'Akaryakıt sektöründe 41,5 milyar değerinde sahte fatura tespiti yapıldı' 

‘Akaryakıt sektöründe 41,5 milyar değerinde sahte fatura tespiti yapıldı’ 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda 15,6 milyar lira değerinde vergi zayi ile 41,5 milyar değerinde sahte fatura tespiti yapıldığını belirtti. 

Sibel ACAR-ANKARA/ ‘Yasadışı Ticaretle Mücadelenin Önemi Konferansı’ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Konferansın açılış oturumunda, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşma gerçekleştirdi. 

“YALNIZCA SON 18 AYDA 53 MİLYAR KAMU ZARARININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞTİR” 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, burada yaptığı konuşmadayasadışı ticaretle mücadelenin haksız rekabetin önlenmesi, ülkenin ekonomik çıkarlarının ve güvenliğinin muhafaza edilmesi, dürüst ticaret ve halk sağlığının korunması gibi asla ödün verilemeyecek konulara doğrudan temas ettiğini ifade etti. 

Bu sebeple yasa dışı mücadeleyi engellemek için ülke çapında yürütülen çalışmalara hız kesmeden devam edildiğini aktaran Bakan Muş; “Kaçakçılıkla mücadelenin güçlü teknik beşeri ve idari kapasiteye dayandığı bilinci ile bakanlık olarak teknik alt yapımıza beşeri sermayemizde ve idari kapasitemize son 10 yılda 1 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık” diye konuştu. 

Akaryakıt kaçakçılığının ekonominin önemli sorunlardan biri olduğuna vurgu yapan Bakan Muş; “Malumunuz akaryakıt kaçakçılığı ülkemiz ekonomisi ilgili insan ve çevre sağlığı bakımından son derece önemli bir sorundur. Ayrıca sahte fatura düzenleme ve kullanma sureti ile geçmiş dönemde ülkemizde mali usulsüzlüğe en çok konu olan alanların başında geliyor. Bakanlığımız bünyesindeki akaryakıt özel ekibince yürütülen çalışmalarda 15,6 milyar lira değerinde vergi zayi ile 41,5 milyar değerinde sahte fatura tespiti yapılmıştır.  2021 yılı sonunda yürürlüğe giren ‘Akaryakıt Kaçakçılığı İle Mücadele Geri Yönelik Tedbirler Genelgesi Eylem Planı’ kapsamında yürütülen çalışmalara Bakanlığımızca hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda dış satış yöntemi ile gerçekleştirilen suistimallerin engellenmesine yönelik çalışmalar yürütülerek yalnızca son 18 ayda 53 milyar tutarında kamu zararının önüne geçilmiştir” ifadelerini kullandı. 

“YASA DIŞI TİCARET, KAMU GELİRLERİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR KAYBA NEDEN OLMAKTADIR” 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yasa dışı ekonomiyle mücadelenin kalkınmanın odak noktası olduğunu belirterek sözlerine başladı. 

Konunun önemi sebebiyle toplumun tamamını ilgilendirdiğini ve tüm kamu kurumları, iş dünyası ve akademisyenlerin etkin işbirliğini gerektirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu; “Aramızda akaryakıt, içecek, tütün, elektronik cihaz sektör temsilcilerimiz ve kıymetli akademisyenlerimiz bulunuyor. Bu sektörler; istihdam, ihracat, kamu geliri ve katma değeri yüksek üretim güçleriyle ülkemizin kalkınmasında önemli paya sahiptir. Yasa dışı ticaret, kapsamlı bir sorundur. En başta kaçakçılıktır, marka-patent ihlalidir, vergi kaçırmaktır. Ülkeleri, kamu maliyesini ve adil rekabet ortamını bozmaktadır. Ayrıca iş barışına da tehdittir.” dedi. 

Yasa dışı ticaret nedeniyle yaşanan gelir kaybının tahmin edildiğinden de fazla olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu; “Sadece buradaki 4 sektörden kaynaklı vergi geliri kaybı 50 milyar TL’yi geçmektedir. Bu da 2021 yılı ÖTV gelirlerinin neredeyse 4’te 1’ine denk gelmektedir. ” diye konuştu.