
Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmak amacıyla düzenlenen YEKA GES-2024 yarışmaları kapsamında toplam 800 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali (GES) projeleri için başvurular tamamlandı. 27 Ocak 2025 tarihinde gerçekleştirilen başvurulara, 67 farklı şirket tarafından toplam 146 başvuru yapıldı.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmak amacıyla düzenlenen YEKA GES-2024 yarışmaları kapsamında toplam 800 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali (GES) projeleri için başvurular tamamlandı. 27 Ocak 2025 tarihinde gerçekleştirilen başvurulara, 67 farklı şirket tarafından toplam 146 başvuru yapıldı.
Başvurular Değerlendirildi
Karapınar, Karaman, Malatya, Van, Antalya ve Kütahya’da kurulacak güneş enerjisi santrallerini kapsayan yarışmalar için yapılan başvurular ön inceleme sürecinden geçti. Evrak kontrollerinin ardından tüm başvuru sahipleri yarışmaya katılmaya hak kazandı.
En Fazla Başvuru Kütahya’ya
Yarışmalara yapılan başvurular şu şekilde dağıldı:
Yarışma Süreci Nasıl İşliyor?
Yarışmalar, Kütahya GES ile başladı. Şirketlerin sunduğu kapalı mali teklif zarfları açılarak en düşük fiyat teklifini veren ilk 5 firma belirleniyor.
Tekliflerin, belirlenen taban fiyat olan 3,25 dolar cent/kWh seviyesinin üzerinde olması halinde, en düşük 5 teklif arasındaki en yüksek fiyat teklifini veren firmadan, en düşük teklifin altında olacak şekilde ve taban fiyatı aşmayacak yeni bir teklif isteniyor.
YEKA GES-2024 Yarışmaları kapsamında 40 MW bağlantı kapasiteli Kütahya GES yarışmasında 11. turda kilovatsaat başına 3,25 dolar cent elektrik birim fiyatı ve MW başına 162 bin dolar katkı payı ile Çumra Güneş Enerjisi Üretim AŞ.’nin en iyi teklifi verdiği açıklandı.
Açık Artırma Süreci Başlayacak
Eğer taban fiyatı karşılayan ya da daha düşük bir teklif sunan firma bulunursa, açık artırma aşamasına geçiliyor. Açık artırmada, MW başına en az 10.000 dolar katkı payı ile teklifler alınıyor. Şirketler, belirlenen artırma aralıklarında sırasıyla yeni tekliflerini sunuyor. En yüksek katkı payını veren firma yarışmayı kazanacak.
YEKA GES-2024 yarışmaları ile Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücünün önemli ölçüde artırılması hedefleniyor.
Hürmüz Boğazı’nda ticari gemi trafiği son bir haftada yüzde 50’den fazla arttı30 Haziran 202615:40 12. Nükleer Santraller Zirvesi, Ankara Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi30 Haziran 202614:05 Çin’in 2030’a kadar yaklaşık 3 trilyon dolarlık enerji yatırımı elektriğe odaklanıyor30 Haziran 202613:43 Küresel LNG talebinin 2050’ye kadar yaklaşık yüzde 65 artması öngörülüyor30 Haziran 202613:41 Bekleme modundaki cihazlar enerji verimliliği hedeflerini gölgeliyor30 Haziran 202612:19