AYM’den iptal kararı

Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Atık yağların geçici depolanması, toplanması, taşınması ve rafinasyona tabi tutulmasıyla ilgili teknik ve idari esasları belirleyen Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı.

Yapılan değişiklikle yıllık atık yağ toplama hedefleri toplama faaliyeti yerine madeni yağ üretimi faaliyeti kapsamında yeniden belirlendi. Önceki düzenlemede piyasaya sürülen madeni yağın 2022 yılında %15’i, 2023 yılında %20’si, 2024 yılında %25’inin toplanması hedeflenirken yeni düzenlemede madeni yağ üretiminde; 2023 yılı için %2, 2024 yılı için %4, 2025 yılı için %6, 2026 yılı için %8 oranında atık yağdan üretilmiş baz yağ kullanılması zorunlu tutuldu. Bu miktarlara ithal edilen atık yağdan üretilmiş baz yağlar dahil edilmeyecek.

ARAÇTAN ARACA TRANSFER RAFİNASYON TESİSİ ARAÇLARI ARASINDA YAPILABİLECEK

Atık yağlar daha önce tankerler, vagonlar gibi hareketli ekipmanlarda biriktirilemezken yeni düzenlemeyle bu madde yürürlükten kaldırılarak atık yağların araçtan araca nakledilmesine ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. Yapılan değişiklikle, atık yağ rafinasyon tesisleri il müdürlüğünün uygun görüş verdiği noktalarda olmak koşuluyla organize sanayi bölgeleri veya sanayi siteleri içerisinde atık yağları bugünden itibaren bir yıl süreyle araçtan araca transfer edebilecekler.  Araçtan araca transfer ancak aynı rafinasyon tesisinin araçları arasında yapılabilecek.

Motor yağı değişim noktalarından olan akaryakıt istasyonlarının da geçici depolama alanı kurmaları, motor yağı değişim noktası izin belgelerini almaları, Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olup motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi programı kullanarak bildirmek ve onaylamakla ilgili yükümlülükleri ise devam ediyor.