Maximus’ otomotiv dişli yağları ‘Maxigear’ endüstriyel dişli yağları ‘Gravis’ pazarda bilinen markalarımızı oluşturuyor. Ayrıca tüketicileri su ile antifrizi karıştırmaktan kurtaran hazır antifiriz ve rakiplerimizin kullandığı cam sularında da daha rekabetçi bir ürün çıkartarak müşterilerimize sunduk.

Değişen ihtiyaçlara göre biz de kendimizi sürekli yeniliyoruz. Dolayısıyla bu yıl da yeni nesil motor yağları, müşteriye özel yağlar ve gresler gibi ürünler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.

‘POTEM, MADENİ YAĞ İLE AKARYAKIT KONUSUNDA BİR TEKNOLOJİ ÜSSÜ’

• Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi – POTEM’e önemli bir teknoloji yatırımı yaptınız. Bu merkezin özelliklerinden ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

POTEM, ülkemiz için bir değerdir ve madeni yağ ile akaryakıt konusunda bir teknoloji üssü olarak kabul ediliyor. Bölgesindeki en gelişmiş ve en büyük teknoloji merkezi olan POTEM, aynı zamanda uluslararası akreditasyona sahip Türkiye’nin en büyük madeni yağ laboratuvarı konumunda. Madeni yağ ve akaryakıt ürünleri için yapılabilecek en geniş kapsamda test yapabilme kapasitesine sahibiz. 150’nin üzerinde ulusal ve uluslararası test metodunu gerçekleştirebiliyoruz. TURKAK’tan TS EN ISO 17025 akreditasyonu ile test güvenilirliğimiz en üst seviyede tutuluyor. Aynı zamanda uluslararası test merkezleri ile de karşılıklı çalışmalar ile bu güvenilirliğimizi daha da yukarılara çıkarıyoruz.

Bu sayede pazarın ihtiyacı olan ürünleri zamanında çok kısa sürelerde geliştirebiliyoruz. POTEM’de sadece Petrol Ofisi’ne hizmet vermiyoruz. Başta kamu kuruluşlarımız ve sektörümüz olmak üzere yılda yaklaşık 150 bin test gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda hakem laboratuvarlık yaparak da sektörün gelişmesine yardımcı oluyoruz. Bu da bizi daha güçlü kılıyor.