TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, raporunu Meclis Başkanı Kurtulmuş’a sundu

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu üyeleri, hazırladıkları raporu Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sundu.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, raporunu Meclis Başkanı Kurtulmuş’a sundu
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma12 Mayıs 2025 12:39

İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ile komisyon üyesi milletvekilleri Kurtulmuş’u ziyaret ederek hazırladıkları raporu takdim etti.

Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 Şubat 2024’te Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında yaşanan kazanın, altın madeni üretim süreçlerinin yeniden değerlendirilmesi ve sektörün çeşitli boyutlarda yeniden ele alınması gerekliliğini gündeme getirdiğini belirtti.

Yaşanan olayın, madencilikte “Önce insan, önce çevre, sonra güvenli madencilik” anlayışının önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Uslu, altın madenciliğinin çevresel risklerinin kazadan sonra sorgulandığını ifade etti.

Komisyonun, 100 saatlik toplantı yaptığını; kamu kurumlarından, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve sektör yetkililerinden yaklaşık 100 uzmanı dinlediğini aktaran Uslu, çalışmalar sonrasında 14 bin sayfa bilgi ve belgenin incelendiğini dile getirdi.

Uslu, İliç’teki incelemelerde, kazanın meydana geliş sebeplerinin, iş güvenliği önlemlerinin ve çevresel etkilerin değerlendirildiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

“İncelemelerimizde, ‘önce insan, önce çevre, sonra güvenli madencilik’ anlayışını içeren güvenli altın madenciliği mimarisi, işçi sağlığı ve iş güvenliği sistematiğinin iyileştirilmesi, çevre sağlığından halk sağlığına kadar olumsuz etkilerin bertarafı, çevresel etkilerin önlenmesi, izleme süreçlerinin şeffaflaştırılması, faaliyetten etkilenen maden sahalarının eski haline getirilmesi; yani rehabilitasyon, restorasyon, rejenerasyon süreçleri; madencilik eğitimi, altın madenlerinde güvenlik ikliminin geliştirilmesi, kurulması, kurumsallaştırılması, altın madeninin ekonomik değeri ve değerlendirilmesi gibi birçok başlık bulunmaktadır. Raporun, benzer kazaların yaşanmaması için alınacak tedbirlere, ‘önce insan, önce çevre, sonra güvenli altın madenciliği’ anlayışının yasal mimarisine ve milli altın madenciliği sektörünün gelişimine önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum.”