
Mepsan, düzenlediği online toplantı ile sektörü Buhar Geri Dönüşüm sistemleri ile ilgili bilgilendirdi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ve Mepsan’dan yetkililer katılarak bilgilendirmede bulundular. Şehir içinde yer alan akaryakıt istasyonları başta olmak üzere tüm istasyonları kapsayan mevzuat gereğince 2021 yılı itibarı ile Buhar Geri Dönüşüm (BGD) sistemlerinin kullanımı zorunlu hale geldi. […]
Mepsan, düzenlediği online toplantı ile sektörü Buhar Geri Dönüşüm sistemleri ile ilgili bilgilendirdi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ve Mepsan’dan yetkililer katılarak bilgilendirmede bulundular.
Şehir içinde yer alan akaryakıt istasyonları başta olmak üzere tüm istasyonları kapsayan mevzuat gereğince 2021 yılı itibarı ile Buhar Geri Dönüşüm (BGD) sistemlerinin kullanımı zorunlu hale geldi. MLB Grup şirketlerinden Mepsan da yönetmelik ile ilgili tüm merak edilenleri açıkladığı bir online toplantı düzenledi.
Toplantıya Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Şube Müdürü Derya Sarıoğlu, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Yetkilisi Mehmet Yıldırımer ve Mepsan yetkilileri katıldı.
“100 M3’DEN KÜÇÜK OLAN AKARYAKIT İSTASYONLARI YÖNETMELİK DIŞINDA KALIYOR”
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Şube Müdürü Derya Sarıoğlu; “Öncelikle pandemi dönemi dolayısıyla geçiş takviminde 1 yıllık bir uzatma söz konusu oldu. Tesislerin yönetmeliğe uygun ortam sağlayabilmeleri için de bir geçiş süreci olmuş oldu. Bu yönetmelik sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı değil, birçok kurumu ilgilendiriyor. Geçiş takvimleri ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak. Farklı büyüklükteki akaryakıt istasyonları için farklı geçiş tarihleri verildi. Ama özellikle şunu belirtmek isterim; 100 m3’den küçük olan akaryakıt istasyonları yönetmelik dışında kalıyor” ifadelerini kullandı.
“TÜM İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİNİN ALINMASI GEREKİR”
MLB Grup İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Emin Demirci; “ BGD sistemleri iki grup olarak ele alınmalı; verimlilik ve patlayıcılık. Bu anlamda sistemlerin sertifikalandırılması gerekir. Bu sertifikalar da bazı unsurlar göz önüne alınarak verilir. Örneğin; tesisin kurulduğu bölgenin tehlike sınıfı önemlidir. Yerleşim yerine yakınlığı, patlayıcı, yanıcı bölgelere yakınlığı gibi… Firmalar çalışanlarını bilgilendirmeli. Gerekli eğitimler (İSG, ateşte çalışma, elektrikte çalışma vb. eğitimler) verilmeli. Tüm iş güvenliği önlemlerinin alınması gerekir” dedi.
“SEKTÖRÜMÜZÜN DAİMA YANINDAYIZ”
Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Yetkilisi Mehmet Yıldırımer de şu ifadeleri kullandı: “Daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı denetimler 1 Ocak 2020’den itibaren TSE’ye geçti. Bu mevzuatlar Avrupa Birliği yönetmelikleriyle uyumlaştırılarak yürürlüğe sokuldu. Bu sistemle kurumların mağdur olamaycak şekilde yeniden düzenlenmesi beklendi. Sektörümüzün daima yanındayız. Her türlü kolaylığı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz.”
“BGD SİSTEMLERİNİN KURULUM AMAÇLARINDAN BİRİ UZUN VADEDE İSE MADDİ KAYBA ENGEL OLMAKTIR”
MLB Grup Ürün Mühendisliği Uzmanı Utku Nevzat Sarıca yaptığı açıklamalarda BGD sistemlerinin amaçlarını paylaştı. Sarıca; “Buhar geri kazanım sistemlerinin kurulum amacı; araç depolarında yer alan uçucu organik bileşiklerin ve hidrokarbonların atmosfere salınımının önüne geçmek ve hava kirliliğini engellemek, akaryakıt dolumu esnasında ortaya çıkan ve son derece tehlikeli olan benzin buharının kullanıcı ile temasını engellemek ve güvenli dolum ortamı yaratmak ve uzun vadede ise maddi kayba engel olmaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TBMM’de enerji ve maden alanları ile en düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin kanun teklifleri görüşülecek6 Temmuz 202522:08 Pençe-Kilit Harekat bölgesinde metan gazına maruz kalan 5 asker şehit oldu6 Temmuz 202522:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un yeni modeli T10F’yi test etti6 Temmuz 202521:57 Bakan Bayraktar, doğal gaz desteğinde yeni sistemin sinyalini verdi5 Temmuz 202520:50 Avustralya, yenilenebilir enerji için hidrojen projesine 283 milyon dolar fon verecek5 Temmuz 202520:45