İnterpet, TÜRKAK Akreditasyonundan başarıyla geçti

Akaryakıt sektöründe birçok firmanın ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiren İnterpet, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından zorunlu tutulan TS EN ISO 17024:2012 Personel Belgelendirme konusunda TÜRKAK tarafından akredite edildi.

 

İnterpet, TS EN ISO 17024:2012 Personel Belgelendirme konusunda TÜRKAK tarafından akredite edildi. Konuyla ilgili Enerji Petrol Gaz’a özel açıklamalarda bulunan İnterpet Kalite Güvence ve SEÇ Müdürü Demet Dura, İnterpet’in yaklaşık 2 yıldır bu yetkiyi almak için uğraştığını ve TÜRKAK Akreditasyonundan geçtiğimiz haftalar itibariyle başarıyla geçtiklerini kaydetti.

 

Önce sınav, sonra belge

 

6331 Sayılı İş Kanununun çıkmasıyla beraber çok tehlikeli işler sınıfında yer alan firmaların çalışanlarının yaptıkları işi belgelendirmeleri gerektiğini kaydeden İnterpet Kalite Güvence ve SEÇ Müdürü Demet Dura, bu kanunla beraber tehlikeli işler sınıfında çalışan kişilerde mesleki yeterliliğin arandığını belirtti. Eskiden mesleki yeterlilik; ustalık, kalfalık çıraklık gibi belgelerle sınıflandırılabildiğini anımsatan Dura, “Yeni çıkan kanunlarla beraber, Mesleki Yeterlilik Belgesi alımı zorunluluğu doğdu. Mesleki Yeterlilik Belgesini, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetki verilen firmalar verebilmektedir. Ve bu kurum dahilinde yetki alan firmalar ancak yetki aldıkları meslek standartlarına uygun olarak mesleki yeterlilik belgesi verebiliyorlar. Çok basit bir örnek vermek gerekirse; mesela bir inşaat firmasında çalışan bir boyacı ya da sıvacı hepsinin ayrı ayrı yeterlilikleri var. Ve o yeterliliklerine göre de sınavlara giriyorlar ve sınavda da başarılı oldukları takdirde, bu belgeyi almaya hak kazanıyorlar” diye konuştu.

 

Seviye yükseldikçe denklikler değişiyor

 

Bunun seviye 1, seviye 2, seviye 3 diye seviyelerinin olduğunu anlatan Dura, bunun 5’e kadar çıkabildiğini söyledi. Seviye yükseldikçe, denklikleri de değiştiğini ifade eden Dura, “Seviye 3 lise dengi ise, seviye 4 yüksekokul, seviye 5 üniversiteye denk gelen belgeler oluyor.  Doğal olarak da belli bir yerden sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu, tüm mesleklerde bunu zorunlu koşacak. Yaptığınız işin belgesinin olması gerekiyor” dedi.

 

“TÜRKAK akreditasyonundan başarıyla geçtik”

 

Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde çıkan yasalardan bir tanesiyle bu şekilde bir kanun oluşturulduğuna dikkat çeken Dura, bu bağlamda İnterpet’in yaklaşık 2 yıldır bu yetkiyi almak için uğraştığını ve TÜRKAK Akreditasyonundan geçtiğimiz haftalar itibariyle başarıyla geçtiklerini aktardı.

 

“Mesleki yeterlilik kurumunun denetime gelmesini bekliyoruz”

 

Dura şöyle devam etti: “17024 Belgesini TÜRKAK’tan aldık. Şimdiki etabımız; Mesleki Yeterlilik Kurumu’na başvurduk ve onların denetime gelmesini bekliyoruz. Bu yetkiyi aldıktan sonra endüstriyel boru montajı seviye 3, makine bakımcı seviye 3 ve seviye 4, CNC Tezgah İşçisi Seviye 3 ve Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 4 konularında mesleki yeterlilik belgesi vermeye hak kazanacağız. Akreditasyon süreci her zamanki gibi çok uğraştırmalı ve meşakkatli bir süreç. Biz bir buçuk iki yıldır bunun için uğraşıyoruz. Şöyle ki, ilk önce mesleki yeterliliğin standardına göre ilgili yetkiyi alabilmek için ilgili konuların standardında personeliniz var mı, sınav yapıcınız var mı, karar vericiniz var mı… Bunlarla ilgili bir süreç oluşturuyorsunuz. Daha sonra sınav sorularını oluşturuyorsunuz. Sınav sorularından sonra da yönetim sistemini kuruyorsunuz. Hem 17024’e, hem de Mesleki Yeterlilik Kurumunun standartlarına cevap verecek şekilde sınav sorularını daha sonra da yönetim sistemini oluşturuyorsunuz. Kalite yönetimini de kurduktan sonra uygulamaya başlıyorsunuz. Demo sınavları yapılıyor. Demo sınavlarda dahil olmak üzere bütün sınavlar kameraya çekiliyor. Kamera kaydıyla kontrol altında tutuluyor. Bunlar daha sonra Mesleki Yeterlilik Kurumundan istenildiği takdirde onlara beyan edilmek kaydıyla arşivlenmektedir. Sınav esnasında yaşanacak bir uygunsuzluk durumunda sınavın iptali veya gerekli durumlarda yetkilendirilen firmanın yetki belgesi iptaline kadar gitmektedir. Eğer böyle bir sıkıntı varsa ve Mesleki Yeterlilik Kurumu bunu tespit ederse, firmadan yetki belgesini geri alıyor. Ve o sınavlarda bulunan personellerin de, sınav yapıcıların, karar vericilerin de sicillerine işliyor. Daha sonra o kişiler herhangi bir mesleki yeterlilik kurumunda çalışamıyorlar.”

