
Emtia piyasasında geçen hafta enflasyon ve resesyon endişelerine karşın risk algısının biraz yumuşamasıyla pozitif bir seyir izlendi. Geçen hafta Brent petrol yüzde 15, kurşun yüzde 10,6, alüminyum yüzde 7,5, şeker yüzde 5,7 artış kaydetti. Artan resesyon uyarıları ve zayıf ekonomik verilerin, merkez bankalarını “şahin” para politikaları konusunda gevşemeye itebileceği beklentileri oluştu. Haftanın ilk yarısında Birleşmiş […]
Emtia piyasasında geçen hafta enflasyon ve resesyon endişelerine karşın risk algısının biraz yumuşamasıyla pozitif bir seyir izlendi. Geçen hafta Brent petrol yüzde 15, kurşun yüzde 10,6, alüminyum yüzde 7,5, şeker yüzde 5,7 artış kaydetti.
Artan resesyon uyarıları ve zayıf ekonomik verilerin, merkez bankalarını “şahin” para politikaları konusunda gevşemeye itebileceği beklentileri oluştu.
Haftanın ilk yarısında Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) yayımladığı raporda ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva’nın konuşmasında, gelişmiş ülke merkez bankalarının “ultra şahin” tutumlarının küresel ekonomiye zarar verebileceği ve ihtiyatlı olunmasına yönelik telkinler risk algısını sınırlı da olsa yumuşattı.
Söz konusu gelişmelerle emtia piyasasında geçen hafta enflasyon ve resesyon endişelerine karşın risk algısının biraz yumuşamasıyla pozitif bir seyir izlendi.
Altının ons fiyatı, yükseliş eğilimini üst üste ikinci haftaya taşıyarak haftalık bazda yüzde 2,1 artışla 1.695 dolara çıktı. ABD’de ISM imalat endeksinin 50,9 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi ile altının yükselişi ivme kazandı.
Gümüş yüzde 5,8, paladyum yüzde 1,3 ve platin yüzde 6 arttı.
Güvenli limanlara talebin artmasıyla gümüş fiyatları artarken, Güney Afrika’da paladyum arzının aksayabileceğine yönelik endişelerle paladyum fiyatları da yükseldi.
BRENT PETROL YÜZDE 15 ARTTI
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı alması da risk iştahındaki düşüşü destekledi. Kararın ardından ABD Başkanı Joe Biden, gelecek ay stratejik petrol rezervinden 10 milyon varil petrolü daha piyasaya salma talimatı verdi.
Söz konusu gelişmelerle Brent petrol geçen hafta yüzde 15 arttı. Bu durum, Şubat 2022’den bu yana en güçlü haftalık yükselişe işaret etti.
New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz geçen hafta yüzde 0,3 düştü.
Tezgah üstü piyasada, bakır fiyatlarında yatay bir seyir izlenirken, kurşun yüzde 10,6, alüminyum yüzde 7,5, nikel yüzde 5,3 ve çinko yüzde 1,6 artış kaydetti.
Çin’in emtia sevkiyatlarının 4. çeyrekte artacağına yönelik öngörüler özellikle metal fiyatlarını olumlu etkiledi.
Avrupa’da enerji krizi bölgenin sanayi kapasitesine zarar verirken, Avrupa’da çinko izabe tesislerinin kapatılmasıyla çinko arzına yönelik endişeler artıyor. Çinko ve alüminyum, Londra Metal Borsası’nın Rus firmaları için açıkladığı yeni yaptırımlarla da yükseldi.
TARIM EMTİALARINA KARIŞIK BİR SEYİR HAKİM OLDU
Geçen hafta tarım emtialarına karışık bir seyir hakim oldu.
New York Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 4,2 ve pirinç yüzde 2 düşerken, mısır yüzde 0,8 ve soya fasulyesi yüzde 0,1 arttı.
Pamuk yüzde 1,5 ve kahve yüzde 1,9 değer kaybederken, kakao yüzde 1,9 ve şeker yüzde 5,7 yükseliş kaydetti.
Gana Kakao Kurulu’nun kakao alımı için uluslararası bankalarla 1,1 milyar dolarlık anlaşma imzalaması sonrası kakao fiyatlarında yukarı yönlü bir seyir izlendi.
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, tarım emtialarındaki düşüşe ilişkin, ”Dolar endeksinin yeniden yükselmesiyle birlikte emtia fiyatlarında satış baskısı artıyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri artırması ile ekonomik büyüme endişeleri artıyor. dedi.
Mısırın haftayı yükselişle kapattığını belirten Ergezen, Avrupa’da devam eden sıcaklıkların piyasayı tedirgin etmeye devam ettiğini söyledi. Ergezen, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın da mısır fiyatlarını desteklediğini aktardı.
Şekerdeki yükselişe değinen Ergezen, ”Petrol fiyatlarındaki toparlanma, şekere de yansıdı. Şeker kamışı, etanol üretimi için kullanılan ham maddelerden biri. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki değişim, üreticilerin şeker veya etanol üretimini tercih etmesine neden oluyor. Dünyanın en büyük şeker üreticisi Brezilya’daki kurak hava üretim endişelerine yol açıyor.” ifadelerini kullandı.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sakarya’da 9 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihale edilecek10 Mayıs 202518:24 TKİ, kazaları önlemek için tüm maden işçilerinin psikososyal eğitimlerini tamamladı10 Mayıs 202518:23 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46