‘Denizcilik alanında öncü adımlar atıp pazar payımızı büyütmeye devam edeceğiz’

Petrol Ofisi Grubu Denizcilik Kıdemli Müdürü Aydın Yıldız Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtladı. Yıldız; “Yıllık 1 milyon tonu aşan deniz yakıtı ikmali yapan markamız aracılığı ile Türkiye’nin tüm limanlarından gemilere yakıt sağlamanın yanı sıra İstanbul Boğazı’nı transit geçiş için kullanan yerli ve yabancı gemilere de yakıt ikmali yapıyoruz” ifadelerini kullandı. EPDK’nın  2022 Denizcilik Satışları Raporu’nda […]

‘Denizcilik alanında öncü adımlar atıp pazar payımızı büyütmeye devam edeceğiz’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma9 Ağustos 2023 15:19

Petrol Ofisi Grubu Denizcilik Kıdemli Müdürü Aydın Yıldız Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtladı. Yıldız; “Yıllık 1 milyon tonu aşan deniz yakıtı ikmali yapan markamız aracılığı ile Türkiye’nin tüm limanlarından gemilere yakıt sağlamanın yanı sıra İstanbul Boğazı’nı transit geçiş için kullanan yerli ve yabancı gemilere de yakıt ikmali yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

EPDK’nın  2022 Denizcilik Satışları Raporu’nda Petrol Ofisi Grubu’nun PO/Marine markası ile transit pazarda yüzde 35,9 ve yurt içi denizcilik yakıtları pazarında ise yüzde 45,8 pazar payı ile 2022 yılını da zirvede tamamladığı belirtildi. Bu kapsamda Petrol Ofisi Grubu Denizcilik Kıdemli Müdürü Aydın Yıldız gazetemizin sorularını yanıtladı.

“GEÇTİĞİMİZ YIL TOPLAM SATIŞ HACMİMİZİ 1 MİLYON 42 BİN 110 TONA YÜKSELTTİK”

Petrol Ofisi denizcilik sektörünün uzun yıllardır geleneksel pazar lideri. Bu alanda hizmet verdiğiniz PO/Marine markanızın en son pazar payı bilgilerini paylaşır mısınız?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2022 Denizcilik Satışları Raporu’na göre geçtiğimiz yıl toplam satış hacmimizi 1 milyon 42 bin 110 tona yükselterek transit pazarda yüzde 35,9 ve yurt içi denizcilik yakıtları pazarında ise yüzde 45,8 pazar payı ile üst üste dördüncü kez sektörün lideri olduk. EPDK’nın 2023 ilk 4 ayı için açıkladığı rapora göre de transit pazarda yüzde 35,4 ile pazar liderliğimizi korurken yurt içi denizcilik yakıtları pazarında ise yüzde 43,9 ile pazar liderliğimiz devam ediyor. 2019 yılından beri liderliğimizi koruduğumuz denizcilik alanında öncü adımlar atıp pazar payımızı büyütmeye devam edeceğiz.

“İSTANBUL BOĞAZI’NI TRANSİT GEÇİŞ İÇİN KULLANAN YERLİ VE YABANCI GEMİLERE DE YAKIT İKMALİ YAPIYORUZ”

PO/Marine markanız ile denizlerde verdiğiniz hizmetler neler?

