
Avrupa elektrik piyasasında, yenilenebilir enerji kapasitesinin artışının hızlandırılması ve tüketicilerin fosil yakıt kaynaklı fiyat artışlarından korunması gibi konuları içeren reform konusunda geçici anlaşma sağlandı. Avrupa Birliği Konseyinden yapılan açıklamaya göre, anlaşma çerçevesinde fosil yakıt fiyatlarındaki oynaklığın elektrik piyasası üzerindeki etkisinin azaltılması konusunda reform yapılması hedefleniyor. Reformla ayrıca elektrik kurulu gücünde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının hızla […]
Avrupa elektrik piyasasında, yenilenebilir enerji kapasitesinin artışının hızlandırılması ve tüketicilerin fosil yakıt kaynaklı fiyat artışlarından korunması gibi konuları içeren reform konusunda geçici anlaşma sağlandı.
Avrupa Birliği Konseyinden yapılan açıklamaya göre, anlaşma çerçevesinde fosil yakıt fiyatlarındaki oynaklığın elektrik piyasası üzerindeki etkisinin azaltılması konusunda reform yapılması hedefleniyor.
Reformla ayrıca elektrik kurulu gücünde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının hızla artırılması ve tüketicilerin fiyat dalgalanmalarından korunması amaçlanıyor.
Anlaşmayla AB, piyasa manipülasyonlarını engellemek için daha şeffaf bir yapıya kavuşacak ve piyasayı daha izleyebilecek.
Üye devletlerin, karbon salımının azaltılması planlarıyla uyumlu şekilde yenilenebilir enerjiden elektrik üretimini desteklemesine imkan tanıyan anlaşmayla, rüzgar, güneş, jeotermal ve nükleer enerji santrallerine yeni yatırımlar yapılması öngörülüyor.
Mevcut sistemde AB’deki toptan elektrik fiyatı, toplam elektrik talebini karşılamak için ihtiyaç duyulan son üretici tarafından belirleniyor.
Geçen yıl yaşanan enerji krizinde doğal gaz fiyatlarındaki hızlı yükseliş bu piyasanın dengesini bozmuş, elektrik fiyatlarında rekor yükselişler görülmüştü.
Planlanan elektrik piyasası reformunun hayata geçirilmesi için Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor. Fransa ve İspanya gibi ülkeler, elektrik piyasasında geniş ölçüde reform isterken Almanya’nın başını çektiği bir grup ülke buna karşı çıkıyordu.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sakarya’da 9 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihale edilecek10 Mayıs 202518:24 TKİ, kazaları önlemek için tüm maden işçilerinin psikososyal eğitimlerini tamamladı10 Mayıs 202518:23 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46