g20 petrol

G20 Toplantısı’nda gündem “petrolde üretim kesintisi” oldu

Dünya genelinde hızla yayılan Covid19 salgının nedeniyle gerileyen petrol talebi ve buna bağlı olarak hızla düşen petrol fiyatlarını görüşmek üzere G20 ülkelerinin Enerji Bakanları video konferans aracılığıyla bir araya geldi.

Suudi Arabistan’ın başkanlığında yapılan G20 Enerji Bakanları Olağanüstü Toplantısı’nda konuşan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prense Abdulaziz bin Salman, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Küresel koronavirüs krizinin sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere temel hizmetleri sağlamak ve ekonomik toparlanma çabalarına yön vermek için güvenilir ve uygun fiyatlı enerji tedarikine olan ihtiyacın her zamankinden daha önemli olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.

Toplantıda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, koronavirüs pandemisinin “şok dalgalarının” petrol kazasını yarattığını ve “küresel ekonomik istikrarı” tehdit ettiğini söyledi. Birol, “Petrol dünyası yıllar boyunca birçok şok gördü, ancak hiçbiri bugün tanık olduğumuz derecede sektörü vurmadı” diye konuştu.

Sözlerine devam eden Birol, “Hiç kimse bu önlemlerin hızlı bir şekilde sorunu çözeceği fikrini taşımamalıdır. Fakat sınırlandırmanın Covid19’un yayılması üzerindeki etkisi gibi, petrol piyasasındaki dengesizliğine yönelik eylemler zirveyi azaltmaya ve eğriyi düzleştirmeye yardımcı olacaktır. ”

“ENERJİ PİYASALARINI ONARMAK ORTAK ÇABA GÖSTERELİM”

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, toplantıda yaptığı konuşmada, G20 ülkelerini önde gelen petrol üretici ülkelerin enerji piyasalarını dengelemeye yönelik çabalarına katılmaya davet etti. Petrol ve gaz sektöründeki yatırımların sürdürülebilir ekonomik büyümeyi önleyeceğini ifade eden Novak, G20 ülkelerine enerji piyasalarında istikrarı sağlama çabalarını koordine eden bir komite kurulmasını önerdi.

Enerji piyasalarını onarmak için ortak çaba gösterelim diyen Novak, OPEC+ petrol kısıntısı anlaşması üretici ve tüketiciler için önemli. Piyasa istikrarını hedefleyen üretim kesintileri konusunda bir dizi karar OPEC + toplantısında kabul edildi. G20’nin rolü OPEC+’nın çabalarını desteklemek olarak görülüyor” dedi.

“KORKUNÇ BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette video konferansta yaptığı konuşmada, “Bugün küresel enerji aşamasında son derece korkunç bir durumla karşı karşıyayız, bu acil olarak dikkatimizi ve odaklanmamızı gerektiren bir durum. Hepimizin bildiği gibi, COVID-19’un etkisi dünya ekonomileri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip. Özellikle, dünya enerji piyasaları üzerindeki etkisi dramatik oldu ve ham petrol talebinde büyük bir düşüşe neden oldu. Ayrıca, 6 Mart’ta OPEC+ görüşmelerinin çöküşünün ardından kilit petrol üreten ülkelerin üretimindeki artıştan dolayı durumun daha da şiddetlendiğini biliyoruz” diye konuştu.

ABD’NİN PETROL ÜRETİMİ 2 MİLYON VARİL AZALACAK

Bu ölümcül kombinasyonun sonucu, petrol piyasalarında inanılmaz derecede yıkıcı bir düşüş yaşandığını belirten Brouillett sözlerine devam etti, “Bugün burada temsil edilen her ulusun bu krizden önemli ölçüde etkilendiğini söylemek doğrudur. Kendi ülkem adına konuşuyorum ve ABD petrol endüstrisinin ciddi şekilde etkilendiğini gördük. Bu yılın sonuna kadar ABD üretiminin günde yaklaşık 2 milyon varil azalacağını tahmin ediyoruz. Bazı modeller günlük 3 milyon varillik düşüşe varan daha da çarpıcı rakamlara işaret ediyor.

Hata yapmayın. Bugünkü kriz herhangi bir ulusun çıkarlarını aşıyor ve hepimizden hızlı ve kararlı bir yanıt gerektiriyor. Harekete geçememek, ekonomilerimizin her biri için çok geniş kapsamlı sonuçlar doğuruyor. Tabii ki, bugünkü krizi ele almak, halk sağlığı durumumuzu stabilize ederek talep şokunu ele almak anlamına gelmeli. Bu hedefe ulaşmak insanlık için çok önemli ve enerji talebini arttırmak için küresel ekonomik büyümeyi desteklemek için gerekiyor. Ancak, virüsü durdurmak bu iyileşme için gerekli bir koşul olsa da, açıkça yetersizdir. Tam bir iyileşmenin gerçekleşmesi için, bu tehlikeli fiyat düşüşüne bir son vererek dünya enerji piyasalarını dengelemeliyiz.

Hepimizin bildiği gibi, çeşitli ülkeler piyasadan günlük 10 milyon varil petrolü kesmek amacıyla bir anlaşmaya varmak için görüşüyordu, ancak anlaşmaya varılamadı. Bu son derece büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Şu an tüm ülkelerin arz-talep dengesizliğini düzeltmek için her birinin neler yapabileceğini ciddi bir şekilde incelemesinin tam zamanıdır. Tüm ülkeleri, üretim fazlasını azaltmaya yardımcı olmak için ellerindeki her türlü aracı kullanmaya çağırıyoruz.

ABD olarak kendi açımızdan Stratejik Petrol Rezervimizi mümkün olduğunca fazla petrol depolamak açmak için harekete geçiyoruz. Bu, ticari depoların doldurulduğu ve piyasaya fazla petrol tedarik edildiği bir zamanda fazla petrolü piyasadan çekecektir. Ve üreticilerimizin hasarını hafifletmek için daha fazla fırsat arayacağız.

Ancak, enerji sektörümüz tekrar ekonomik büyümeye öncülük etmek ve ulusal güvenliğimize katkı sağlamak için kolektif çıkarlarımıza katkı verecek bir konuma dönmeli. Nihai hedeflerimiz açık: Fiyat istikrarını tekrar sağlamak, serbest ve açık piyasayı geliştirmek, refah ve fırsatlar dünyasına geri döndürmek, her yerde insanlarımızın hayatlarını ve geçim kaynaklarını korumak istiyoruz.”

OPEC kesintisinin petrol stoklarındaki artışı yavaşlatması bekleniyor