PETFORM, koronavirüs sürecinde çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor

PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalay, koronavirüs salgınının petrol arama  ve üretimi ile doğal gaz piyasasına etkilerini ve bu kapsamda PETFORM tarafından yapılan çalışmaları Petroturk’e anlattı.

Bu sene 20. yılını kutlayan Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM), Arama-Üretim ve Gaz Grupları altında koronavirüs sürecinde de çalışmalarına devam ediyor. 47 üye şirketi bulunan dernek, çatısı altında gerçekleştirdiği faaliyetlerle virüs sürecinde ortaya çıkan olağanüstü döneme ilişkin üye şirketlerinin karşılaştığı ve karşılaşabileceği sorunlar hakkında değerlendirmeler yaparak, ortaya çıkan tabloya ilişkin devlet nezdinde bilgilendirme çalışmaları yapıyor. PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalay da bu olağanüstü dönemde yapılan çalışmaları Petroturk’e anlattı.

“OLAĞANÜSTÜ BİR SÜRECİN İÇERİSİNDEN GEÇİYORUZ”

Koronavirüs salgını sebebiyle tüm dünya ülkeleri gibi ülkemizin de olağanüstü bir sürecin içerisinden geçtiğini belirten Kalay, tüm sektörler gibi enerji sektöründe de derinden hissedilen olumsuzlukların olduğunu belirtti. Kalay, PETFORM’un kurulduğu tarihten bu yana hem arama-üretim sektörünün hem de doğal gaz piyasasının geliştirilmesinde önemli sorumluluklar üstlendiğini, bu çerçevede PETFORM Yönetim Kurulu olarak koronavirüs sürecinde de sektörün karşılaştığı olumsuzlukların atlatılması bakımından omuzlarında ciddi bir sorumluluk hissettiklerini vurguladı. Kalay, koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde hem enerji sektörünün hem de derneğin ülkemizin enerji tedarikinin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam etmekte olduğunu ve ilgili sürecin olabildiğince az hasarla atlatılabilmesi için yoğun bir çaba sarf ettiklerini kaydetti.

“ÜYELERİMİZİN MEVCUT SIKINTILARINI ANALİZ EDEBİLMEK İÇİN VİDEO KONFERANS TOPLANTILARI DÜZENLİYORUZ”

Koronavirüs sürecinde hem Arama-Üretim hem de Gaz sektörleri için oluşabilecek risklere ilişkin kendi iç dinamikleri içerisinde yoğun görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Kalay, PETFORM üyelerinin mevcut sıkıntılarını analiz edebilmek için video konferanslar gerçekleştirdiklerini ve bu olağanüstü dönemde üye şirketlerin aktif katılımları ve üst düzey paylaşımlarıyla sürece ilişkin yapıcı çözümler oluşturup kamu otoritelerini bilgilendirdiklerini belirtti.

“ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI BAŞTA OLMAK ÜZERE DEVLETİMİZİN TÜM ORGANLARI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇABALARA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen video konferans toplantıları ile katılımcı bir süreç yaşadıklarını belirten Kalay, Koronavirüs sürecine ilişkin Arama-Üretim ve Gaz grupları altında bir takım çözüm önerileri oluşturup kamuyla paylaştıklarını, ilettikleri çözüm önerilerinin büyük bir kısmının kamu tarafından olumlu karşılanıp ivedi bir şekilde düzenlemelerin yapıldığını belirtti. Kalay içinden geçtiğimiz bu olağanüstü süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), BOTAŞ ve TPAO ile yoğun istişareler yürüttüklerini ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere Devletimizin tüm organları tarafından yürütülen çabalara teşekkür ettiklerini ve her koşulda desteklediklerini vurguladı.

Kalay, Koronavirüs sürecine ilişkin Gaz Grubu altında yapılan çalışmalarla fazla kapasitelerin revize olması ve depolama yükümlülüklerinin azaltılması başta olmak üzere yazılı görüş önerilerinin oluşturularak Kamu otoriteleri ile paylaşıldığını belirtti. Kalay Gaz Grubu altında Koronavirüs sürecine ilişkin çalışmalarının yanı sıra gaz sektörünün gelişimi için de yoğun mesai harcadıklarını ifade etti. Kalay PETFORM çatısı altında üyelerle yapılan fikir istişareleriyle ülkemizin menfaati ve doğal gaz piyasamızın daha likit bir seviyeye ulaşabilmesi için Türkiye doğal sektörüne yönelik bir strateji belgesi hazırladıklarını, bu belge minvalinde sektör olarak belli çalışma konuları ve takvimleri oluşturduklarını kaydetti.

