‘2019-2020 döneminde yüzde 194 büyüyerek firmamızın rekorunu kırdık’

Argesys Satış Proje Müdürü Zafer Bektaş, şirketlerinin hedef ve stratejilerini gazetemize anlattı.

Argesys Satış Proje Müdürü Zafer Bektaş, Enerji Petrol Gaz’a konuştu. Bektaş, “2019-2020 döneminde yüzde 194 büyüyerek firmamızın rekorunu kırdık. 2021’e ise hızlı bir başlangıç yaptık ve ilk 2 ayda yüzde 25 büyüdük” dedi.

“2021’E HIZLI BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK”

• Koronavirüs salgınında pek çok sektör etkilendi. Sizin 2020 yılınız nasıl geçti? Bu durum sizi nasıl etkiledi?

Pandemi döneminde aslında herkes sıkıntı yaşadı. Ama biz elimizdeki projeler ve devam eden işler doğrultusunda bir sıkıntı yaşamadık. Aksine yüzde 194 büyüme kaydettik. Aslına bakarsanız biz böyle bir şey beklemiyorduk. Sıfıra sıfır geçse bile mutlu olacaktık. Çünkü dünyanın ve Türkiye’nin durumu ortadaydı. Fakat, 2019-2020 döneminde yüzde 194 büyüyerek firmamızın rekorunu kırmamız ile birlikte 2021 yılına ise hızlı bir başlangıç yaptık ve ilk 2 ayda yüzde 25 büyüdük.

Sosyal medyada ve herhangi bir yerde paylaşmadığımız birkaç projemiz var ve bunlar şu an üretim aşamasında. Firma prensibimiz gereği, proje bitmeden hiçbir yerde paylaşmıyoruz. Projeler tamamen bittikten sonra paylaşıyoruz. Şu an 2021 yılında firmamızda iş anlamında full doluyuz. 2022’nin ise ilk çeyreği de tam dolu bir şekilde çalışacağız. Tabii fabrikayı aydınlatma ve akaryakıt olmak üzere ikiye ayırmamız gerekiyor. Aydınlatma tarafı 2022’nin ilk çeyreğine kadar full kapasite çalışır bir durumda olacak. Akaryakıt tarafı da her ay olması gereken düzende devam ediyor.

“GÜÇ KAYNAĞI AİLEMİZ DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTACAKTIR”

• Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Ürünlerimizi dörde ayırmamız gerekiyor. Bunlardan bir tanesi akaryakıt sektöründe kullanılan aydınlatma ürünleri; fiyat panosu, otomasyon sistemleri, kanopi altı aydınlatmalar, market içi aydınlatmalar gibi. İkincisi dış mekan aydınlatmalar, üçüncüsü iç mekan aydınlatmalardır. Dördüncüsü ise bizim için daha yeni başladığımız ve 2022’de ikinci lokomotifimiz olacak yerli üretim Led Driver güç kaynaklarımızdır. Biz güç kaynaklarımızı aile aile (gruplar halinde) üretiyoruz ve bir yandan da belgelendirme çalışmaları devam ediyor. Şu anda sabit akım güç kaynakları ailemiz bitti. Aslında iki tane ailemiz var; sabit akım ve sabit voltaj. Sabit akım ailemiz, yerli üretim ve tasarım olacağından dolayı dışa bağımlılığımızı azaltacaktır.

“ENDÜSTRİYEL VE DEKORATİF OLARAK ÜRÜNLERİMİZİ TASARLIYORUZ”

• 2021 için plan ve hedefleriniz nelerdir?

Bizim aydınlatma tarafımızda herkeste var olan standart ürünler yok. Biz daha endüstriyel ve daha dekoratif olarak ürünlerimizi tasarlıyoruz. Endüstriyel; akaryakıt ve fabrika aydınlatmaları, dekoratifler ise; otel projeleri içindir. Şu anda 3 otelin sözleşmesi imzalandı. Birincisi fabrikamızda üretiliyor. Diğer ikisi de birinci otel bittikten sonra isimleri paylaşılacak ve üretime başlanacak.

“BİR HAYALİMİZ DAHA VAR; BİR AR-GE MERKEZİ OLMAK”

• Peki, bu başarının sırrı sizce nedir?

Ekip. Bir başarı veya başarısızlık işe bağlıdır ama, aslında hepsinin sonucu ekiple biter. Eğer, ekip doğru ise sonuca gidersiniz. Biz, 2018 yılında 22 kişiydik. Ama sonuca baktığımızda şu an 50 kişiyiz. Bu

sayı daha da yukarılara çıkacak. Bizim ayrıca bir hayalimiz daha var; bir Ar-Ge merkezi olmak. Hazırlıklarını şu an yapıyoruz.