PO/Marine markamız ile Hopa’dan İskenderun’a kadar Türkiye’nin tüm sahil şeridi boyunca konumlandırılmış 7 deniz terminali ve 1 yüzer istasyon ile Türkiye’de denizcilik sektörüne transit, ÖTV’siz, gümrüklü yakıtlar, deniz yağları ikmal ve hizmetlerini bir arada sunabilen tek şirketiz. Deniz trafiğinin en yoğun olduğu, Marmara Bölgesi’nde bulunan Derince Terminalimiz sayesinde İstanbul Bölgesi’nde kesintisiz ve süratli hizmet veriyoruz. İstanbul’da yolcu taşımacılığı yapan deniz taşıtlarının yüzde 90’ına yakıt ikmali yapıyoruz. Yıllık 1 milyon tonu aşan deniz yakıtı ikmali yapan markamız aracılığı ile Türkiye’nin tüm limanlarından gemilere yakıt sağlamanın yanı sıra İstanbul Boğazı’nı transit geçiş için kullanan yerli ve yabancı gemilere de yakıt ikmali yapıyoruz. Markamız ürün çeşitliliği, lojistik kapasitesi ve piyasadaki etkinliği ile Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahil şeridinde de önemli bir gemi yakıtı tedarikçisi durumunda. Bunun yanında bu yıl Vitol Bunkers ile yaptığımız iş birliği kapsamında hizmet alanımızı global arenaya taşımayı da başardık. Şu an 60 farklı ülkede yaptığımız ikmalle; her yıl iç pazarda 30 binden, transit pazarda 3 binden, madeni yağ pazarında 2 bin 500’den fazla gemiye hizmet veriyoruz.

“IMO 2020 YAKIT SÜLFÜR REGÜLASYONU DENİZCİLİK ENDÜSTRİSİNİ ETKİLEYECEK KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER GETİRDİ”

PO Marine olarak sunduğunuz ve sektörde büyük ilgi gören Denizcilik Yakıtları Kalite ve Miktar Güvence Sistemi hakkında bilgi verir misiniz?

IMO 2020 yakıt sülfür regülasyonu denizcilik endüstrisini etkileyecek köklü değişiklikler getirdi. Biz de PO/Marine markamız ile müşterilerimizin bu değişime uyumunu sağlamak için Denizcilik Yakıtları Kalite ve Miktar Güvence Sistemi’ni oluşturduk. Türkiye’de ilk ve tek olan bu müşteri odaklı hizmeti, PO/Marine olarak ücretsiz olarak sunuyoruz. Bu yeni sistemde, tüm PO/Marine ikmallerimizi 365 gün, 7/24 bağımsız ve akredite gözetmenler eşliğinde ve sorumluluğunda gerçekleştiriyoruz. Böylece bizi tercih eden müşterilerimiz ne miktarda ve ne kalitede yakıt aldıklarını, aldıkları ürün ve hizmet kalitesinin uluslararası akredite bir gözetmen güvencesinde takip edildiğini biliyorlar. Bu hizmeti hayata geçirdiğimiz günden bu yana sektörden çok olumlu geri dönüşler aldığımızı da ifade etmek isterim.

‘ALTERNATİF YAKITLAR KONUSUNDA ÖN ARAŞTIRMALARIMIZI YAPIYORUZ’

Kara ve havada sürdürebilirliğe yaptığınız katkıların yanında denizcilikte de iddialı hedefleriniz var. PO/Marine olarak bu noktada yaptığınız çalışmalarınızı özetler misiniz?

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (International Maritime Organization–IMO) bu yıl gerçekleştirdiği Deniz Çevresini Koruma Komitesi 80’inci Dönem Toplantısında (Marine Environment Protection Committee-MEPC 80), IMO 2023 Sera Gazı Stratejisi kapsamında nihai emisyon azaltım hedefine başlanması ve 2050 yılı öncesi veya hemen sonrasında net sıfır hedefine ulaşılmasına karar verildi. Biz de denizlerdeki sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında Very Low Sulfur Fuel Oil (VLSFO) değişiminden önce ilk VLSFO ikmalini yapmayı başarmıştık. Dünyanın 2050 yılı net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda da yine sektörümüze öncülük etmek için bu yıl içinde proje grubumuzu kurup hazırlıklarımıza başlayacağız. Alternatif yakıtlar konusunda ön araştırmalarımızı da yapıyoruz. Bu noktada grup şirketimiz Vitol Bunkers’ın Singapur, Fujiarah, Çin, ABD ve Amsterdam-Rotterdam-Antwerp bölgelerinde dekarbonizasyon konusunda müşterilerine hizmet vermeye başladığı bilgisini de paylaşmak isterim. Çok yakın bir süre içinde ülkemizde de bu konuda adımlar atacağız.