
EPDK’nın, farklılaştırılmış akaryakıtlara ilişkin hazırladığı düzenleme yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile akaryakıta eklenen katkı maddelerinin, akaryakıtın hangi özelliğini ne oranda iyileştirdiğine dair resmi raporların EPDK’ya sunulması zorunlu hale getiriliyor. Ayrıca farklılaştırılmış akaryakıt ikmali, bayilik lisansı sahipleri tarafından tüketicinin bu konudaki açık talebi olmadan gerçekleştirilmeyecek. EPDK’nın Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararı Resmi Gazete’nin 24 Temmuz tarihli […]
EPDK’nın, farklılaştırılmış akaryakıtlara ilişkin hazırladığı düzenleme yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile akaryakıta eklenen katkı maddelerinin, akaryakıtın hangi özelliğini ne oranda iyileştirdiğine dair resmi raporların EPDK’ya sunulması zorunlu hale getiriliyor. Ayrıca farklılaştırılmış akaryakıt ikmali, bayilik lisansı sahipleri tarafından tüketicinin bu konudaki açık talebi olmadan gerçekleştirilmeyecek.
EPDK’nın Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararı Resmi Gazete’nin 24 Temmuz tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile birlikte öncelikle tüketicinin doğru şekilde bilgilendirilmesi sağlanacak. Böylelikle tüketici tercihini bu bilgilendirme kapsamında herhangi bir yönlendirme olmaksızın yapmış olacak. Bu karar öncesinde farklılaştırılmış akaryakıt satışı yapan dağıtıcı lisans sahipleri en geç 1 Mart 2020 tarihine kadar durumlarını bu karara uygun hale getirmekle yükümlü hale getirildi. Bu tarihe dek istenilen belgeleri kuruma sunmayanlar farklılaştırılmış akaryakıt satışı gerçekleştiremeyecek.
Konuya ilişkin açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Katkılı akaryakıtı değil, 1 kuruş da olsa ucuz olan akaryakıtı tavsiye ediyorum. Yaptığımız düzenleme ile katkılı akaryakıt konusunda artık teknik raporların dediği olacak” dedi.
EPDK ONAYI OLMADAN KATKILI YAKIT PİYASAYA SÜRÜLMEYECEK
Düzenleme ile birlikte, dağıtıcı lisansı sahipleri, farklılaştırılmış akaryakıtı piyasaya sunmadan önce, kullanılacak katkı maddesinin akaryakıtın özelliklerini hangi şekilde ve ölçüde iyileştirdiğine ilişkin asgari olarak talep ettiği bilgi ve raporları Kuruma sunmakla yükümlü hale getiriliyor.
EPDK’nın istediği bilgiler arasında, farklılaştırılmış akaryakıtın detayları, katkının kullanım amacı, akaryakıtın test edildiği merkez veya merkezlere ilişkin bilgileri, katkılı maddenin element dağılımı, farklılaştırılmış akaryakıtın özellikleri ve katkı maddesinin ABD Çevre Ajansı’na kaydı olup olmadığı gibi konular yer alıyor.
Raporların yabancı bir dilde olması durumunda, orijinal raporla birlikte Türkçe tercümesi de Kuruma sunulması gerekiyor. Raporun yeterli veya anlaşılır görülmemesi durumunda EPDK ilave bilgi veya açıklama isteyebilecek. Farklılaştırılmış akaryakıtın piyasaya sunumu da ancak, başvurunun Kurul tarafından onaylanması sonrasında yapılabilecek.
Bu amaçla kullanılacak katkı maddesi, akaryakıtı teknik düzenlemelere aykırı hale getirilemeyecek ve metalik unsurlar içeremeyecek. Katkı maddesinin ulusal markerin özelliklerini bozmayacak nitelikte olması ve kullanılan bütün katkıların toplamının hacmen akaryakıtın yüzde 0,5’inin üzerinde olmaması zorunlu.
İşte düzenlemenin detayları;
‘AKARYAKIT KALİTESİ HER YERDE AYNI’
Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz bir kez daha marka odaklı hareket edilmemesini ve 1 kuruş dahi olsa ucuz satış yapan akaryakıt bayilerinin tercih edilmesini tavsiye etti.
Avrupa’nın en kaliteli akaryakıtının Türkiye’de satıldığını hatırlatan Başkan Yılmaz: “İstanbul’da satılan akaryakıtın kalitesi ile Hakkari’de, Sinop’ta, Kırıkkale’de satılan akaryakıtın kalitesi aynı. Ben kendi aracımda katkılı ürün değil, 1 kuruş da olsa ucuz olan akaryakıtı tercih ediyorum ve vatandaşlarımıza da bunu tavsiye ediyorum” dedi.
Başkan Yılmaz şöyle devam etti: “Vatandaşlarımız illa katkılı ürün tercih edecekse bayi görevlisinin yönlendirmesi ile değil, bilimsel verilere bakarak hareket etmeli. Yaptığımız düzenleme bu konuda önemli bir adım. Katkılı akaryakıtta vaatler değil, teknik ve bilimsel raporlar konuşacak. Vatandaşlarımız da bu bilimsel verilere göre ürün satın alacak. Katkılı ürünün vaat ettiği sonuçları elde edip etmediğini yine vatandaşımız takip etmeli, ona göre bayi-ürün seçimini yapmalı.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46 IRENEC 2025: Yenilenebilir enerji dünyası İstanbul’da buluşacak9 Mayıs 202515:45 “Kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü birinci sırada yer alıyor”9 Mayıs 202514:15