‘LPG tankı basınç izleme sistemi Türkiye’de ilk defa gasgrup güvencesiyle gerçekleştiriliyor’

‘LPG tankı basınç izleme sistemi Türkiye’de ilk defa gasgrup güvencesiyle gerçekleştiriliyor’

gasgrup Mühendislik Yöneticisi İnan Emre Zabun Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtladı.

gasgrup Mühendislik Yöneticisi İnan Emre Zabun gazetemizin gasgrup’un Shell&Turcas Güvenli Dolum Projesi hakkında sorduğu soruları yanıtladı. Zabun; “LPG tankı basınç izleme sistemi ve anlık takibinin devreye alınması Türkiye’de ilk defa Shell&Turcas istasyonlarında gasgrup güvencesiyle gerçekleştirilmektedir” dedi.

Öncelikle kendinizden bahsedebilir misiniz, gasgrup bünyesinde göreviniz nedir?

Adım İnan Emre Zabun, 1998 doğumluyum. Makine mühendisiyim. Yaklaşık 1 yıldır gasgrup ailesinde Mühendislik Yöneticisi olarak sektörümüze hizmet vermekteyim. gasgrup‘un piyasaya sunduğu akaryakıt ve LPG çözümlerinin proje taahhütleri ve anlaşmalar çerçevesinde saha ekiplerimizle senkronize olarak hayata geçirilmesi ve organize edilmesi günümün büyük bir bölümünü oluşturuyor. Ayrıca SEÇ-G departmanının da dahil olduğu saha ziyaretleri yapmak ve liderliğini yaptığım ekiplerin saha operasyonlarına nezaret etmek işimin önemli bir parçası. gasgrup‘un yeni bir üyesi olarak, bu kadar kısa sürede dinamik ve özverili profesyonellerden oluşan bu değerli aileye katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

“PROJENİN GENEL TEMASI LPG SAHA İYİLEŞTİRME PROJESİ”

Shell&Turcas Güvenli Dolum Projesi’nin genel teması nedir?

Projenin genel teması LPG Saha İyileştirme Projesidir. Bu proje kapsamında, LPG tankı basınç izleme sistemi ve anlık takibinin devreye alınması Türkiye’de ilk defa Shell&Turcas istasyonlarında gasgrup güvencesiyle gerçekleştirilmektedir.

“YAKLAŞIK 960 SHELL&TURCAS LPG SAHASINI TEK TEK İYİLEŞTİRİYORUZ”

Shell&Turcas Güvenli Dolum Projesi’nin kapsamlarından ve faydalarından bahsedebilir misiniz?

Proje kapsamında bir istasyona girdiğimizde dört ana iyileştirmeyi gerçekleştiriyoruz; Tank basınç kontrol sistemi tesisi ve güvenli dolum, acil stop birleştirme, hava hatları yenileme, dış akım kaynaklı katodik koruma uygulaması…

Bunlardan ilki istasyonlara uluslararası ve LPG güvenlik standartlarına uygun olarak basınç sensörü kurulumudur. Dinamik ve tecrübeli ekiplerimizle, Türkiye genelinde acente Shell&Turcas istasyonları ve bayileri dahil olmak üzere yaklaşık 960 Shell&Turcas LPG sahasını tek tek iyileştiriyoruz. LPG tankına montajını yaptığımız basınç sensörünün asıl görevi tanktaki anlık basıncı ölçerek bu verileri gasgrup LPG Otomasyon Panosuna göndermektir. Kendi mühendisliğimizin ürünü olan fiziki güvenlik modülünü gasgrup LPG otomasyon panomuza ilave ettik. Gerisini akıllı panomuz hallediyor. Shell&Turcas Güvenli Dolum Projesi kapsamında özel olarak geliştirdiğimiz yazılımla panolarımızı güncelliyoruz. gasgrup‘un güncel yazılımlarla donatılmış LPG elektrik otomasyon paneli, verileri değerlendirerek özellikle yaz mevsiminde ve sıcak havalarda veya tank dolumu esnasında tank basıncının her zaman güvenli aralıkta olmasını sağlıyor. Riski henüz oluşmadan, yerinde ve anında önlüyoruz.

Bununla birlikte, istasyonlarda tehlike durumlarında müdahale için konumlandırılmış acil stop butonlarının birleştirilmesi ile acil bir durum halinde halihazırda ayrı yerlerde ayrı sistemleri devre dışı bırakan akaryakıt ve LPG acil stop butonlarını birleştirerek, bölüm fark etmeksizin sistemi tamamen emniyete alan ve müdahale süresini kısaltan tek bir acil stop butonu teşkil ederek emniyet iyileştirmesi hizmetini gerçekleştiriyoruz.

Aynı zamanda, LPG sistemini besleyen eski alt yapı hava tesisatları PPRC olarak adlandırılan su tesisatları için üretilmiş basit malzemelerle tesis ediliyordu. Halihazırda birçok istasyonda kullanılmaya devam edilen bu malzemenin özellikle yer üstünde kalan kısmında, kış mevsiminde hava hatlarının donarak patlamasını; yaz mevsiminde kuruyarak kırılması, satış kaybına yol açıyordu. Bu ürünün yerine soğuğa ve ısıya karşı daha dayanıklı malzeme ile değiştirilerek LPG istasyonlarının servis müdahalesine kadar yakıt satışının durması, finansal açıdan ve en önemlisi müşteri memnuniyeti açısından sürekliliği tesis eden bu iyileştirmeyi yaptık.

Son olarak, ön saha keşfi sonucu belirlenmiş istasyonlarda dış akım kaynaklı katodik koruma uygulamalarını yapmaktayız. Bu koruma, yeraltına yerleştirilen tankların ve yeraltı tesisatlarının korozyona karşı direncini arttırmak için geliştirilmiş bir sistemdir. Mevcut istasyonlarda sistemine göre daha uzun ömürlü olan bu uygulama, aynı zamanda kendi kontrol panosuna girilen set değerlerine uygun olarak otomatik mili volt kullanılan anot ayarı yapmaktadır. Bu pano ile Otogaz otomasyon panomuzu haberleşmesini sağlayarak sistemin uzaktan takibi de yapılabilmektedir.

‘EKİPLERİMİZ PROJENİN KUSURSUZCA TAMAMLANMASI İÇİN GAYRET GÖSTERMEKTEDİR’

Kaç ekiple çalışıyorsunuz?

Ana yüklenicisi olduğumuz bu faaliyeti 7 bölgede, tam eğitimli, akredite ve tam donanımlı 10 ayrı LPG uzman ekibiyle yürütüyoruz.”

Shell&Turcas Güvenli Dolum Projesi’nin ne zaman tamamlanması bekleniyor?

Yüzde doksanını tamamlayıp teslim ettiğimiz bu heyecan verici Shell&Turcas Güvenli Dolum Projesinin kalan yüzde onluk kısmını da çok yakın gelecekte tamamlamayı öngörüyoruz. Biz bu röportajı yaparken ekiplerimiz yurdun dört bir yanında bu projenin kusursuzca tamamlanması için gayret göstermektedir. Bu vesileyle çalışma arkadaşlarımıza da buradan teşekkür etmek istiyorum.