Kalay Arama-Üretim Grubu kapsamında ise, Koronavirüs ile beraber uluslararası piyasalarda Brent petrolün öngörülebilir olmaması ve sektörde bir belirsizliğin oluşması sebebiyle Türkiye Arama-Üretim sektöründeki nakit akışı dengesinde de bozulmalar yaşanabileceğini, bu çerçevede üye şirketlerle yapılan istişareler sonucunda yazılı görüşlerin oluşturularak Kamu ile paylaşıldığını ve Devletimizin bu çerçevede bazı düzenlemeler yaptığını ifade etti. Koronavirüs sürecinde en önemli hususun üye şirketlerin operasyonel faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi olduğunu ifade eden Kalay, bu çerçevede virüsün yayılmamasına yönelik alınan sokağa çıkma yasağından arama-üretim sektörünün muaf olmasının devamlılık açısından çok önemli bir düzenleme olduğunu vurguladı. Kalay bu olağanüstü süreçte MAPEG tarafından arama ve üretim ruhsat yükümlülüklerinin bitiş tarihinden itibaren altı ay ötelendiğini, ilgili düzenlemenin yatırım imkânının kısıtlığı olduğu bu dönemde yatırımcılara nefes aldırdığını ifade etti.  Kalay Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 2020/42 sayılı bazı mükelleflerin mücbir sebep kapsamına alınması Tebliğ’i kapsamına arama-üretim sektörünün de dâhil edilmesinin olumlu bir yaklaşım olduğunu belirtti. Kalay geçtiğimiz günlerde Bakanlık tarafından duyurusu yapılan Mart, Nisan ve Mayıs ayları devlet hissesi ödemelerinin üçer ay ertelenmesi hususunun sektördeki nakit akışının dengeli bir şekilde devam etmesi açısından çok önemli olduğunu, bu noktada yapılan tüm düzenlemelerin yerli hidrokarbon üretimi sürecinin herhangi bir kesintiye uğramaması için yirmi dört saat çalışma prensibiyle operasyonlarını yürüten arama-üretim sektörüne güç sağladığını sözlerine ekledi.

“İÇERİSİNDE BULUNDUĞUMUZ BU OLAĞANÜSTÜ SÜREÇTE BİLGİLENDİRİCİ WEBCAST YAYINLARI YAPIYORUZ”

Kalay koronavirüs sürecinin en verimli şekilde geçirilmesi adına EY Türkiye ile işbirliği içerisinde, koronavirüs sürecindeki vergisel boyutların ve ekonomik faydaların incelenmesi amacıyla “Petrol ve gaz sektöründe Covid19 etkisi: Mücbir sebep, vergi ve sosyal güvenlik uygulamaları” konulu bir webcast gerçekleştirdiklerini, sektördeki diğer STK’ların da katılımıyla birlikte sektörel sinerji yakalanarak yoğun bir katılımın oluştuğunu ve bilgilendirici olması bakımından oldukça faydalı olduğunu kaydetti. Kalay üyelerden gelen talepler ışığında koronavirüs sürecinde video konferans toplantılarını periyodik olarak yapacaklarını, bununla birlikte üye şirketlerin ilgili sürece ilişkin hem iç piyasa hem de küresel dinamikler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmeleri adına da webcastler düzenleyeceklerini belirtti. Kalay küresel enerji dinamiklerine yönelik de bu tür webcastlerin düzenlenmesi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Kalay sözlerini “Ülkemizin geleceğine inanan yatırımcılar olarak, ‘Hemen bugün, yarın değil’ prensibiyle hareket ederek kesintisiz enerji tedarikini sürdürmek motivasyonuyla ülkemizin aydınlık geleceğine olan inancımızı yineliyoruz, bu zorlu günleri hep birlikte sağlıkla ve daha da güçlenerek atlatmayı diliyoruz.” diyerek sonlandırdı.