ADER Başkanı Arash Repac, koronavirüs salgınının akaryakıt sektörüne etkilerini Petroturk.com için değerlendirdi. Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Başkanı Arash Repac, Petroturk.com’a verdiği röportajda sorularımızı yanıtladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ciddi bir üretim yavaşlamasının baş gösterdiğini belirten Repac, durgunluk seviyelerine kadar inen yavaşlamanın petrol fiyatlarını da etkisi altına aldığını belirtti. Repac, […]
Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Başkanı Arash Repac, Petroturk.com’a verdiği röportajda sorularımızı yanıtladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ciddi bir üretim yavaşlamasının baş gösterdiğini belirten Repac, durgunluk seviyelerine kadar inen yavaşlamanın petrol fiyatlarını da etkisi altına aldığını belirtti. Repac, ilerleyen dönemde, alınan önlemler ve korunma yöntemlerine dikkat edildiği taktirde Türkiye’nin bu salgından en hızlı ve en zararsız şekilde çıkılacağını söyledi.
İşte Arash Repac’ın sitemize yapmış olduğu özel açıklamalar:
“Bir anda tüm dünyayı etkisi altında alan pandemi dönemini, maalesef biz de dahil hiç kimse öngörmemişti. 2020 yılı için gerek sektör gerek şirketimiz olarak 2019 yılına göre daha üst seviyede bir pazar tüketimi öngörmüştük. Ancak bu noktada yıllık planlarımızı revize etmemiz gereklilik haline gelmiştir.
Salgının yayılmasını engellemek amacıyla görev ve acil durumlar haricinde evde kalınması, sektörümüzdeki talebin bir anlamda düşmesini de beraberinde getirmiştir.
Geçen yıl ile karşılaştırdığımızda akaryakıt tüketiminde yüzde 50’lilere varan düşüş olmuştur. Nasıl ki, şu anda vaka sayısında azalma ve iyileşen hasta sayısında da artış gerçekleşmeye başladıysa; sektörümüzdeki gerilemenin ardından, tekrar eski değerlerine dönüş de günlük yaşamın düzelmesiyle gerçekleşecektir. Ayrıca eklemek gerekir ki bu sürecin Türkiye’de alınan önlemler sayesinde farklı ülkelerdeki örneklerine göre çok daha hızlı gerçekleşeceğini düşünüyorum.”
“Her ne kadar şu ana kadar negatif bir tablo çizmiş olsak da; globaldeki düşük petrol fiyatları, talebi tetikleyecek ve özellikle yılın ikinci yarısında sektörümüzde ciddi bir yükseliş beklemekteyiz.
Hızlı bir toparlanma ivmesi ile gireceğimizi düşündüğümüz 2020 yılının son 6 ayında her sektörde ciddi bir hareketlenme olacağı aşikardır. Özellikle durma noktasında olan havacılık sektörünün hızlı bir şekilde hareketlenmesi, yüzde 90’dan fazla düşen havacılık yakıt satışlarında da düzelmeyi beraberinde getirecektir.
Sanayi alanındaki hareketlilik, nakliye alanını da destekleyecektir. Bu noktada akaryakıt fiyatlarındaki uygun oranlar ile her sektörün kazançlı olacağı bir döngüye sahip olunacağını temenni etmekteyiz.
Tüm dünya olarak çok zor ve bir o kadar da enteresan günler geçirmekteyiz. Uzun yıllar boyunca görülmemiş olaylara ve rakamlara şahitlik etmekteyiz. Ham petrol fiyatlarının geçtiğimiz günlerde indiği seviyeleri büyük şaşkınlıkla her birlikte gözlemledik. Eğer ki bu düşüşler devam ettiği taktirde talebi olumlu yönde tetikleyecektir.
Ancak hayatımızı artık bu gerçekle yaşamaya göre planlamalıyız. Günlük tüm alışkanlıklarımızdan başlayarak; ofislerimizdeki, çalışma alanlarında yeni düzenlemelerden tutun da tesis ve ikmal alanlarımızdaki yeni planlamalara kadar bu düzenlemelerin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu şekilde daha uyum sağlamış ve kendimizle birlikte çevremizi daha güvenli hale getirmiş olacağız.”