 

“Mesleki yeterlilik eğitimlerle karıştırılmamalı”

 

Mesleki Yeterliliğin mesleki eğitimlerle karıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Dura, “Eğitim bambaşka bir şey, mesleki yeterlilik sertifikası bambaşka bir şey. Çünkü eğitim veren kuruluşlar da, ben mesleki yeterlilik veriyorum diyorlar. Bu onun karşılığı değildir. Buna aldanmamak gerekir. Mesleki Yeterlilik Sertifikasının geçerliliği 5 yıldır. 5 yılda bir tekrardan yenilenme yapılması gerekiyor. 5 yılda bir vize işlemi gerçekleştiriliyor. Vize işleminde tekrar belge işlevi kazanıyor. Ama vize işlemi gerçekleştirilmezse, belge geçerliliğini kaybediyor. Sektöre farklı bir bakış açısı getirerek Endüstriyel Boru Montajcısı, Makine Bakımcı , CNC Programcısı, NC/CNC Tezgah İşçisi konularında Mesleki Yeterlilik Belgesi vererek bilinçli ve farkındalığı artmış kişileri sektöre kazandırmaya çalışacağız. İnterpet bu konuda da farklılık yaratmaya devam ediyor” ifadesini kullandı.

 

Kişiler 3 kere sınava girebiliyor

 

Kişilerin 3 kere sınava girme hakkının olduğunu kaydeden Dura, sınava 3 kere girip, başarısız olanların, tekrardan harç yatırmak zorunda olduğunu söyledi. Dura, “Zorunlu meslek bölümünde yer alan meslek gruplarına başvuru yapanların ise başvurularının ücretlerini devlet karşılıyor. Eğer sınavda başarılı olunursa, kişinin hesabına geri ödemeyi devlet yapıyor. Bu da önemli ve güzel bir şey. Sonuçta kişi zorunlu meslek grubunda çalışıyorsa o meslek grubundaki  ödemesini geri alabilecek. Bu da firmaların üzerindeki yükü azaltacak. Şöyle bir durum oluşabiliyor: Personele mesleki yeterliliği aldırıyorsunuz. 2 gün sonra işten ayrılmak istiyor. Sonuçta herkes meslek yüksekokulu ya da meslek lisesi mezunu değil. Siz personele yatırım yapıyorsunuz ve o personel gitmiş oluyor. Doğal olarak da bu başka bir sıkıntıyı doğurduğu için devlet zorunlu meslek grubunda çalışanların sertifika bedellerini kendisi karşılıyor. Bu da önemli bir teşvik olmuş oluyor” diye konuştu.

 

‘Bütün personelimize mesleki yeterlilik belgelerini aldırdık’

 

İnterpet’in kendi bünyesindeki bütün personeline mesleki yeterlilik belgelerini aldırdıklarının bilgisini paylaşan Dura şöyle devam etti: “Eksik olanları tamamladık. 20 personelimize bu belgeyi aldırdık. Ama tabi biz kendi personelimize kendimiz belgelendirme işlemi gerçekleştiremiyoruz. Bu akreditasyon kurallarına aykırı. Başka bir firmadan geçen sene bunları tamamladık. 2016 sonu, 2017 başı itibariyle bu süreci tamamladık. Bu aslında sektör için de çok önemli bir konu. Çünkü çalışan çoğu personelin herhangi bir yeterliliği yok. Ve ne olduğunu da bilmiyorlar. Tabi siz sahaya gittiğiniz zaman, başka firmaların personellerine çok fazla bir şey yapamıyorsunuz. Tabi bilinçli personel çoğu zaman doğru sonucu çıkaracaktır. Akaryakıt sektörü gibi tehlikeli bir sektörde çalışanların bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor.”