“BİR SIKINTI YAŞAMADAN BU DÖNEMİ ATLATTIK”

• Son olarak eklemek istedikleriniz?

Genel olarak baktığımızda 3 buçuk 4 yıllık bir firmayız. Ama gerek Alex Bey’in geçmişten gelen tecrübesi ve çevresi, gerekse günümüzün talep edilen ürünlerine tasarım ve üretim anlamında cevap verebilmemiz adına bizim için bu dönem keyifle geçti. Evet, sıkıntı yaşadık. Yeri geldi dışa bağımlı olduğumuz ürünlerde tedarikte sıkıntı yaşadık. Ama, öngörülü giderek bu sıkıntıları minimum seviyeye düşürmeye çalıştık. Sonuç olarak bir sıkıntı yaşamadan bu dönemi atlattık.

Ayrıca, 2020’nin son çeyreğinde web sitemizi de güçlendirdik. Bunun yanı sıra online satışlarımızı da sitemizde sunmaya başladık. Web sitemizde ürünlerimizin tüm detayları yer alıyor.

‘İŞİMİZE DÖRT ELLE SARILDIK’

• Peki, bu dönemde ne gibi tedbirler aldınız?

Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu olması gereken bütün kontroller ekibimize ve fabrikamızdaki tüm personellere yapılıyor. Herhangi bir personelimiz kendini iyi hissetmese dahi o gün şirkete gelemez. Bizim için önce insan sağlığıdır, akabinde iş gelir. Bu dönemde işimize dört elle sarıldık. Yeri geldi bütün personellerimizin market alışverişlerine kadar yapıp evlerine bıraktık. Ayrıca bütün şirket araçları ile tüm personellerimizi evinden aldık ve mesai bitimi evlerine teslim ettik. Çünkü, personellerimizin hiçbirine bir şey olmasını istemiyoruz. Olabildiğince onları korumaya çalıştık. Biz burada bir aileyiz. Personellerimiz de bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı.

Onun haricinde olması gerektiği gibi sosyal mesafe kurallarına uyuluyor. Ayrıca Şirketimizde düzenli bir şekilde dezenfektan ilaçlaması yapılıyor. Düzenli olarak PCR testleri de uyguluyoruz. Olması gereken tüm koruma tedbirlerimizi alıyoruz.

‘TÜRKİYE’DEKİ AKARYAKIT FİRMALARININ YAKLAŞIK YÜZDE 90’I İLE ÇALIŞIYORUZ’

Argesys’de Satış ve Proje müdürü olarak görev yapmaktayım. Kısaca Argesys’den bahsetmek gerekirse; Mayıs 2017 tarihinde Ar-Ge öncelikli ve tabanlı olarak Argesys Elektronik A.Ş. firmamızı kurduk. ‘Doğru ışık hayata renk verir’ ilkesi ile sektörde kendimize yön vermeye çalışıyoruz. Sektörde yaklaşık 43 yıllık bir geçmişimiz var. Aydınlatma ve akaryakıt sektörünün öncü firmalarıyla çalışıyoruz.

2017 yılından itibaren hem geçmiş tecrübelerimizle beraber hem de firmamızın kurucusu Alex Seyis önderliğinde şirketimiz ciddi anlamda beklentilerimizin de üstünde bir büyüme kaydetti. Bu kadar büyüyebileceğimizi açıkçası biz de tahmin etmiyorduk. Çünkü, biz Ar-Ge tabanlı bir firmayız. Ar-Ge üzerine üretim ve tasarım yapıp bu şekilde yürümek istiyorduk. Ama sektörün vermiş olduğu ve aynı zamanda firmaların bizlere yapmış olduğu talepler doğrultusunda tekrardan üretime başladık.

İlk kurulduğumuz yıl tamamen ürünlerin tasarımına zaman ayırdık. Yaklaşık 6 ay ürünlerin tasarımına ve sahada kullanımına hazır hale getirmek için çalıştık. 2017’nin 12’nci ayından itibaren ürünlerimiz tamamen hazır hale geldi. Lokomotifimiz olan akaryakıt sektörüne de ciddi anlamda bir giriş yaptık. Şu anda Türkiye’deki akaryakıt firmalarının yaklaşık yüzde 90’ı ile çalışıyoruz.