“Salgının Türkiye’de görüldüğü ilk günden itibaren başta sağlık hizmeti ekipler olmak üzere cansiperane çalışan sektörler bulunmaktadır. İlaç, gıda ve zaruri ihtiyaçları tedarik eden, bunların nakliyesini gerçekleştiren ve tüm bunların yanında akaryakıt sektöründe görev alan terminal, nakliye ve istasyon personelleri. Tüm bu noktalardaki sektör çalışanı arkadaşlarımıza yürekten teşekkür etmemiz gerektiğine inanıyorum. Kalkınmada sanayi alanında, tarım alanında kısacası üreten bir toplumun her aşamasında akaryakıt ihtiyacı ön plandadır ve önemlidir. Bu nedenle karlılıklarımızın gerek dağıtım şirketleri açısından gerekse de bayilerimiz için en uygun şartlarda olması; çalışanları destekleyebilmemiz için zaruridir.
Biz, hep birlikte amaçlarımız doğrultusunda hareket edersek, bu zor dönemden başarıyla çıkabileceğimize inanıyoruz. Tek yapmamız gereken eksikliklerimizi ya da hasarlarımızı birlikte sabırla ve destekle sarabileceğimize inancımız tamdır. Bu nedenle ADER olarak da üyelerimizde sık sık istişareler içinde olarak yapıcı çalışmaları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Hali hazırda zaten kamu otoritelerince birçok yardım çalışması aktif durumda. Bunları da en efektif şekilde değerlendirmeye özen gösteriyoruz.
İş gücümüzden feragat etmeyerek, korumaya devam edeceğiz. Ancak stok tutma zorunluluğunu mutlak suretle gözden geçirmeliyiz. Bunu her taraf için en uygun seviyeye oturtmak büyük fayda sağlayacaktır.
Mutlak suretle gerekli düzenleme ihtiyacı oluşacaktır. Bu düzenlemeler, içinde bulunduğumuz durumdan hızla sıyrılmayı destekleyecek nitelikte olmalıdır. Ancak elbette ki, her ne kadar istemesek de pandeminin tekrarı veya bir benzeri için hazır olacak şekilde önlemler almalıyız. Bu önlemler bizi hem daha dikkatli tutmaya hem de benzer yapılara hazırlıklı hale getirecektir.
2019 yılında alınan bazı kurul kararları için tanınan sürenin 2021 yılına ötelenmesi de sektör oyuncularının yaralarını sarması için büyük fayda sağlayacaktır.”
“2020 yılı sektör için önemli bir yıldır ve tabii ki intifa sürecinin etkilenmemesi gibi bir durumdan bahsedemeyiz. Ancak sektörümüzün birbirinden ayrılmayan iki değeri olan dağıtım şirketleri ve akaryakıt bayileri bu yaşanan günlerde daha da birbirine kenetlenmiştir.
Hijyen çalışmalarını birlikte gerçekleştirmişler, hızla alınması gereken yayılmayı engelleyici önlemleri birlikte hayata geçirmişlerdir. Bu zor günlerde, iki taraf da hem dersler çıkartmışlar hem de aynı anda kazanımlar elde etmişlerdir.
Gezegenimizi etkisi altına almış olan bu büyük salgının en kısa sürede, en az hasarla son bulmasını diler, ilerleyen günlerin başarılı ve tüm insanlık için daha sağlıklı olmasını temenni ederim.”
OPEC Başkanından yılın ikinci yarısı için petrol fiyatı tahmini
Enerji depolama sektöründeki gelişmeler Ankara’da masaya yatırıldı16 Eylül 202416:51 PETRONAS Madeni Yağlar ve IVECO, yeni motor yağını tanıttı16 Eylül 202416:35 OEDAŞ, 70 çalışanıyla Anadolu’nun kalbinde koştu16 Eylül 202416:33 Eskişehir Raliisi’nde sanayilerin savaşı16 Eylül 202416:30 Dicle Elektrik’ten Batman’a 5.7 milyar TL yatırım16 Eylül 202416:27