Atık motor yağlarının yönetimi için tüm iller bir araya geldi

PETDER Atık Motor Yağlarını Toplama Organizasyonu Bilgilendirme ve İstişare Toplantısının ikincisi 25-26 Ocak 2018 tarihlerinde İzmir Çeşme’de gerçekleşti. Toplantıda atık motor yağlarının toplanmasında güncel durum değerlendirilirken, bu atıkların ülke ekonomisine geri kazandırılmasındaki engeller ve çözüm önerileri de tartışıldı.

PETDER Atık Motor Yağlarını Toplama Organizasyonu Bilgilendirme ve İstişare Toplantısının ikincisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, PETDER ve Türkiye’nin tüm illerinden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin temsilcilerinin katılımıyla 25-26 Ocak 2018 tarihlerinde İzmir Çeşme’de gerçekleşti.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, atık motor yağlarının yönetimi kapsamında kayıt dışı faaliyetler ile mücadele amacıyla Bakanlıkça adımlar atılacağını ve İl Müdürlüklerinin denetimleri artıracağını belirtti. PETDER’in atık motor yağlarının toplanmasında ülke çapında yaygın ve etkin bir sistemle çalıştığını belirten Dökmeci, PETDER’e teslim edilmeyen atık yağların kaçak akaryakıt olarak kullanılması ile ülkenin vergi kaybına uğradığını hatırlattı.

Açılış konuşmasının ardından toplantının ilk sunumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Özel Atıkların Yönetimi Şube Müdürü Gökhan Şentürk tarafından gerçekleştirildi. Şentürk sunumunda katılımcılarla Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ve uygulamalar hakkında bilgiler paylaştı. Kalorifik değeri itibarıyla atık motor yağlarının ekonomik değeri olan kıymetli bir atık olduğunu belirten Şentürk, bu atıkların özellikle baz yağ olarak ülke ekonomisine kazandırılmasının önemini vurguladı.

Şentürk’ün ardından, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin Ve Denetim Genel Müdürlüğü Veri Değerlendirme Şube Müdürü Arzu Nuray Arzu Nuray katılımcılara detaylı bir şekilde Mobil Atık Takip Sistemi (MOTAT) hakkında bilgi verdi. Sunumunda evsel atıklar hariç olmak üzere, atık taşıma ve/veya toplama işlerini yapan kurum veya kuruluşların Bakanlıktan lisans almak zorunda olduğunu hatırlatan Nuray, MOTAT aracılığıyla tehlikeli atık taşıma işlemlerinin etkin bir şekilde izlenebildiğini ve denetlenebildiğini ifade etti.

Toplantıda konuşma yapan TAYSPED Genel Müdürü Aydın Özbey ise, ruhsat ve izin olmadan yağ değişimi yapılmasının engellenmesi, atık motor yağlarının sadece lisansında 13.02 atık kodu bulunan araçlarca taşınması, bölgesel eğitimlerin artması ve İl Müdürlükleri ile yetkili kuruluşların koordine bir şekilde çalışması gerektiğinin altını çizdi.

PETDER Atık Motor Yağlarının Yönetimi Projesi ekibinin tamamının katıldığı toplantının ikinci yarısında söz alan Atık Motor Yağlarını Toplama Organizasyonu Operasyon Müdürü Volkan Siğinç, Türkiye madeni yağ ve atık yağ piyasası, PETDER atık motor yağ toplama organizasyonu ve atık motor yağı toplama çalışmalarının sonuçları konularında bir sunum yaptı. PETDER tarafından 2017 yılında 19.996 ton atık motor yağı toplandığını söyleyen Siğinç, katılımcılarla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve PETDER tarafından hazırlanan “10 Numara Yağın akaryakıt olarak kullanılmasının zararları”na ilişkin kamu spotunu da paylaştı.

30 BİN TON ATIK MOTOR YAĞINI TOPLAYABİLECEK DURUMDA

PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter ise başta denetim ve yaptırım olmak üzere yapılan öneriler ve/veya kamu tarafından uygun bulunacak ilave tedbirler alınmadan daha fazla yağ toplanmasının kolay olmayacağının altını çizdi. PETDER’in 2004 yılından itibaren büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürdüğünü ve atık yağı olan herkese 7/24 yer ve miktar sınırlaması olmaksızın ulaşıldığını belirten İlter, PETDER’in mevcut organizasyonu ve araç kapasitesi ile halihazırda en az 30 bin ton atık motor yağını toplayabilecek durumda olduğu bilgisini verdi. 10 Numara Yağ olarak adlandırılan kaçak akaryakıt faaliyetlerinin beş halkasını;

– Atık motor yağını yasa dışı satan atık motor yağı üreticileri,

– Atık motor yağını yetkisiz taşıyanlar / toplayanlar,

– 10 Numara Yağ üreticisi merdiven altı geri kazanım işletmeler,

– 10 numara yağın akaryakıt olarak satıldığı yerler,

– 10 Numara Yağ kullanıcıları olarak sıralayan İlter, söz konusu kayıt dışı faaliyetlerin önlenebilmesi için, bu zincirin beş halkasına da ayrı ayrı, düzenli, sürekli ve etkin denetimler ve yaptırımların uygulanması ve uygulanan yaptırımların kamuoyuyla düzenli şekilde paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Toplantının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, Çevre Yönetimi Dairesi Başkanı Ahmet Varır, Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Özel Atıkların Yönetimi Şube Müdürü Gökhan Şentürk, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin Ve Denetim Genel Müdürlüğü Veri Değerlendirme Şube Müdürü Arzu Nuray, PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter ve PETDER Operasyon Müdürü Volkan Siğinç’in katıldığı son kısmında ise tüm katılımcılarla karşılıklı fikir alışverişi yapıldı, sorunlar ve öneriler değerlendirildi.